Translate

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών, ενώ η γυναίκα φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή από ότι στη διαταραχή της στύσης, που την ερμηνεύει ως μια δυσλειτουργία του άνδρα που την θέλει μεν, αλλά δεν μπορεί. Στην πρόωρη εκσπερμάτιση όμως η γυναίκα αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβαίνει
· πριν τη διείσδυση, με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό
· κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, στην προσπάθεια να εισχωρήσει στον κόλπο
· ή λίγο μετά τη διείσδυση (η εκσπερμάτιση συμβαίνει πριν το θελήσει το άτομο, χωρίς να μπορεί να την ελέγξει).


Τύποι πρόωρης εκσπερμάτισης
Βάσει του σεξουαλικού ιστορικού η Πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι:
· πρωτογενής (από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άντρα)
· επίκτητη ( ο άντρας έχει φυσιολογική σεξουαλική ζωή και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή προοδευτικά)
· περιστασιακή (υπό συγκεκριμένες συνθήκες ή με συγκεκριμένη σύντροφο).

Αίτια
Η πρόωρη εκσπερμάτιση που εμφανίζεται συνηθως από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα βιώνεται υποκειμενικά ως "γρήγορο τελείωμα" φαίνεται να έχει ψυχολογικό υπόβαθρο αλλά οργανικά αίτια κάποιες φορές.
Πολλές φορές συνυπάρχει με διαταραχή της στυτικής δυσλειτουργίας, είτε ψυχογενούς είτε οργανικής αιτιολογίας. Σε μεγάλο ποσοστό, η χρόνια διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης επιφέρει και στυτικό πρόβλημα στον άνδρα, όπως επίσης και η χρόνια στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επιφέρει και πρόωρη εκσπερμάτιση. Δηλαδή πιο απλά, η μια διαταραχή φαίνεται να επιβαρύνεται μέσα από την άλλη και οι δυο μαζί σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχουν στις σεξουαλικές διαταραχές της ανδρικής ζωής.


Βιολογικά αίτια
· υπερευαισθησία της βαλάνου του πέους,
· φλεγμονές του προστάτη,
· παθήσεις του θυροειδή,
· γενετική προδιάθεση,
· παχυσαρκία


Ψυχολογικά αίτια
Ο πρόωρος άνδρας είναι αγχώδης και τελειομανής, θέτοντας πολλές φορές στόχους και προσδοκίες που δεν μπορεί να φτάσει. Είναι αυτός του οποίου η ζωή χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές και πανικόβλητο αγώνα δρόμου όπου «τρέχει και δε φθάνει». Το σεξ είναι βιαστικό γιατί του τρώει χρόνο και οι υποχρεώσεις του είναι τόσες, που δεν του επιτρέπουν την οποιαδήποτε χρονοτριβή. Οι συναισθηματικές του ανάγκες συμπιέζονται και συρρικνώνονται μπροστά στο άγχος της επιτυχίας (κοινωνικής – επαγγελματικής). 


Ακόμη και στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής αυτών των ανδρών μπορεί το σεξ να είναι βιαστικό, είτε γιατί έγινε μέσα σε ένα αμάξι άβολα και με το φόβο της δημόσιας έκθεσης, είτε γιατί έγινε κάτω από τον φόβο και την ταραχή που χαρακτηρίζει μια «παράνομη» σχέση, είτε γιατί έγινε σε οίκο ανοχής όπου το γρήγορο σεξ είναι το ζητούμενο και μάλιστα επιβραβεύεται από την ιερόδουλο όταν αυτό συμβαίνει. 
Μαθαίνει λοιπόν ο άνδρας ότι το να κορυφώνει γρήγορα είναι και το καλύτερο. Κατά τη διάρκεια όμως της σεξουαλικής του ζωής μπορεί να συναντήσει μία παρτενέρ, που θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την προωρότητά του και θα διεκδικήσει και αυτή με τη σειρά της την ηδονής της. Τότε είναι που αυτός θα αισθανθεί «λίγος» απέναντί της, μη μπορώντας να απολαύσει τόσο ο ίδιος όσο και μαζί της το σεξ.


Θεραπεία
Οι γυναίκες φαίνεται να είναι αρκετά κινητοποιημένες και στο σεξουαλικό πρόβλημα του άντρα και ωθούν τους συντρόφους στο να ζητήσουν βοήθεια ή καλούν οι ίδιες, για να ρωτήσουν τι περαιτέρω μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του ειδικού για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι άντρες και γυναίκες αναζητούν λύση στο σεξουαλικό πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης και διεκδικούν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή εφόσον οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες ξεπερνιούνται οριστικά με τη βοήθεια του ειδικού.
Στις περιπτώσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης προτείνεται ατομική θεραπεία για να εντοπιστούν οι λόγοι που οδηγούν στην πρόωρη εκσπερμάτιση και να αλλάξουν λανθασμένες ιδέες και σκέψεις για το σεξ και τη διάρκειά του αλλά και θεραπεία ζευγαριού όπου προτείνονται ασκήσεις στο ζευγάρι για τον καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισης


Άννα Πετράκη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
http://www.annapetraki.gr/