Translate

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Αν κάποιος σε αγαπάει από φόβο, τότε αυτή η αγάπη είναι κάλπικη

0 σύζυγος: Νιώθω πολύ στενοχωρημένος και πληγώνομαι εύκολα. Το νιώθω αυτό εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν ξέρω όμως την αιτία.

Ο Όσσο απευθύνεται στη σύζυγο του ανθρώπου, η οποία είναι παρούσα
Έχεις κάτι να πεις; Δεν είναι πολύ ξεκάθαρος για το τι του συμβαίνει. Πιθανόν ασυνείδητα αποφεύγει να αντιμετω­πίσει το πρόβλημα του φόβου, τον οποίο δεν είναι σε θέση να χειριστεί. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντίληψη από τους άντρες στα δέματα που αφορούν τις σχέσεις, οπότε ίσως μπορείς να βοηθήσεις.


Η σύζυγος: Τελευταία, νιώθω την ανάγκη να είμαι μόνη μου. Αυτή είναι μια καινούργια αίσθηση για μένα. Και νομίζω ότι αυτό τον αναστατώνει. Νιώθω απόσταση από εκείνον και θέλω να έχω το δικό μου χώρο. Παλιότερα ήμουν πολύ κολλημένη πάνω του.
0 σύζυγος: Ένιωσα απόρριψη, δεν βλέπω όμως τη σύνδεση ανάμεσα σ’ εκείνα τα συναισθήματα και τη δική της επιθυμία να είναι μόνη.

Τώρα καταλαβαίνω ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Επειδή εκείνη πάντοτε φοβόταν να είναι μόνη, ήταν κολλημένη πάνω σου κι εσύ το απολάμβανες, το εγώ το απολάμβανε. Το αρσενικό εγώ το απολαμβάνει αυτό πάρα πολύ — το να είναι η γυναίκα κολλημένη πάνω του.

Η γυναίκα είναι σαν αναρριχητικό φυτό και το δέντρο το απολαμβά­νει τρομερά — ότι η γυναίκα εξαρτάται. Μμ; Εκείνη φοβόταν τη μοναχικότητά της, γι’ αυτό και ήταν κολλημένη πάνω σου. Τώρα, όσο πιο διαλογιστική θα γίνεται, τόσο περισσότερο θα θέλει να είναι μόνη, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί από το φόβο της. Έτσι, εκείνη θέλει να είναι μόνη, να νιώθει μόνη κι εσύ αισθάνεσαι ότι δεν σε χρειάζεται, ότι σε απορρίπτει. Δεν σε απορρίπτει όμως καθόλου. Και δεν είναι ότι δεν σε χρειάζεται.

Στην πραγματικότητα, προσπαθεί για πρώτη φορά να σταθεί στα πόδια της και αν της το επιτρέψεις και τη βοηθήσεις να σταθεί, μόνο τότε είναι εφικτή η αγάπη. Μέχρι τώρα, δεν ήταν αγάπη. Ήταν κολ­λημένη πάνω σου, εξαιτίας του φόβου της κι εσύ το απολάμβανες αυτό, εξαιτίας του εγώ σου. Ούτε εσύ ούτε κι εκείνη νιώθατε βαθιά αγάπη. Τώρα, για πρώτη φορά, είναι εφικτή η αγάπη.

Αν τη βοηθήσεις να είναι μόνη της, να απαλλαγεί από το φόβο, θα σου είναι ευγνώμων για πάντα. Κι όταν μπορεί να είναι μόνη της και σε καλέσει μέσα από τη μοναχικότητά της, τότε θα υπάρχει αγάπη, επειδή τότε δεν τίθεται ζήτημα φόβου. Μόνο τότε μπορεί να μοιραστεί τον εαυτό της μαζί σου.
Κι αυτό πρόκειται να είναι καλό και για σένα επίσης, επειδή είναι απλώς το εγώ που νιώθει πληγωμένο. Τίποτε άλλο δεν νιώθει πληγωμένο, παρά μόνο το εγώ. Είναι πάντοτε το εγώ. Το εγώ είναι σαν πληγή — πολύ ευαίσθητο. Απλώς το αγγίζεις κι εκείνο πονάει. Εκείνη λοιπόν γέμιζε το εγώ σου. Τώρα θέλει να είναι μόνη κι αυτό πληγώνει.

Προσπάθησε να καταλάβεις. Άφησε τη να είναι μόνη, άφησε τη μόνη και δίνε της ολοένα και περισσότερο χώρο. Όποτε νιώθει την ανάγκη να είναι μόνη, εσύ απλώς απομακρύνσου κι εκείνη θα σε αγαπάει τρομερά γι’ αυτό, επειδή αυτή είναι μια χειρονομία αγάπης. Όταν κάποιος χρειάζεται να είναι μόνος, πρέπει να τον αφήνεις μόνο.
Αν την αγαπάς, καταλαβαίνεις την ανάγκη. Είναι μια ανάγκη για το μεγάλωμα. Κι εκείνη θα είναι ευγνώμων γι’ αυτό, περισσότερο ευγνώμων από ποτέ.

Να θυμάσαι πάντοτε ότι αν κάποιος σε αγαπάει από φόβο, τότε αυτή η αγάπη είναι κάλπικη, επειδή η αγάπη δεν μπορεί να βγαίνει μέσα από το φόβο. Η αγάπη μπορεί να βγαίνει μόνο μέσα από τη βαθιά κατανόηση, όχι από το φόβο. Αυτό λοιπόν θα σας βοηθήσει και τους δύο.

Όποτε έρχεται σ’ εμένα ένα ζευγάρι, πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το παλιό πλαίσιο και των δυο τους, επειδή έχουν ζήσει σε μια συγκεκριμένη σχέση και τώρα αρχίζουν να μεγαλώνουν. Εκείνη η παλιά σχέση δεν μπορεί να σε εμπεριέχει. Γίνεσαι ολοένα και μεγαλύτερος. Τα φορέματά σου φτιάχτηκαν για παιδιά και τώρα είναι πολύ μικρά και νιώθεις περιορισμένος. Μην προσκολλάσαι λοιπόν στα παλιά μοντέλα, εγκατέλειψε τα. Βοήθησε τη να είναι μόνη. 

(Απευθυνόμενος στη σύζυγο:) 
Κι εσύ να θυμάσαι να μην τον πληγώνεις χωρίς λόγο. Όταν θέλεις να είσαι μόνη, πες απλώς ότι θέλεις να είσαι μόνη. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, επειδή πολλές φορές θέλουμε να είμαστε μόνοι, ο τρόπος όμως που το εκφράζουμε είναι πολύ άσχημος. Λέμε στους άλλους να φύγουν ή τους λέμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια την αγάπη τους. Μπορεί να πούμε τέτοια πράγ­ματα, όταν στην πραγματικότητα αυτό που θέλουμε να πούμε είναι απλώς ότι θέλουμε να μείνουμε μόνοι.

Όταν λοιπόν θέλεις να μείνεις μόνη, απλώς ζήτησέ του το και να είσαι πολύ τρυφερή, για να μπορέσει να το καταλάβει. Αν το παρεξηγήσει, αυτό θα σου προκαλέσει μπελάδες και τότε γίνεται ανέφικτο το μεγάλωμα.

Και οι δύο μεγαλώνετε και θα συμβεί πολλή αγάπη. Ετοιμαστείτε γι’ αυτήν. Απλώς χρειάζεται λίγη υπομονή. Μμ; Μην ανησυχείτε. Μέσα σε έξι εβδομάδες, θα δείτε να έρχεται ανάμεσά σας μια εντελώς καινούργια ποιότητα αγάπης και πολλή κατανόηση. Όλα θα πάνε καλά.



Από το  βιβλίο του OSHO
 "το σφυροκόπημα στο βράχο"