Translate

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αν κάνεις έναν άνθρωπο ευτυχισμένο τότε γιατί να σε αφήσει;

Αν θέλεις να αγαπήσεις έναν άνθρωπο, αγάπησέ τον εδώ και τώρα. 
Αγάπησέ τον, επειδή κανένας δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη στιγμή. 
Την επόμενη στιγμή μπορεί να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για αγάπη και τότε θα μετανιώνεις σ’ όλη σου τη ζωή. Μπορούσες να έχεις ερωτευτεί, μπορούσες να έχεις ζήσει. Τότε, τυλίγουν τον άνθρωπο οι τύψεις. Νιώθει βαθιά ενοχή και μετανιώνει.

Η ζωή είναι αβέβαιη. Κανένας δεν μπορεί να την κάνει σίγουρη, δεν υπάρχει τρόπος να την κάνει σίγουρη. Και είναι καλό που κανένας δεν μπορεί να την κάνει σίγουρη, αλλιώς θα ήταν νεκρή.

Η ζωή είναι εύθραυστη, λεπτεπίλεπτη. Πάντοτε κινείται προς το άγνωστο. Αυτή είναι η ομορφιά της. Χρειάζεται να είναι κανείς θαρραλέος, περιπετειώδης. Χρειάζεται να ρισκάρει κανείς για να προχωρήσει με τη ζωή. Ρίσκαρε λοιπόν.

Ζήσε αυτή τη στιγμή και ζήσε την ολοκληρωτικά. Όταν έρθει η επόμενη στιγμή, θα δούμε. Εκεί θα είσαι να την αντιμετωπίσεις. Όπως ήσουν σε θέση να αντιμετωπίσεις το παρελθόν, έτσι θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις και το μέλλον. Και θα είσαι ακόμη πιο ικανός, επειδή θα είσαι πιο έμπειρος.

Μη χάνεις αυτή τη στιγμή με το να σκέφτεσαι και να ανησυχείς για το μέλλον, επειδή αυτό είναι αυτοκτονικό. Μη δίνεις ούτε μια σκέψη στο μέλλον, επειδή δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι’ αυτό, οπότε είναι σκέτο χάσιμο ενέργειας.

Αγάπησε αυτόν τον άνθρωπο και αγαπήσου απ’ αυτόν. 

Αν μπορείς να αγαπήσεις, αγάπησε. Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις, ξέχνα αυτόν τον άνθρωπο, βρες κάποιον άλλον, αλλά μη χάνεις χρόνο. Το ζήτημα δεν αφορά αυτόν τον εραστή ή εκείνον τον εραστή, το ζή­τημα αφορά την αγάπη. Η αγάπη ολοκληρώνει, οι άνθρωποι είναι απλώς οι αφορμές. 

Το όλο πράγμα όμως εξαρτάται από σένα, επειδή ό,τι κι αν κάνεις μ’ αυτόν τον άνθρωπο, θα το κάνεις και με κάποιον άλλον, αν αλλάζεις εραστές. Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσεις με αυτόν; Είναι ο τελειότερος άνθρωπος που μπορείς να βρεις: όμορφος άνθρω­πος, με πολλή κατανόηση και ώριμος με πολλούς τρόπους.

Αγάπησέ τον λοιπόν και κάνε τον τόσο ευτυχισμένο, που η ίδια η ευτυχία δημιουργεί την πιθανότητα να τον κάνει να μείνει. Αν κάνεις έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, γιατί να σ’ αφήσει; Αν τον κάνεις δυστυχι­σμένο, τότε γιατί να μη σ’ αφήσει; Αν τον κάνεις δυστυχισμένο, τότε θα τον βοηθήσεις να σ’ αφήσει. Αν όμως τον κάνεις ευτυχισμένο, κανένας δεν μπορεί να τον κάνει να σ’ αφήσει. Τότε δεν έχει κανένα λόγο. Θα πολεμήσει με ολόκληρο τον κόσμο για χάρη σου.

Γίνε λοιπόν πιο χαρούμενη. Χρησιμοποίησε το χρόνο που έχεις και δεν υπάρχει ανάγκη να σκέφτεσαι το μέλλον. Το παρόν είναι αρκετό. 
Απ’ αυτή τη στιγμή, δοκίμασε να ζεις αυτή τη στιγμή. 
Αν σ’ αφήσει, σε άφησε. Θα βρεις καλύτερο. Ξέχασέ τον. Χρησιμοποίησε αυτή τη στιγμή όχι για να ανησυχείς, αλλά για να ζήσεις. Τα μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν τόσο όμορφα. Μια μικρή φροντίδα, ένα μικρό μοίρασμα. Αυτό είναι η ζωή.


Από το  βιβλίο του OSHO
 "το σφυροκόπημα στο βράχο"