Translate

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Φύγε από τo κλαμπ των μοναχικών καρδιών


Osho: Πρέπει να γίνει κατανοητό ένα πολύ περίπλοκο, πολύπλοκο πράγμα: Αν δεν είστε ερωτευμένοι, είστε μόνοι. Αν είστε ερωτευμένοι, πραγματικά ερωτευμένοι, είστε μοναχικοί.

Η μοναξιά είναι θλίψη, η μοναχικότητα δεν είναι θλίψη. Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα ανολοκλήρωσης. Χρειάζεστε κάποιον και αυτός που χρειάζεστε δεν είναι διαθέσιμος. Η μοναξιά είναι σκοτάδι, χωρίς κα­νένα φως. Ένα σκοτεινό σπίτι, που περιμένει μάταια να έρθει κάποιος και να ανάψει το φως.


Η μοναχικότητα δεν είναι μοναξιά. Η μοναχικότητα είναι το συναίσθημα ότι είστε ολοκληρωμένοι. Δεν χρειάζεστε κανέναν, είστε αρκετοί από μόνοι σας. Και αυτό συμβαίνει με τον έρωτα. Οι εραστές είναι μόνοι. Μέσα από την αγάπη αγγίζετε την εσωτερική σας ολοκλήρωση. Η αγάπη σάς κάνει ολοκληρωμένους. Οι εραστές μοιράζονται ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό δεν είναι η ανάγκη τους, είναι η ενέργειά τους που υπερχει­λίζει.

Δύο άτομα που νιώθουν μόνα μπορούν να κάνουν ένα συμβόλαιο, μπορούν να ενωθούν. Δεν είναι εραστές, να θυμάστε. Παραμένουν μόνοι, αλλά τώρα, εξαιτίας της παρουσίας του άλλου, δεν νιώθουν τη μοναξιά, αυτό είναι όλο. Με κάποιον τρόπο εξαπατούν τους εαυτούς τους. Η αγάπη τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ψευδαίσθηση για να εξαπατήσουν τούς εαυτούς τους: «Δεν είμαι μόνος, είναι και κάποιος άλλος εδώ».

Κατά την άποψή μου, στην ηλικία των δεκατεσσάρων οι ορμόνες σας αρχίζουν να δουλεύουν, και αν τους επιτρέψετε ολοκληρωτική ελευθερία, αν τις αφήσετε να σας συνοδεύουν με χαρά ως την ηλικία των σαράντα δύο, θα θέλουν να ξεκουραστούν. Και αυτή η υπερβατικότητα θα είναι φυσική, δεν θα είναι μια αγαμία που θα έχει επιβληθεί. Θα είναι μια ιερή αγαμία που έρχεται σε εσάς από τον υπερπέραν, επειδή ζήσατε τη ζωή σας ολοκληρωτικά και τώρα δεν σας ενδιαφέρει τίποτε στη συνηθισμένη ζωή. 

Σας ενδιαφέρουν οι μεγαλύτερες αξίες, μια πιο βαθιά αναζήτηση για τη ζωή, για την αλήθεια, για τη δημιουργικότητα. Περάσατε την παιδική ηλικία. Κατά τη γνώμη μου στην ηλικία των σαράντα δύο ο άνθρωπος ενηλικιώνεται αλλά μόνο αν ζει φυσικά. Αν ζει με μισή καρδιά, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ίσως σαράντα εννιά χρόνια, ίσως εβδομήντα πέντε. Ίσως ακόμη και την ώρα που πεθαίνει να σκέπτεται μόνο το σεξ και τίποτε άλλο, δεν το ξεπερνά ποτέ.

Είστε και οι δύο άνθρωποι με κατανόηση και μπορείτε να δείτε τα πράγματα χωρίς ένα προπέτασμα καπνού στα μάτια σας, καθαρά. Αγα­πήστε ο ένας τον άλλο ολοκληρωτικά, και πού και πού χαρίστε ο ένας στον άλλον ελευθερία. Αλλά πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές. 
Και δεν θα καταστρέψει την αγάπη σας, θα την κάνει πιο εύκολη, πιο βαθιά, πιο ικανοποιητική, πιο οργασμική. Και εκείνες οι λίγες περιπτώσεις στις οποίες θα είστε διακοπές ο ένας από τον άλλο, δεν θα σας απομακρύνουν θα σας φέρνουν πιο κοντά τον έναν στον άλλο. 

Μην έχετε μυστικά, να είστε απολύτως ανοιχτοί, και να επιτρέπετε στον άλλο να είναι κι εκείνος απολύτως ανοιχτός, και να σέβεστε την ειλικρίνεια. Μην κάνετε ποτέ τον άλλο να νιώθει ένοχος, ούτε καν με τις κινήσεις σας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττει η ανθρωπότητα, κάνει τους ανθρώπους ένοχους. Αν ο άλλος νιώθει ένοχος εξαιτίας κάποιων πολύ βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων, βοηθήστε τον να ελευθερωθεί από την ενοχή.

Η αγάπη που βιώνεται σε μια ατμόσφαιρα ελευθερίας θα υπερβεί το σεξ φυσικά, εύκολα, χωρίς κόπο. Θα παραμείνει η αγάπη, το σεξ θα έχει φύγει, και μετά η αγάπη θα έχει μια δική της αγνότητα, μια ομορφιά και μια ιερότητα.

Πάρτε τη ζωή περισσότερο στην πλάκα και στ’ αστεία. Αφήστε να γίνει όλη σας η ζωή ένα όμορφο ανέκδοτο. Η Φύση δεν έχει τίποτε το κακό, και όταν ζείτε φυσικά ζείτε θρησκευτικά.

Είστε και οι δύο έξυπνοι, και ελπίζω ότι θα επιβεβαιώσετε την υπόθεσή μου ότι μπορείτε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, και ωστόσο μια στο τόσο να έχετε δεσμούς - με χαρά, όχι με απροθυμία. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το καταλαβαίνετε μόνοι σας.


Osho

!Τι είναι αγάπη