Translate

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μήπως έχεις επιλέξει τον λάθος σύντροφο;

Τις περισσότερες φορές η ανάγκη μας για συντροφιά, για άγγιγμα, για έρωτα μας κάνουν να επιλέξουμε τους λάθος ανθρώπους για να μοιραστούμε μαζί τους αγάπη. Είναι άνθρωποι κλειδωμένοι, φυλακισμένοι έξω από την αληθινή ζωή που δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες κανενός άλλου παρά μόνον του εαυτού τους.
Κάτι έχει συμβεί παλιότερα στη ζωή τους και “πάγωσε” την καρδιά και τα συναισθήματά τους αλλά αυτό δεν μας αφορά. Δεν μας αφορά το δυναμικό τους, οι δυνατότητες της ψυχής τους αλλά το τι μπορούν να κάνουν στο εδώ και τώρα. Τι μπορούν να προσφέρουν σε μια σχέση.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας ομορφιά και λάμψη. Όμως πόσοι από εμάς μπορούμε να το αντιληφθούμε; Πόσοι μπορούμε να το νιώσουμε; 


Μπορούμε άραγε να μοιραστούμε με τους άλλους την αγάπη και το φως μας ή είμαστε τόσο πολύ εθισμένοι στη δυστυχία ή τόσο πολύ ανασφαλείς και άτολμοι στη ζωή ή τόσο πολύ ερωτευμένοι με τον εαυτούλη μας που αδυνατούμε να γευτούμε τη Ζωή;

Άραγε τι μπορεί να προσφέρει ένας τόσο εγκλωβισμένος άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα,  σε μια σχέση; Μπορεί να μοιραστεί αγάπη και χαρά ή μπαίνει σε αυτήν για να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες; Και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του που δείχνουν ότι έχει μείνει πολλές φορές μετεξεταστέος στο σχολείο των σχέσεων; 


1. Θέλει πάντα να γίνεται το δικό του
Επειδή φοβάται δεν αφήνετε στη ροή και στη Ζωή. Θέλει να ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Από το τι φοράς και το πώς γελάς μέχρι και το πώς σκέφτεσαι και πως συμπεριφέρεσαι. Ένας τέτοιος άνθρωπος κρίνει, κατακρίνει, ελέγχει, υποδεικνύει και απαιτεί να γίνονται όλα με το δικό του τρόπο. 
Είναι τόσο εθισμένος στον έλεγχο που σίγουρα δεν πρόκειται να σε αφήσει να ξεδιπλώσεις τον εαυτό σου μέσα στη σχέση και θα σε κρατά συνεχώς εγκλωβισμένο/η μέσα στα πρέπει που υπάρχουν στο δικό του κεφάλι.


2. Ζητά συνεχώς επιβεβαίωση.
Μη διανοηθείς και ασχοληθείς με κάτι άλλο, με κάποιον άλλον… θέλει απεγνωσμένα να είναι το κέντρο του κόσμου και κάνει τα πάντα για να έχει την προσοχή σου. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί χαριτωμένο ότι κάνει τόσα πολλά για σένα κι αυτό, μέχρι να καταλάβεις ότι δεν σε ρωτά αν το θες, πως το θες και τι γνώμη έχεις γι΄αυτό. 
Σου αφαιρεί “χαμογελώντας” γλυκά όλο το χώρο και μετά απαιτεί και υποδεικνύει ή το παίζει θύμα κλέβοντας και στις δυο περιπτώσεις όχι μόνο τη ζωντάνια αλλα και την ηρεμία σου. 


3. Εκείνος δεν φταίει ποτέ
Ζει στη δική του εγωική πραγματικότητα και έχει εξαιρετική μαεστρία να διαστρεβλώνει όλα τα γεγονότα κατά πως τον συμφέρει. Σπέρνει αμφιβολίες,  χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις και εσένα σε κατηγορεί συνέχεια για όλα. Σε μειώνει συνεχώς και περιφέρεται σαν ανώτερος αρχών που όλα τα ξέρει και για όλα έχει άποψη… και φυσικά τη σωστή. 
Κι αν κάνει κάποιο λάθος εσύ είσαι ο “μοναδικός φταίχτης” γιατί τον επηρεάζεις και τον αναγκάζεις, σύμφωνα με το δικό του μυαλό, να παίρνει όλο τις λάθος αποφάσεις. Και δεν διστάζει να σε μειώσει και να σε προσβάλλει μπροστά σε τρίτους απλά και μόνο για να νιώσει καλύτερα και να επιβεβαιώσει το πόσο τέλειος είναι.


4. Θέλει την αποκλειστικότητα της ζωής σου.
Από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή σου δεν δικαιούσαι να έχεις δική σου προσωπική ζωή και σταδιακά με πλάγιο τρόπο σε απομονώνει από συγγενείς και φίλους αλλά και από κάθε δραστηριότητα που δεν συμμετέχει ή δεν του αρέσει. 
Αγκιστρώνεται πάνω σου και προσπαθεί να σε κρατήσει απεγνωσμένα στο μικρόκοσμο του. Καταλήγετε μόνοι η δυο σας σε δραστηριότητες που τον τονώνουν και τον ευχαριστούν ενώ αντίθετα εσένα σε αδειάζουν και σε απομυζούν. Φτάνοντας στην “τελική ευθεία” να σε καταπιέζει ακόμα και η σκέψη του.


5. “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο” δεν είναι απλά μια παροιμία αλλά μια μεγάλη αλήθεια της ζωής. 
Έτσι πιστεύει και χωρίς κανέναν σεβασμό για σένα αλλά και για τους γύρω του γίνεται βίαιος ακόμα και καταστροφικός, απλά και μόνο γιατί η “αφεντομουτσουνάδα” του ενοχλήθηκε από κάτι… Το σπάσιμο των πιάτων ή ακόμα και η βιαιοπραγία είναι κάτι συνηθισμένο  γι’ αυτόν τον εγκλωβισμένο άνθρωπο και επιβάλλεται κιόλας μερικές φορές κατά την άποψη του γιατί, πως αλλιώς θα συνετιστείς; Πως αλλιώς θα βάλεις “μυαλό” και θα τον υπακούς τυφλά; 


6. Ο κόσμος φτιάχτηκε για να υποδεχθεί αυτόν
Είναι ένας νάρκισσος που ακόμη και στον έρωτα κρατά τον εγωισμό της προσωπικής του ικανοποίησης. Η ερωτική πράξη μαζί του δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι απογειωτική ή μεταμορφωτική αφού το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η “εκτόνωση” και η επιβεβαίωση. Ένας τέτοιος άνθρωπος κρατά τις ναρκισσιστικές του αποστάσεις ακόμα και στον έρωτα γιατί στον κόσμο “δεν υπάρχει κανένας άλλος παρά μόνον αυτός”.


Πόσα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχει ο σύντροφος σου; 
Κι αν είσαι ακόμα σε σχέση μαζί του τι είναι τελικά αυτό που σε κάνει να μένεις; 
Αξίζει να το δεις και να το συνειδητοποιήσεις γιατί αν νιώθεις ότι κολυμπάς στα λιμνάζοντα νερά της δυστυχίας χρειάζεται να ξέρεις ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν και η Χαρά και η Ευτυχία. Κι όταν αποφασίσεις ότι στη ζωή σου χρειάζεσαι Αγάπη κι όχι πόνο τότε αυτές θα έρθουν να σε συναντήσουν.


Namaste 
despoina palamari