Translate

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι η σεξουαλική ενέργεια; Γιατί έχει τόση δύναμη στις ζωές μας;

Αν έρχο­νταν εξωγήινοι στη γη από το διάστημα και κοίταζαν τη λογο­τεχνία μας, διάβαζαν τα βιβλία μας και την ποίησή μας, και έβλεπαν τους πίνακες μας, θα ξαφνιάζονταν. Θα ξαφνιάζονταν επειδή όλη μας η τέχνη και η λογοτεχνία επικεντρώνονται γύ­ρω από το σεξ. Γιατί όλα τα ποιήματα του ανθρώπου, τα μυθιστορήματά του και οι ιστορίες του είναι τόσο διαποτισμένα με σεξ; Γιατί υπάρχει μια γυμνή γυναίκα στο εξώφυλλο κάθε περιοδικού; Γιατί σε κάθε ταινία εμφανίζεται κάποιο γυμνό άτομο; Θα προβληματίζονταν: Γιατί οι άνθρωποι δεν σκέφτο­νται τίποτε άλλο πέρα από το σεξ;

Θα σάστιζαν ακόμη περισσότερο αν συναντούσαν έναν άνθρωπο και του μιλούσαν, επειδή ο άνθρωπος θα μιλούσε για την ψυχή, για τον Θεό, για τον παράδεισο και τη σωτηρία, αλλά δεν θα έλεγε λέξη για το σεξ - παρ’ όλο που ολόκληρη η προ­σωπικότητά του και ο περίγυρός του είναι πλημμυρισμένα με σεξ και σεξουαλικότητα. Θα αναρωτιούνταν γιατί γίνονται χί­λιες και μία προσπάθειες να ικανοποιηθεί κάτι για το οποίο δεν μιλάει κανείς.

Έχουμε κάνει τους ανθρώπους διεστραμμένους, και αυτό στο όνομα της θρησκείας. Μιλάμε για αγαμία, αλλά δεν κάνουμε ποτέ καμία προσπάθεια να καταλάβουμε πρώτα την ανθρώπινη σεξουαλική ενέργεια.
Χωρίς να κατανοήσουμε πρώτα αυτή τη βασική ενέργεια ζωής, η ανθρώπινη προσπάθεια και οι διδασκαλίες να την καταστείλουμε και να την πειθαρχήσουμε μπορούν μόνο να σπρώξουν τον άνθρωπο ως την τρέλα, την παραφροσύνη, και την αρρώστια. Όμως δεν το έχουμε προσέξει αυτό. Τα ανθρώ­πινα όντα δεν ήταν ποτέ τόσο άρρωστα, τόσο νευρωτικά, τόσο δυστυχισμένα, τόσο θλιμμένα και δηλητηριασμένα.

Αν κοιτάξουμε τους ανθρώπους θα μπορέσουμε να το δού­με. Έχουν συσσωρεύσει τόσο πολύ δηλητήριο μέσα τους. Ο βασικός λόγος γι’ αυτή τη συσσώρευση δηλητήριου είναι ότι δεν έχουμε δεχτεί τη φύση μας. Έχουμε προσπαθήσει να καταστείλουμε και να διαταράξουμε με τη βία τη φύση μας. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες να μεταμορφώσουμε την ανθρώπινη ενέργεια, να την εξευγενίσουμε. Αντίθετα, καθόμαστε με τη βία πάνω από αυτή την ενέργεια και μέσα της βράζει σαν λιω­μένη λάβα. Πάντοτε σπρώχνει από μέσα- μπορεί να μας πετάξει από πάνω της από στιγμή σε στιγμή. 

Αυτή η γη, αυτός ο κόσμος, δεν μπορεί να είναι ποτέ υγιής όσο υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυ­ναίκες. Και αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ποτέ γαλήνιος όσο μαίνεται αυτή η φωτιά μέσα μας, ενώ εμείς προσπαθούμε να την καταπνίξουμε. Πρέπει να κάνετε προσπάθειες για να την καταστείλετε κάθε στιγμή της κάθε ημέρας. Αυτή η φωτιά μάς καίει, μετατρέπει τις ζωές μας σε στάχτες. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν είμαστε πρόθυμοι να κοιτάξουμε για να δούμε τι είναι αυτή η φωτιά.

Σας λέω ότι αν φτάσετε να κατανοήσετε αυτή τη φωτιά, δεν είναι εχθρός. Είναι φίλος. Αν φτάσετε να κατανοήσετε αυτή τη φωτιά, δεν θα σας κάψει. Μπορεί να ζεστάνει τα σπίτια σας τον χειμώνα, μπορεί να μαγειρέψει το φαγητό σας, μπορεί να σας βοηθήσει, και μπορεί να γίνει ο φίλος σας στη ζωή.

Ο ηλεκτρισμός άστραφτε στον ουρανό για εκατομμύρια χρόνια. Μερικές φορές σκότωνε ανθρώπους, αλλά κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι αυτή η ίδια ενέργεια κάποια ημέρα θα έκανε τους ανεμιστήρες μας και το φως στα σπίτια μας να λειτουρ­γούν. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτές τις δυνατότη­τες τότε. Όμως σήμερα αυτός ο ηλεκτρισμός έχει γίνει φίλος μας. Πώς; 
Αν είχαμε κλείσει τα μάτια μας σε αυτόν, δεν θα εί­χαμε καταλάβει ποτέ τα μυστικά του, δεν θα καταφέρναμε ποτέ να τον χρησιμοποιήσουμε· θα είχε παραμείνει ο εχθρός μας. Όμως, υιοθετήσαμε μια φιλική στάση προς τον ηλεκτρισμό. Προσπαθήσαμε να τον καταλάβουμε, να τον μάθουμε, και σι­γά, σιγά αναπτύχθηκε μια αιώνια φιλία. Σήμερα θα ήταν δύ­σκολο ακόμη και να ζήσουμε χωρίς αυτόν.

Η σεξουαλική ενέργεια στα ανθρώπινα όντα είναι μια ακό­μη μεγαλύτερη ενέργεια από τον ηλεκτρισμό. Η σεξουαλική ενέργεια στα ανθρώπινα όντα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια από την ατομική ενέργεια. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ πώς να μεταμορφώσετε αυτή την ενέργεια; Ένα μικρό άτομο ύλης εκμηδένισε μια ολόκληρη πόλη με πληθυσμό εκατό χι­λιάδων, τη Χιροσίμα. Όμως ένα άτομο σεξουαλικής ενέργειας δημιουργεί μια νέα ζωή, ένα νέο άτομο! Και αυτό το άτομο μπορεί να είναι ένας Μαχάτμα Γκάντι, ένας Μαχαβίρα, ένας Γκαουτάμα Βούδας, ένας Χριστός, ένας Αϊνστάιν, ή ένας Νεύτωνας. Ένα απείρως μικρό άτομο ανθρώπινης σεξουαλικής ενέργειας κρύβει μέσα του μια επιβλητική προσωπικότητα σαν τον Μαχάτμα Γκάντι.

Όμως δεν είμαστε έτοιμοι ούτε καν να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το σεξ. Δεν είμαστε έτοιμοι να επιστρατεύσου­με αρκετό θάρρος έστω και για να μιλήσουμε για τη σεξουα­λική ενέργεια. Τι είδους φόβος είναι αυτός που μας βασανίζει, και δεν είμαστε πρόθυμοι να κατανοήσουμε την ενέργεια μέσα από την οποία γεννιέται όλη η ζωή; Τι είναι αυτός ο φόβος; Τι είναι αυτή η ντροπή;
Γιατί να μην την ξέρουμε αυτήν την ενέργεια; Γιατί να μην την αναγνωρίζουμε; Χωρίς να την ξέρουμε και να την αναγνωρίζουμε, χω­ρίς να κατανοούμε τη συμπεριφορά της, πώς μπορούμε να ελπίζουμε να την ανεβάσουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο; Κατανοώντας την μπορούμε να τη μεταμορφώσουμε, μπο­ρούμε να την κατακτήσουμε, μπορούμε να τη βελτιώσουμε. Αν δεν γίνει αυτό, θα σαπίσουμε και θα πεθάνουμε μέσα στην αρπάγη της και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ελευθερωθούμε από εκείνην.

Θέλω να σας πω ότι εκείνοι που απαγορεύουν οποιαδήποτε κουβέντα για το σεξ είναι τα ίδια άτομα που κρατάνε την αν­θρωπότητα παγιδευμένη σε μια άβυσσο σχετικά με το σεξ. Εκείνοι που φοβούνται και πιστεύουν ότι η θρησκεία δεν πρέ­πει να ασχολείται με το σεξ είναι τρελοί, και τρελαίνουν και όλο τον κόσμο.
Αυτό που ενδιαφέρει τη θρησκεία είναι η μεταμόρφωση της ανθρώπινης ενέργειας. Η πραγματική θρησκεία θέλει αυτό που είναι κρυμμένο μέσα στην ατομικότητα ενός ατόμου να εμφανιστεί ολοκληρωτικά. Θέλει η ζωή ενός ατόμου να γίνει προσκύνημα από το χαμηλότερο στο υψηλότερο, να φτάσει από την ύλη στο θείο.
Όμως αυτή η ευχή μπορεί να εκπληρωθεί μόνο μέσα από την κατανόηση. Δεν είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε έναν προορισμό, όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το σημείο εκκίνησής της, επειδή εκεί βρίσκεστε και από εκεί ξε­κινά το ταξίδι. Το σεξ είναι γεγονός. Το σεξ είναι η πραγματικότητα της ζωής του ατόμου. Αλλά ο Θεός; Ο Θεός είναι μακριά. Μπορούμε να φτάσουμε στην αλήθεια του Θεού κα­τανοώντας το γεγονός του σημείου εκκίνησης· διαφορετικά δεν μπορούμε να κουνηθούμε ούτε εκατοστό. Απλά θα κά­νουμε κύκλους όπως ένα βόδι σε ένα μύλο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ένα άτομο γεννιέται από το σεξ. Ολόκληρη η φυσιολογία ενός ατόμου είναι φτιαγμένη από άτομα της σεξουαλικής ενέργειας. Ολόκληρη η ύπαρξη ενός ατόμου είναι γεμάτη με την ενέργεια του σεξ. Η ενέργεια της ίδιας της ζωής είναι η ενέργεια του σεξ.

Τι είναι αυτή η σεξουαλική ενέργεια; Γιατί έχει τόση δύναμη στις ζωές μας; Γιατί επηρεάζει τις ζωές μας τόσο πολύ; Γιατί περιστρέφονται οι ζωές μας γύρω από το σεξ μέχρι το τέλος μας; Ποιά είναι η έλξη του; Για χιλιάδες χρόνια οι σοφοί σας και οι προφήτες σας το απαγόρευαν, αλλά οι άνθρωποι δεν δεί­χνουν να έχουν επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο. Για χρόνια, οι σοφοί και οι προφήτες κήρυτταν ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στο σεξ, ότι πρέπει να εξορίσουμε όλες τις σκέψεις και όλες τις επιθυμίες που σχετίζονται με το σεξ, ότι πρέπει να ξε­φορτωθούμε αυτά τα όνειρα. Όμως αυτά τα όνειρα δεν έχουν αφήσει τα ανθρώπινα όντα - δεν μπορούν να φύγουν με αυτόν τον τρόπο.

Το πρώτο πράγμα είναι ότι η προσέλκυση του σεξ μέσα στην ίδια την ύπαρξη των ανθρώπων δεν είναι στην πραγμα­τικότητα μια προσέλκυση προς το σεξ. Η σεξουαλική επιθυμία στον πυρήνα των ανθρώπων στην πραγματικότητα δεν είναι σεξουαλική επιθυμία. Είναι η έλξη για κάτι άλλο. Και αυτή η έλξη έχει μια πιο βαθιά θρησκευτική σημασία. 
Η έλξη είναι αυτή: Στην κανονική τους ζωή, οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να φτάσουν στα βάθη του είναι τους παρά μόνο με την εμπειρία του σεξ. Στις καθημερινές τους συνήθειες, έχουν μια ποικιλία από εμπειρίες -το μαγαζί, την επιχείρηση, το να βγάλουν το ψωμί τους, να αποκτήσουν δόξα- όμως μόνο η εμπειρία της σεξου­αλικής επαφής τούς οδηγεί στα βάθη του είναι τους. Εκεί βα­θιά, δύο πράγματα τους συμβαίνουν.

Πρώτα, τη στιγμή του οργασμού ο εγωισμός εξαφανίζεται και εμφανίζεται η απώλεια εγωισμού. Για μια στιγμή δεν υπάρ­χει εγωισμός· για μια στιγμή, δεν υπάρχει ίχνος ούτε καν του «είμαι». 
Ξέρατε ότι και το «εγώ» διαλύεται τελείως στην από­λυτη εμπειρία της θρησκείας, ότι στη θρησκεία ο εγωισμός διαλύεται στο τίποτε; Στη σεξουαλική πράξη ο εγωισμός εξα­φανίζεται προσωρινά, το άτομο ξεχνάει αν είναι ή αν δεν είναι, το συναίσθημα της ύπαρξης εξαφανίζεται για λίγο.
Το δεύτερο πράγμα που συμβαίνει στην εμπειρία του σεξ είναι ότι δεν υπάρχει παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον.. ο χρόνος εξαφανίζεται και εκεί­νος προσωρινά.

Αυτά τα δύο είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία της θρησκευτικής εμπειρίας: Η έλλειψη εγωισμού και έλλειψη χρόνου. Και αυτά τα δύο στοιχεία είναι που ευθύνονται για την απίστευτη έλξη των ανθρώπων για το σεξ. 
Η λαχτάρα δεν είναι αυτή που νιώθει ένας άνδρας για ένα γυναικείο σώμα, ή μια γυναίκα για ένα ανδρικό σώμα, καθόλου. Η λαχτάρα είναι για κάτι άλλο - για τη γεύση της απουσίας εγωισμού και χρόνου. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η λαχτάρα; 
Επειδή όταν εξαφανίζεται ο εγωι­σμός, μπορεί κάποιος να δει φευγαλέα την ψυχή· όταν εξαφα­νίζεται ο χρόνος, μπορεί να δει φευγαλέα τον Θεό. Υπάρχει μια θρησκευτική εμπειρία, μια πνευματική εμπειρία κάτω από τη λαχτάρα για σεξ. Αν μπορούμε να γνωρίσουμε αυτή την εμπειρία, μπορούμε προχωρήσουμε πέρα από το σεξ, θα ζήσουμε στο σεξ και θα πεθάνουμε στο σεξ.

Αν μπορούσαμε να κατανοήσουμε αυτή την εμπειρία... 
Μια αστραπή αστράφτει στο σκοτάδι της νύχτας. Αν προσέξουμε την αστραπή και μπορέσουμε να την κατανοήσουμε, μπορού­με ακόμη και να γκρεμίσουμε το σκοτάδι της νύχτας. Αλλά αν υποθέσουμε ότι η αστραπή προκαλείται από το σκοτάδι της νύχτας τότε θα καταβάλλουμε όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες να κάνουμε τη νύχτα πιο σκοτεινή έτσι ώστε να λάμψει περισσότερο η αστραπή. Η αστραπή λάμπει στο φαινόμενο του σεξ αλλά έρχεται πέρα από αυτό, υπερβαίνει το σεξ. Αν μπορέσουμε να βιώσουμε αυτή την εμπειρία από το υπερπέραν, τότε μπορούμε να υπερβούμε το σεξ — ποτέ άλλοτε.

Εκείνοι που αντιτίθενται τυφλά στο σεξ δεν είναι ποτέ ικανοί να βιώσουν αυτή την εμπειρία από το υπερπέραν. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναλύσουν και να καταλάβουν τι πραγματικά είναι αυτή η αχόρταγη επιθυμία μέσα μας, αυτή η λαχτάρα.
Θέλω να τονίσω ότι αυτή η ισχυρή και επαναλαμβανό­μενη έλξη προς το σεξ είναι για την στιγμιαία εμπειρία μιας κατάστασης σαμάντι, μιας κατάστασης απουσίας μυαλού, για την υπερενσυναίσθηση που φέρνει αυτή. Και μπορείτε να απελευθερωθείτε από το σεξ μόνο τη μέρα που θα αρχίσετε να έχετε την εμπειρία του σαμάντι ή της απουσίας μυαλού χωρίς σεξ. Από εκείνη τη μέρα και μετά θα απελευθε­ρωθείτε από το σεξ.

OSHO
"Το Sex μετράει"