Translate

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η πηγή για όλα όσα ψάχνεις βρίσκεται μέσα στην καρδιά σου.

Η πηγή είναι αυτό που νιώθεις

Η τέλεια πυξίδα: «Πώς θέλω να νιώσω;»
Όταν μια σχέση, κατά την άποψή σας, βαλτώνει, ανεξαρτήτως από τη φάση στην οποία βρίσκεται, η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο αν προσπαθήσετε «να επαναφέρετε στην τά­ξη» το άλλο άτομο.
Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε τη δύναμη του μαγνήτη της καρδιάς σας, δοκιμάστε το εξής: ρυθμίστε τη συμπεριφορά σας με βάση το συναίσθημα που θα θέλατε να νιώσετε. Αν βλέπετε να πλησιά­ζει μια σύγκρουση, θυμηθείτε και αναρωτηθείτε: «Θέλω να νιώ­σω αυτό που πρόκειται να έρθει;» Αν έχετε πάρει την απόφασή σας εκ των προτέρων, η απάντηση θα σας έρθει ξεκάθαρη.
Επιλέξτε αποφασιστικά ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ζωής, και όχι ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς.

Ένα πιθανό επακόλουθο είναι το να διακόψετε αμέσως μια συζή­τηση που κλιμακώνεται, επειδή καταλαβαίνετε ότι, αν συνεχιστεί, και οι δυο πλευρές θα εμπλακείτε σε ανεπιθύμητα συναισθήμα­τα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα. Ση­μαίνει απλώς ότι δεν αφήνετε να παγιωθεί το πρόβλημα και τα άσχημα συναισθήματα να καθορίσουν την κατάσταση. Όταν έχε­τε αποφασίσει πώς θέλετε να νιώθετε, επανακτάτε τη δύναμή σας επί της κατάστασης και απελευθερώνετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τον άλλο από τον κυκεώνα.
Η συνειδητή επιλογή ενός συναισθήματος έχει το πρόσθετο πλε­ονέκτημα ότι δεν μπορεί κανείς να το ανακρούσει με επιχειρή­ματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται καλά και η λο­γική ελάχιστα αντεπιχειρήματα μπορεί να προβάλει.

Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν πολλοί άνθρωποι ξανά και ξανά, γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε τι ακρι­βώς συμβαίνει: Έρχεστε σε στενότερη επαφή με ένα δυνητικό σύντροφο. Όλο αυτό είναι πολύ διεγερτικό και συναρπαστικό. Ενδεχομένως πο­λύ σύντομα η σχέση θα γίνει ακόμα πιο προσωπική. Και συνεχί­ζετε να νιώθετε το πάθος, την ένταση και τη ζωντάνια να σας πλημμυρίζει. Είναι υπέροχο να βιώνει κανείς κάτι ανάλογο, και σίγουρα δεν είναι σε καμία περίπτωση προβληματικό. 
Το πρό­βλημα προκύπτει όταν καταπιέζουμε κάποια άλλα συναισθήμα­τα που αρχίζουν να εκδηλώνονται όλο και πιο καθαρά. Υπάρχει κάποιος λόγος που εμφανίζονται. Ο λόγος κρύβεται στον ίδιο μας τον εαυτό - για παράδειγμα, επειδή κουβαλάμε μέσα μας χαραγ­μένη μια παλιά ιστορία, την οποία ενεργοποιεί η σχέση και τη φέρνει στην επιφάνεια. Ή οφείλεται στο ότι στην ουσία «κάτι» δεν κολλάει. 

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν δημιουργείται ένα «δράμα». 

Αν κάτι σας αφήνει μια όχι τόσο καλή ή ακόμα και κακή αίσθηση, ανοίξτε τα αυτιά σας! Το συναίσθημά σας θα σας καθοδηγήσει! Γνωρίζει πολύ περισσότερα από τη λογική σας.
Ο λόγος για τον οποίο νιώθετε "δύσκολα" συναισθήματα για κάποιον άνθρω­πο όταν βρίσκεστε κοντά είτε σαρκικά είτε στον ίδιο χώρο έγκειται προφανέστατα στο ότι δεν ταιριάζουν τα πεδία του μαγνήτη της καρδιάς σας (ενεργεια­κά πεδία). 
Με απλά λόγια, βρίσκεστε σε ένα «πεδίο γεμάτο παρεμβολές» και έτσι ακριβώς το νιώθετε και σωματικά. Αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε δυσάρεστες σκέψεις και έντονους προβληματισμούς, χωρίς φυσικά να είστε σε θέση να καταλάβετε το λόγο με το συνηθισμένο τρόπο. Επειδή δε βρίσκετε καμία λύση, οι σκέψεις αυτές δημιουργούν όλο και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα.
Όσο πιο ξεκάθαροι είστε για το πως θέλετε να νιώθετε στη ζωή σας, τόσο πιο καθαρά και σίγουρα καταλαβαίνετε τι σας ταιριάζει και τι όχι.


Συναίσθημα και λογική
Μια γυναίκα είπε στο σύντροφό της έπειτα από μια σειρά ανούσι­ων και άσκοπων διαπληκτισμών: 
«Ξέρεις, σε επέλεξα γιατί κάποτε κατάφερνες να με κάνεις να νιώθω καλά. Και τώρα με κάνεις να νιώθω άσχημα. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, τι άλλαξε ή πώς μπορούμε να το λύσουμε. Ξέρω μόνο ότι θέλω να νιώθω καλά και ότι μαζί δεν το καταφέρνουμε. Και στενοχωριέμαι πολύ γι’ αυτό». 
Αυτό που είπε άλλαξε το μεταξύ τους κλίμα μονομιάς. Ο σύντρο­φός της κατάλαβε ότι η μανία του να βγαίνει νικητής από τους κα­βγάδες επιχειρηματολογώντας θα τον έκανε στο τέλος να καταλήξει εκείνος ηττημένος, επειδή ήταν στα πρόθυρα να διαλύσει ανε­πανόρθωτα κάτι πολύτιμο αντί να το σώσει.

Όταν ο λογικός νους και το μη λογικό συναίσθημα βρίσκονται σε σύγκρουση, συνήθως υπερισχύει η λογική. Και συχνά χαίρεται ασυνείδητα που η κάθε νίκη είναι ένα βήμα πιο κοντά στη μέγιστη απώλεια. Γιατί κάποια στιγμή το συναίσθημα, στο οποίο κλεί­νουμε τα αυτιά μας και δε δίνουμε καμία σημασία, εγκαταλείπει τη λογική. Και τότε νιώθουμε σαν κάτι να καταστράφηκε.

Αποσύνδεση... 
Μια απλή συναισθηματική άσκηση για περισσότερη ελευθερία
Ζείτε μια κατάσταση όπου είστε αγκιστρωμένοι στο συναισθημα­τικό κόσμο ενός άλλου ανθρώπου ή εμπλέκεστε παρά τη θέλησή σας; Μήπως έχετε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα θέλατε να βγεί­τε ελεύθερα και χωρίς δεσμεύσεις για να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όταν κοπάσει η συναισθηματική μπόρα; Αν σας αρέ­σουν οι πειραματισμοί, θα σας αρέσει και το παρακάτω παιχνίδι με τους καθρέφτες-νευρώνες, το οποίο μπορεί να αλλάξει αμέσως την επίδραση του μαγνήτη σας και τη σχέση σας με το άλλο άτο­μο. Βρείτε μερικά λεπτά που θα είστε εντελώς απερίσπαστοι και κάντε το εξής:

Κλείστε τα μάτια. Νιώστε μόνο ότι κάθεστε εκεί και αναπνέ­ετε. Φανταστείτε το άλλο άτομο. Φανταστείτε ότι όλα όσα σας συνδέουν μαζί του παίρνουν τη μορφή ενός φωτεινού αγωγού. Αυτό είναι το κανάλι. Το βλέπετε; Τώρα φανταστείτε ότι έχε­τε ένα αόρατο τεράστιο ψαλίδι και κόψτε τον αγωγό νοερά. Καμιά φορά χρειάζεται να κόψετε αρκετές φορές. 
Τώρα προ­σπαθήστε να καταλάβετε: αλλάζει κάτι στο πώς νιώθετε; Αν όχι, εξακολουθήστε να κάνετε το ίδιο.
Τώρα ίσως διαπιστώνετε ότι το ένα κομμάτι του κομμένου φωτεινού αγωγού κρέμεται ακόμα από εσάς. Μπορεί στο σημείο επαφής (ενδεχομένως στην καρδιά ή την κοιλιά σας) να έχει παραμείνει κολλημένο ένα συννεφάκι ή μια ποσότητα φωτός. 
Πολύ απλά διώξτε τα κατάλοιπα αυτά λέγοντας δυνατά: 
«Σκο­πός μου είναι αυτά που παρατηρώ αυτή τη στιγμή να επιστρέφουν πίσω στον/στη … (το μικρό τους όνομα)». 
Να το πείτε έτσι ακριβώς και όχι διαφορετικά. Μετά μην κάνετε τίποτα, απλώς περιμένετε. Και στη συνέχεια νιώστε αυτό που θα συμ­βεί και πώς θα αισθανθείτε.

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την άσκηση με οποιονδήποτε άν­θρωπο, ακόμα και με συγγενείς ή με το σύντροφό σας, αν θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας. Δε χωρίζετε από αυτό το άτομο. Ού­τε δίνετε τέλος στην αγάπη. Απλώς απομακρύνετε παλιές ιστορί­ες και ανούσια αρνητικά συναισθήματα και έτσι δημιουργείτε νέο ελεύθερο χώρο για την πραγματική αγάπη και το αβίαστο σμίξι­μο στο εδώ και στο τώρα.

· Κάθε συναίσθημα που χαρίζετε στον εαυτό σας ακτινοβολεί προς τα έξω και προσελκύει τους ανθρώπους που ταιριάζουν με αυτό συναίσθημα.
· Συχνά τα συναισθήματα είναι εκτός του ελέγχου μας, αλλά πο­τέ δεν προκύπτουν τυχαία. Αυτό που τα πυροδοτεί είναι συνή­θως κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά η πηγή βρίσκεται πάντοτε μέσα σας. Αν μπορέσετε να ανακαλύψετε το μηχανι­σμό που τα πυροδοτεί, θα μπορέσετε να ρυθμίσετε το μαγνή­τη σας.


Νόημα
Το νόημα του να γνωρίζετε και να αξιοποιείτε την πηγή σας είναι το να μάθετε πολύ περισσότερα για τον ίδιο σας τον εαυ­τό και να κατανοήσετε ακόμα περισσότερο τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας.
Αν συνειδητοποιήσετε την πηγή σας, θα είστε πολύ πιο ελεύ­θεροι από τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων, ώστε να μπο­ρείτε να τους αγαπάτε όλο και περισσότερο, ανεξάρτητα από το πώς είναι και τι κάνουν.


Βιωματική γνώση στο τέταρτο μυστικό
· Παρατηρήστε τα συναισθήματα σας όταν ένας άνθρωπος δε συμπεριφέρεται έτσι όπως θέλετε. Πώς νιώθετε που είστε εξαρτημένοι συναισθηματικά από έναν άλλο άνθρωπο;
· Παρατηρήστε πώς αλλάζουν οι σχέσεις με το που ολοκληρώ­σετε την άσκηση της αποσύνδεσης. Δε χρειάζεται να αλλάξε­τε τίποτα στη συμπεριφορά σας. Απλώς να παρατηρήσετε.
· Νιώστε τι συμβαίνει μέσα σας με το που φανταζόσαστε ότι εί­στε σε θέση να προσφέρετε εσείς στον εαυτό σας αυτό που μέ­χρι τώρα περιμένατε από τους άλλους. Νιώθετε καλύτερα ή χειρότερα;
· Θυμηθείτε και παρατηρήστε τις αντιδράσεις άλλων ανθρώπων όταν νιώθετε καλά. Και όταν νιώθετε άσχημα.

Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς
Ruediger Schache