Translate

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ενδυναμώνοντας την Προσωπική μας Δύναμη

Στο ηλιακό μας κέντρο, το τσάκρα της προσωπικής δύναμης ερχόμαστε άμεσα αντιμέτωποι με τη ζωή και συναντάμε τον εαυτό μας. Παλεύουμε με το φόβο της απόρριψης, της αποτυχίας, της απώλειας της αξιοπρέπειας και του θανάτου — με αισθήματα αδυναμίας, ανεπάρκειας και απόγνωσης. 
Κάθε φορά που αποφεύγουμε τις υγιείς προκλήσεις, που εγκαταλείπουμε δημι­ουργικά σχέδια και οράματα ή σιωπούμε ενώ θα έπρεπε να μιλήσου­με, χάνουμε την εξουσία μας, την ικανότητά μας για δύναμη, ευτυ­χία και απόλαυση. Η χαρά και η δύναμή μας χάνονται μέσω της κοιλιάς μας.

Ισχυροποιώντας το τρίτο τσάκρα, εξοικειωνόμαστε με την πάλη με τη ζωή. Η ζωή, που στην αρχή ήταν εχθρός, τώρα γίνεται ένας άξιος αντίπαλος και, στη συνέχεια, ένας μέντορας. Και κάποια στιγ­μή αντιλαμβανόμαστε ότι όλες οι μάχες μας, στην πραγματικότητα, δόθηκαν ενάντια στον εαυτό μας. 
Έτσι μεγαλώνουμε. Και έτσι μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Γιατί το αίσθημα της προσωπικής αξίας δεν είναι δώρο που χαρίζεται. Δεν βγαίνει μέσα από διάφορες λύσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, από θετικούς οραματισμούς ή επιβεβαιώσεις. Δημι­ουργούμε το αίσθημα προσωπικής αξίας με τον καιρό και μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Το κερδίζουμε για τον εαυτό μας. 
Αν έχουμε αδύναμη θέληση, δεν θα έχουμε υψηλό αίσθημα προσωπικής αξίας. Ακόμα κι αν οι άλλοι μας επαινούν, η κοιλιά μας δεν θα συγκρατεί τους επαίνους. Για να κάνει κάποιος τον ήλιο να ανατείλει στη δική του κοιλιά, πρέπει να δοκιμαστεί στη ζωή με ουσιαστικό τρόπο, καλ­λιεργώντας τα χαρακτηριστικά του θάρρους, της δύναμης, της ακε­ραιότητας και της θέλησης στο τρίτο τσάκρα.Ασκήσεις ενδυνάμωσης της προσωπικής μας δύναμης
Η αναπνοή και ο οραματισμός μπο­ρούν να ενισχύσουν το αίσθημα προσωπικής δύναμης. Δοκιμάστε αυ­τή την απλή άσκηση για να αναπτύξετε τα χαρίσματα και την παρου­σία σας. 
Κλείστε τα μάτια, αναπνεύστε βαθιά και χαλαρώστε. Φανταστείτε έναν ήλιο που ακτινοβολεί φως και ενέργεια από το ηλιακό σας πλέγμα. Νιώστε ζεστά και φωτεινά σ’ αυτό το σημείο. 
Στην ει­σπνοή, νιώστε τον ήλιο να γίνεται πιο φωτεινός και να επεκτείνεται μέσα στο ηλιακό πλέγμα. Κατά την εκπνοή, νιώστε αυτό τον ήλιο να εκπέμπει ενέργεια μέσα από όλο το σώμα σας. 
Με την εισπνοή γεμίζετε ενέργεια. Με την εκπνοή την απλώνετε. Τώρα, ακτινοβο­λείτε αυτή την ενέργεια με τη μορφή ακτίνων φωτός. 

Κάντε το σαν άσκηση. 
Προτού, για παράδειγμα, μπείτε σε ένα χώρο με πολλούς ανθρώπους, προτού μιλήσετε δημόσια, πάτε σε μια συνάντηση ή ζη­τήσετε ένα ραντεβού, φανταστείτε αυτή την ενέργεια να εκπέμπεται από το ηλιακό σας πλέγμα και να γεμίζει όλο το χώρο και τους αν­θρώπους που βρίσκονται εντός. Νιώστε πως συνδέεστε μαζί τους κα­θώς δέχονται το φως σας. Στο διάστημα κατά το οποίο νιώθετε αυτοπεποίθηση και δύναμη και την ενέργειά σας να ακτινοβολεί, κάντε επαφή μαζί τους.


Ακολουθεί ακόμα μία άσκηση διαλογισμού που θα σας βοηθήσει να βρείτε το κέντρο της δύναμής σας και να το γεμίσετε με ενέργεια. 

Καθίστε άνετα (σε καρέκλα ή στο πάτωμα) και τοποθετήστε απαλά τα χέρια σας στο ηλιακό πλέγμα, κάτω από τη θωρακική κοιλότητα. Συγκεντρώστε την προσοχή σας σ’ αυτό το σημείο. Συγκεντρώστε εκεί την αίσθηση και την αναπνοή σας. 
Τώρα εισπνεύστε, και με την εισπνοή στείλτε ενέργεια στο ηλιακό πλέγμα. Δείτε και νιώστε το να φωτίζεται, όπως φωτίζεται και το κάρβουνο στη φωτιά όταν το φυ­σάτε. 

Για λίγο, χαλαρώστε και κρατήστε την αναπνοή σας — νιώστε το ηλιακό πλέγμα γεμάτο ισχύ και φως. 
Τώρα, πιέστε το ηλιακό πλέγμα. Εκπνεύστε με δύναμη και γρήγορα όλο μαζί τον αέρα και φωνάξτε τον ήχο «Χα!» με όλη τη δύναμη που έχει αυτό το κέντρο. 

Νιώστε τη δύναμή σας και την απόλαυση που σας χαρίζει η πλήρης έκφραση αυτής της δύναμης. Κάντε το για δεκαπέντε λεπτά. Δημιουργείται μια ζεστασιά και ένα αίσθημα συγκέντρωσης. Απολαύστε τα. 

Αν κάνετε αυτή τη δεκαπεντάλεπτη άσκηση καθημερινά επί ένα μήνα, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη.


Margot Anand
“Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης”