Translate

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Μπορεί η ομορφιά σου να παραμείνει για πάντα!!!

Η εξωτερική ομορφιά προέρχεται από διαφορετική πηγή από την εσωτερική. Η εξωτερική ομορφιά προέρχεται από τον πατέρα και την μητέρα σου: το σώμα τους δημιουργεί το δικό σου σώμα. Αλλά η εσωτερική ομορφιά προέρχεται από τη δική σου ανάπτυξη της συνειδητότητας που μεταφέρεις μαζί σου από πολλές ζωές.
Συνδέονται και τα δυο μέσα στην ατομικότητά σου, η βιολογική κληρονομιά από τον πατέρα και τη μητέρα σου και η πνευματική κληρονομιά από τις δικές σου προηγούμενες ζωές, η συνειδητότητά της, η μακαριότητά της, η χαρά της. 
Δεν είναι λοιπόν τελείως αναγκαίο να είναι η εξωτερική ομορφιά αντανάκλαση τής εσωτερικής, ούτε και το αντίστροφο θα είναι η αλήθεια, ότι το εσωτερικό θα αντιστοιχεί με το εξωτερικό.


Συμβαίνει όμως καμιά φορά να είναι τόσο μεγάλη η εσωτερική σου ομορφιά, το εσωτερικό σου φως να είναι τόσο πολύ, που αρχίζει να ακτινοβολεί από το εξωτερικό σου σώμα. Το εξωτερικό σου σώμα μπορεί να μην είναι όμορφο, αλλά το φως που προέρχεται από τις πηγές σου, τις εσώτατες πηγές σου της αιώνιας ζωής, θα κάνει ακόμη κι ένα σώμα που δεν είναι όμορφο με τη συνηθισμένη έννοια να φαίνεται όμορφο, ακτινοβόλο.
Το αντίστροφο όμως δεν είναι ποτέ αλήθεια. Η εξωτερική σου ομορφιά είναι απλώς επιδερμική. Δεν μπορεί να επηρεάσει τη εσωτερική σου ομορφιά. Αντίθετα, η εξωτερική ομορφιά γίνεται εμπόδιο στην αναζήτηση της εσωτερικής: ταυτίζεσαι υπερβολικά με την εξωτερική. Ποιος θα γυρέψει τις εσωτερικές πηγές; 
Πολύ συχνά συμβαίνει οι άνθρωποι που είναι πολύ όμορφοι εξωτερικά, να είναι πολύ άσχημοι εσωτερικά. Η εξωτερική τους ομορφιά γίνεται προκάλυμμα πίσω από το οποίο κρύβονται, και αυτό το ζουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα. Ερωτεύεσαι μια γυναίκα ή έναν άντρα, γιατί βλέπεις μόνο το εξωτερικό τους. Και μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αρχίζεις να ανακαλύπτεις την εσωτερική τους κατάσταση που δεν αντιστοιχεί στην εξωτερική τους ομορφιά. Αντίθετα, είναι πολύ άσχημη.
Αν γίνει όμορφο το εσωτερικό, πράγμα που εξαρτάται από σένα, το εξωτερικό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το εσωτερικό. Το εξωτερικό δεν είναι ουσιώδες, θα αντικατοπτρίζει κατ΄ ανάγκη με κάποιο τρόπο το εσωτερικό. Αλλά δεν ισχύει καθόλου το αντίστροφο. 
Μπορείς να κάνεις πλαστική επέμβαση, μπορείς να αποκτήσεις όμορφο πρόσωπο, όμορφα μάτια, όμορφη μύτη, μπορείς να αλλάξεις το δέρμα σου, μπορείς να αλλάξεις το σχήμα σου. Δεν πρόκειται να αλλάξεις έτσι το είναι σου. Μέσα σου θα παραμείνεις άπληστος, γεμάτος πόθους, βία, θυμό, οργή, ζήλεια, με μια τρομερή θέληση για εξουσία. Για όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο αισθητικός χειρούργος. Θα χρειαστείς άλλου είδους χειρουργική γι΄ αυτά. 

Συμβαίνει εδώ: Bρίσκεσαι πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Καθώς γίνεσαι όλο και πιο πολύ διαλογιστικός, ειρηνικός, συμβαίνει μια βαθειά ενότητα με την ύπαρξη. Συντονίζεσαι με τον ρυθμό τού σύμπαντος. Έχει και το σύμπαν τον δικό του χτύπο της καρδιάς. Ο χτύπος της δικής σου καρδιάς, μόλις συντονιστεί με αυτόν του σύμπαντος, θα έχει μεταμορφώσει το είναι σου από το άσχημο εκείνο στάδιο του ζώου στην αυθεντική ανθρώπινη κατάσταση.
Κι ακόμη κι η ανθρώπινη κατάσταση δεν είναι το τέλος. Μπορείς να συνεχίσεις να ψάχνεις βαθύτερα και υπάρχει ένα σημείο όπου υπερβαίνεις την ανθρώπινη κατάσταση και εισέρχεται σε σένα κάτι από το θείο στοιχείο. Μόλις έρθει το θείο στοιχείο, είναι σχεδόν όπως το φως μέσα σε ένα σκοτεινό σπίτι. Τα παράθυρα θα αρχίσουν να δείχνουν το φως ακόμη κι οι ρωγμές του τοίχου ή της στέγης ή της πόρτας θα αρχίσουν να δείχνουν το εσωτερικό φως.

Το εσωτερικό είναι τρομερά ισχυρό, το εξωτερικό είναι πολύ αδύναμο. Το εσωτερικό είναι αιώνιο, το εξωτερικό είναι πολύ προσωρινό. Πόσα χρόνια παραμένεις νέος; Και καθώς φθίνει και απομακρύνεται η νεότητά σου, αρχίζεις να νιώθεις ότι ασχημαίνεις, εκτός κι αν μαζί με την ηλικία σου μεγαλώνει και το εσωτερικό σου είναι. Τότε ακόμη και στα γηρατειά σου θα έχεις μια ομορφιά που ίσως να τη ζηλεύει η νεότητα.

Να θυμάσαι, από το εσωτερικό συμβαίνει η αλλαγή στο εξωτερικό, αλλά δεν λέω ότι είναι αναπόφευκτο. Συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά καμιά φορά το εξωτερικό είναι σε τέτοια σάπια κατάσταση που ακόμη κι η εσωτερική ακτινοβολία δεν μπορεί να το αλλάξει.

Χρειάζεται να έχεις μάτια, που να μπαίνουν βαθειά μέσα στο είναι των ανθρώπων, πράγμα που είναι δυνατό μόνο αν προχωρείς προς τα μέσα ο ίδιος. Όσο βαθύτερα μπαίνεις στον εαυτό σου τόσο βαθύτερα μπορείς να κοιτάξεις το είναι των άλλων ανθρώπων. Και τότε ανοίγει τις πόρτες του ένας τελείως καινούργιος κόσμος. Κανείς αισθητικός χειρούργος δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Μπορείς όμως εσύ να αλλάξεις τον εαυτό σου. Είναι στο χέρι σου. 

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την εσωτερική σου ύπαρξη εκτός από εσένα. Είσαι ο κύριος του εσωτερικού σου κόσμου. Και καθώς γίνεται σιωπηλός ο εσωτερικός κόσμος, είναι φυσικό να γίνουν βαθύτερα τα μάτια σου, με βάθος ωκεανικό. Καθώς το εσωτερικό σου είναι γίνεται ασυννέφιαστο, γίνεται και το πρόσωπό σου ασυννέφιαστο, ανοικτός ουρανός. Καθώς έρχεται το εσωτερικό σου είναι κι ανακαλύπτει την πηγή τής ζωής σου, τη φλόγα τής ζωής σου, κάτι από την φλόγα αυτή αρχίζει να ακτινοβολεί από κάθε πόρο του σώματός σου.


Είμαστε τόσο πολύ ταυτισμένοι με την περιφέρεια του είναι μας που έχουμε ξεχάσει ότι η περιφέρεια δεν υπάρχει από μόνη της. Κάποιο κέντρο πρέπει να υπάρχει μέσα. Και η αναζήτηση τού κέντρου είναι η μόνη θρησκευτική αναζήτηση όχι αναζήτηση τού Θεού, του Παράδεισου, όχι για κάποια ανταμοιβή της αρετής σου, όχι για να αποφύγεις την κόλαση και την τιμωρία. 
Υπάρχει μια μόνο αυθεντική θρησκευτική αναζήτηση και αυτή είναι για να γνωρίσεις το εσώτατο είναι σου. Πρόκειται για το είναι όλου του σύμπαντος. Αν μπεις στον εσώτατο ναό σου, έχεις μπει στον πραγματικό ναό. Όλοι οι άλλοι ναοί είναι ψεύτικοι, φτιαγμένοι από τους ανθρώπους. Όλοι οι άλλοι θεοί μέσα στους ναούς αυτούς είναι ψεύτικοι, είναι φτιαγμένοι από τους ανθρώπους.

Μόνο ένα πράγμα δεν είναι φτιαγμένο από τον άνθρωπο και αυτό είναι η εσώτατή σου αξιοπρέπεια, η εσώτατή σου χάρη. Η χάρη αυτή αρχίζει να πλημμυρίζει και το εξωτερικό σου είναι. Και η χάρη αυτή μεταμορφώνει όχι μόνο το εσωτερικό, αλλά δίνει νέα όψη και στο εξωτερικό σου είναι: ένα είδος αθωότητας, γαλήνης, βάθους, ειρήνης, αγάπης, και όλα αυτά είναι λουλούδια που ανθίζουν γύρω σου. Τότε ακόμη και η περιφέρεια σου γίνεται τόσο όμορφη, γεμάτη μουσική, ένας μεγάλος χορός χαράς. Πρέπει όμως να ξεκινήσεις από το εσωτερικό.


Οshο 
Sat Chit Anand