Translate

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ό,τι κι αν ψάχνεις στη Ζωή σου μπορείς να το βρεις μέσα σου

Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς
Ruediger Schache

Κανένας άνθρωπος δεν ενεργεί αποκλειστικά βάσει της λογικής. Πηγαίνει πολύ πιο βαθιά κι έχει να κάνει με το βίωμα ενός συγκεκριμένου συναισθήματος. Ακόμα και όταν κάποιος ισχυ­ρίζεται ότι αποφασίζει και ενεργεί αντικειμενικά και λογικά, αυ­τό συμβαίνει επειδή έτσι του δίνεται π.χ. ένα αίσθημα συναισθη­ματικής ασφάλειας. Είναι σε θέση να κατανοήσει και να εξηγήσει τις ενέργειές του, να αξιολογήσει και να δικαιολογήσει τις συνέ­πειες. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να τιμωρηθεί για ένα ενδεχόμε­νο σφάλμα - κάτι που θα του άφηνε μια δυσάρεστη αίσθηση.

Στην καθημερινότητα τους, πολλοί άνθρωποι -κυρίως στον επαγ­γελματικό τομέα- ζουν μια ζωή χωρίς τα συναισθήματα που επι­θυμούν. Αν ήταν έτσι όλη μας η ζωή, δε θα είχε κανένα νόημα. Όσο πιο ανούσια ζει ένας άνθρωπος - δηλαδή όσο λιγότερα κά­νει κανείς για να βιώσει τα συναισθήματα που θα ήθελε να βιώσει, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να λάβει από τρίτους ή μέ­σω τρίτων όμορφα συναισθήματα. Θα θέλει να «πάρει» κάτι. 

Η δύναμη της δίκης σας πηγής
Αυτό που ψάχνετε διαρκώς σε κάποιον άλλο το κουβαλάτε ήδη μέσα σας από μόνοι σας. Τι είναι λοιπόν αυτό που ψάχνετε κατά κύριο λόγο; Συναισθήματα! Το συναίσθημα της ασφάλειας, το συναίσθημα της αγάπης, το συναίσθημα του πλούτου, το συναίσθη­μα της ελευθερίας, το συναίσθημα του να είστε μέλος μιας οικο­γένειας, το συναίσθημα της επιτυχίας...

Κανείς δεν είναι σε θέση να σας δώσει ένα συναίσθημα. Μπορεί απλώς να ξυπνήσει μέσα σας ένα συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι καθαρά δικό σας και το παράγετε εσείς οι ίδιοι. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό σας είναι το δώρο που θα σας βοηθήσει. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε αυτή τη διαφορά. 
Όταν κατα­λάβετε ότι τα συναισθήματα είναι κτήμα σας και ότι δεν υπάρχει ούτε ένα συναίσθημα που μπορεί να σας δώσει ή να σας πάρει κάποιος, τότε θα απελευθερωθείτε. Δίνετε λιγότερη εξουσία στους άλλους και παίρνετε από πάνω τους το βαρύ φορτίο της ευθύνης για τη δική σας ευδαιμονία. 
Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται και η πιθανότητα να ρίχνετε το φταίξιμο τους άλλους, κάτι που επι­δεινώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δυσχερείς καταστάσεις. 

Κανείς δεν μπορεί να σας δώσει αγάπη, γιατί η αγάπη βρίσκεται ήδη μέσα σας. 

Παρατηρήστε ένα ζώο, ένα φυτό ή κάτι στη φύση που σας συγκινεί. Νιώθετε την αγάπη μέσα σας; Δείτε ένα χαρούμενο παιδί σε μια φωτογραφία. Το νιώθετε; Δεν παίρνετε τίποτα κι όμως το αισθάνεστε. Είναι η ίδια αγάπη που νιώθετε όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο βρίσκεται πραγματικά στο πλευρό σας.
Όταν έχετε ένα πρόβλημα με κάποιον, δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόβλημά του. Μπορείτε όμως να αλλάξετε το δικό σας πρόβλημα. Και ίσως έτσι να σβηστεί και το δικό του.


Η δύσκολη οδός όσων αναζητούν αγάπη
Όταν οι άνθρωποι ψάχνουν συγκεκριμένο συναισθήματα αλλά δεν καταφέρνουν να τα βιώσουν, ή όταν ζουν για πολύ καιρό χωρίς αγάπη, αρχίζουν καμιά φορά να αναπτύσσουν τρόπους συμπεριφοράς που οι τρίτοι εκλαμβάνουν ως αλλόκοτους ή μπερδεμένους. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται πάντα για μια κραυγή αγάπης. 

«Είμαι επιτυχημένος, είμαι εργατικός, είμαι όμορφος, είμαι έξυ­πνος, έχω μια θέση, έχω ένα σπίτι, έχω το ένα, έχω το άλλο...» 

Όσο περισσότερο θέλει κάποιος να επιδεικνύεται στους άλλους, τόσο πιο δυνατά φωνάζει: «Συμπαθήστε με, σας παρακαλώ. Αγα­πήστε με, σας παρακαλώ».

Κάποιοι άλλοι δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους με αυτό τον τρόπο και προσπαθούν παίζοντάς το θύματα: «Είμαι μόνος, είμαι άρρω­στος, είμαι φτωχός, είμαι αδύναμος, δεν είμαι καθόλου καλά. Σας παρακαλώ, δώστε μου κι εμένα λίγη σημασία. Σας παρακαλώ, αγαπήστε με!»

Το να θέλουμε με αυτό τον τρόπο να αποσπάσουμε από τους άλ­λους όμορφα συναισθήματα είναι κουραστικό για όλες τις πλευ­ρές. Επιπλέον, αυτός που αναζητά την αγάπη συνήθως εκτιμάται βραχυπρόθεσμα, για αυτό που έχει και αυτό που κάνει και όχι για αυτό που είναι.


Η εύκολη οδός των φώτων της αγάπης
Μην ψάχνετε για φως. Αποκτήστε το δικό σας φως και οι άλλοι θα το δουν. Αν γνωρίζετε το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς, θα είστε σε θέση να αποκτήσετε αυτό που ψάχνετε πολύ πιο εύκολα. Δώστε το οι ίδιοι στον εαυτό σας και ταυτόχρονα ρυθμίστε το μα­γνήτη της καρδιάς σας με τα συναισθήματα που μελλοντικά θα μαγνητίσετε στη ζωή σας.

· Αν επιθυμείτε να σας ανοίξει ο άλλος την καρδιά του... ανοίξτε του εσείς τη δική σας. Δεν μπορεί να κάνει κάτι που ούτε εσείς μπορείτε να κάνετε. Είναι ο καθρέφτης σας. Και ακόμα κι αν ο άλλος κάνει το πρώτο βήμα, δεν πρόκειται να το αντιληφθείτε αν δεν έχετε ανοίξει την καρδιά σας.
· Αν επιθυμείτε να βελτιώσετε τη σχέση που έχετε με έναν άνθρω­πο, βελτιώστε τη σχέση που έχετε με τον ίδιο σας τον εαυτό.
· Αν επιθυμείτε να νιώσετε περισσότερη εμπιστοσύνη, εμπιστευθείτε περισσότερο τον ίδιο σας τον εαυτό, ν’ Αν επιθυμείτε να αισθανθείτε περισσότερη αγάπη, αγαπήστε πιο πολύ τον εαυτό σας.
· Αν ψάχνετε για ασφάλεια, προσφέρετε από μόνοι σας σιγουριά στον εαυτό σας.
· Αν επιθυμείτε να σας συμπεριφέρονται καλύτερα, να συμπεριφέρεστε καλύτερα στον ίδιο σας τον εαυτό.
· Αν επιθυμείτε να βιώσετε τον πλούτο, νιώστε πρώτα εσείς οι ίδιοι πλούσιοι και ολοκληρωμένοι. Δε χρειάζεστε χρήματα γι’ αυτό, αλλά τον ανάλογο προσανατολισμό της αντίληψής σας.
· Αν ποθείτε νέες παρορμήσεις, ελευθερία και περιπέτεια, κά­ντε το από μόνοι σας. Ξεκινήστε από τα μικρά και μετά θα ακολουθήσουν και τα μεγαλύτερα.
· Αν δε θέλετε να σας εξαπατούν, δείτε προσεχτικά μήπως κά­που εξαπατάτε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.
· Αν θέλετε να σας σέβονται, σεβαστείτε τον ίδιο σας τον εαυτό.
· Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη ελευθερία αποφάσεων αλλά δεν τη λαμβάνετε, τότε αποφασίστε από μόνοι σας.

Ό,τι κι αν ψάχνετε: βρείτε το πρώτα μέσα σας. Και αν έχετε τη διάθεση, μετά το μεταδίδετε και στους άλλους. Στη συνέχεια θα γυρίσει πίσω σε σας γιατί δρα σαν το μαγνήτη σας.