Translate

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Αυνανισμός Εκτόνωση ή Απελευθέρωση

Για πολλούς ανθρώπους ο αυνανισμός αποτελεί ταμπού, ακόμη και σε μοντέρνες δυτικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, μια ατμόσφαιρα αμαρτίας και ενοχής περιβάλλει τον αυνανισμό και ένα αίσθημα ότι διαπράττουν αξιόποινη πράξη. Συνήθως, αυτό το αίσθημα είναι ασυνείδητο, γι’ αυτό και ο αυνανισμός γίνεται ως μια πράξη κρυφή και γρήγορη τις περισσότερες φο­ρές, δίχως να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να την απολαύσει ολοκληρωτικά. 
Όσο κάποιος αρνείται τον αυνανισμό και ενο­χλείται, όταν ακουμπά με τα χέρια του τον εαυτό του, αλλά επι­τρέπει στο σύντροφό του να το κάνει εκείνος για τον ίδιο, απλώς μεταθέτει την ευθύνη για τη σεξουαλικότητά του σε κάποιον άλλο και αυτό μαρτυρά ένα βαθύ πεδίο έλλειψης αυτοαποδοχής.

Ένας ικανοποιητικός αυνανισμός βοηθά το άτομο να ξαναβρίσκει το κορμί του. Η ανικανότητα κάποιου να αυνανιστεί, μαρτυρά την ύπαρξη σεξουαλικής ενοχής. Αντίθετα, μέσα από tον ικανοποιητικό αυνανισμό, μπορεί κάποιος να έχει μια εμπει­ρία αυτοαντίληψης και αυτοαποδοχής.

Οι ταοϊστικές και ταντρικές διδασκαλίες συμφωνούν ότι το σπέρμα είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνδρας και δεν μ ρέπει να το σπαταλά άσκοπα. Μολονότι η αυτο-ικανοποίηση μπορεί να είναι πρόσκαιρα ικανοποιητική, δεν έχει κανένα όφελος για τον άνδρα, καθώς του αδειάζει τα ενεργειακά του αποθέματα δίχως να του δίνει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει την ενέργεια που αποβάλλει, απορροφώντας τους χυμούς μιας γυναίκας. 

Από την άλλη πλευρά, για το νεαρό αγόρι, όταν ενεργοποιείται η σεξουαλικότητά του, το μέσο του αυνανισμού του προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσει και να εξοικειωθεί με το σώμα του και τη σεξουαλική του ενέργεια, αλλά και για τον εργένη είναι μια διέξοδος από τις σεξουαλικές πιέσεις που τον τυραννούν. Τόσο για το νέο άνθρωπο όσο και για τον ασκούμενο στην ψυχοσεξουαλική τεχνολογία, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας, ο αυνανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα θετικό τρόπο, έτσι ώστε να γίνει διαλογισμός και ένα είδος προπόνησης. 
Ο νεαρός άνδρας μαθαίνει να αποκτά έλεγχο της σεξουαλικής του ενέργειας και επίγνωση των διάφορων ταντρικών τεχνικών. Όταν θα είναι έτοιμος να βρεθεί με τη σύντροφό του, όπου το πάθος και το άγχος ίσως να είναι μεγαλύτερο, έχει ήδη προπονηθεί σε ένα βαθμό, έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα κατά την ερωτική πράξη.

Τόσο για τον άνδρα όσο και για τη γυναίκα, όταν αυνανίζονται και είναι μόνοι τους, είναι μια ευκαιρία να μάθουν να εκφράζουν και να αποδεσμεύουν την ενέργειά τους ολοκληρωτικά. Και το ότι είναι μόνοι, σίγουρα κάνει πιο εύκολη την ολοκληρωτική απελευθέρωση. Όταν κάποιος άλλος είναι παρών -είτε με τη φυσική παρουσία του είτε και νοητικά, στο μυαλό μας-, η παρουσία του ενδέχεται να μας μπλοκάρει, δίχως να το καταλαβαίνουμε. Όταν κάποιος άλλος είναι παρών, αντιπροσωπεύει ασυνείδητα πολλές φορές την κοινωνική κρίση. 

Είναι καλό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, μέσα από τον αυνανισμό, να εκφραστεί όσο ποτέ άλλοτε, να γίνει τρελός από ηδονή ή να εκφράσει απρόσμενες καταστάσεις: θυμούς ή επιθυμίες που δεν τολμούσε να παραδεχθεί ούτε στον ίδιο του τον εαυτό. Τη στιγμή του οργασμού, ο νους παρακάμπτεται από την υπερβολική ενέργεια και ίσως εκφραστούν πράγματα λεκτικά αλλά και με άλλους τρόπους που δεν ταυτίζονται με το ρόλο μας στο τώρα. Το μυστικό είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, να σπάσει τα όρια που του έχουμε θέσει.

Ιδιαίτερα για τον άνδρα, η απώλεια σπέρματος είναι κάτι σημαντικό, γι’ αυτό και χρειάζεται να το αναπληρώσει, σε ένα ποσοστό, με τις ασκήσεις φόρτισης των νεφρών ή, όπως υποστηρίζει το καολουβάντι τάντρα, να φορτίσει θετικά την απώλεια αυτή με την ψυχική του στάση. Το σπέρμα πρέπει να επαναφέρεται τελετουργικά πίσω στα τέσσερα στοιχεία, τη γη, το νερό, τη φωτιά και τον αέρα. Μπορούμε να στάξουμε λίγο σπέρμα στη γη ή να το αφήσουμε να κυλήσει μέσα στο νερό ή στη φωτιά που θα το μεταφέρει στον αέρα. Οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές στο θέμα αυτό, γιατί έχουν απεριόριστο αποθεματικό ουσίας γιν και ο αυτοερωτισμός αυξάνει τη ροή γιν, τη γυναικεία ουσία.

Για τη γυναίκα είναι πολύ βασικό να έχει θετική ψυχική στά­ση απέναντι στον αυνανισμό, δίχως ενοχή και με ανοιχτή καρδιά να προσεγγίζει τον αισθησιασμό, προσφέροντας προς το θεό και τη θεά το σώμα της. Αν και, από την άποψη της ολοκληρωτι­κής αποδοχής, τίποτα δεν είναι απαγορευμένο, είναι ωραίο να αποφεύγονται οι διεστραμμένες φαντασιώσεις - δίχως να απωθούνται, αλλά με την καθημερινή άσκηση στην ψυχοσεξουαλική τεχνολογία να εξισορροπούνται οι ενέργειες και να μετασχηματίζονται σε μια αίσθηση υπερβατικής αγάπης και έρωτα.

Τα υποκατάστατα των ανδρικών γεννητικών οργάνων ήταν πο­λύ δημοφιλή στην Ανατολή. Υποστηριζόταν ότι το υποκατάστατο ήταν προτιμότερο να είναι από φρούτα, λαχανικά και γενικά Φυσικά υποκατάστατα. Στην Κίνα και στην Ιαπωνία, οι γυναίκες συνήθιζαν να έχουν υποκατάστατα, πανομοιότυπα του ανδρι­κού φαλλού, φτιαγμένα από καύκαλο χελώνας ή ξύλο ή κέρατο - τα λεγόμενα χαρακάτα. 
Η σύζυγος δεν τα χρησιμοποιούσε μόνη για τη δική της ικανοποίηση, αλλά, πολλές φορές, για να κάνει έρωτα και με άλλες γυναίκες του σπιτιού, αφού το χαρακάτα ενσωμάτωνε το σεξουαλικό όργανο του αφέντη του σπιτιού. Η θηλυκή ενέργεια που ανταλλάσσεται μέσα από τον αμοιβαίο αυνανισμό, δρα αθροιστικά και τονώνει τα θηλυκά ψυχικά χαρακτηριστικά, κάνοντας τις γυναίκες πιο ανοιχτές στην αγάπη και στην αποδοχή των πάντων. 

Ένα ταντρικό κείμενο αναφέρει ότι «τα απαλά γίνονται πιο απαλά, όταν έρχονται κοντά και τα σκληρά γίνονται σκληρότερα, όταν έρχονται κοντά». Οι θετικές όμως ιδιότητες που υπάρχουν στο γυναικείο αυνανισμό, έχουν ως προϋπόθεση την ψυχική θετική τροφοδοτική στάση και όχι μια επιζήμια προσέγγιση.

Ο αυνανισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές εκτόνωσης της σεξουαλικής ενέργειας: φλυαρία, υπερδραστηριότητα, ακινησία, περιέργεια, ταύτιση με αντικείμενα ή και πρόσωπα, λαιμαργία, εξαρτήσεις από διάφορα ναρκωτικά, σεξουαλική φαντασία και κάθε μορφής φαντασία που δεν μπορεί να γίνει κατευθυνόμενη. Επίσης μπορεί να εκφραστεί ακόμη και στην ανάγκη μας για επιτυχία, όπως όταν αναλαμβάνουμε σχεδόν αδύνατα έργα και κατορθώματα και επιδιώκουμε εξωτερικά επιτεύγματα, τα οποία μπορούν να εμπνεύσουν σε υπερθετικό βαθμό και να διευρύνουν τις δυνατότητές μας περισσότερο από όσο μπορούμε να πράξουμε. 

Κοιτάζοντας όμως σε βάθος, θα δούμε ότι δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανθρώπινη ευτυχία, αλλά εκφράζουν αισθήματα ανωτερότητας αυτού που συμμετέχει στο κυνήγι της επιτυχίας και ένα μιμητισμό προς τους άλλους και προς τα κοινωνικά πρότυπα που επιβραβεύουν το άτομο. Η συναισθηματική ζωή μπορεί εύκολα να γίνει μέσο εκτόνωσης, της σεξουαλικής ενέργειας, καθώς αυτή αναμιγνύεται με τα συναισθήματα, τα οποία στους περισσότερους ανθρώπους είναι παραμελημένα. Μόλις η σεξουαλική δύναμη φλερτάρει μαζί τους, αυτά προσκολλούνται επάνω της, όπως το παραμελημένο σκυλί στο δρόμο που με την παραμικρή ένδειξη προσοχής ακολουθεί έναν αφέντη. 

Βέβαια, όλα αυτά είναι ωφέλιμα, όταν κάποιος δεν εργάζεται πάνω στην προσωπική του μεταμόρφωση συστηματικά, διότι οι νευρωτικές εκτονώσεις του ατόμου λειτουργούν ως βαλβίδες ασφάλειας για τη σεξουαλική ενέργεια, που μπορεί έτσι να εκτονωθεί δίχως καταστρεπτικές συνέπειες


"Σεξουαλική Αλχημεία"
Μιχαήλ Καρπαθίου