Translate

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η σεξουαλικότητα και η πνευματικότητα είναι οι δυο άκρες της ίδιας ενέργειας.

Και ρώτησε κάποιος: “Ποιό είναι το κεντρικό θέμα της Τάντρα;
Απάντηση από τον Osho: Εσύ! Εσύ είσαι το κεντρικό θέμα της Τάντρα, αυτό που είσαι τώρα και ό,τι είναι κρυμμένο μέσα σου που μπορεί να μεγαλώσει, εκείνο που είσαι και εκείνο που μπορείς να γίνεις. Αυτή τη στιγμή αποτελείς μια μονάδα σεξ. Και αν δεν καταλάβεις σε βάθος αυτή τη μονάδα, δεν μπορείς να γίνεις πνεύμα δεν μπορείς να γίνεις πνευματική μονάδα. Η σεξουαλικότητα και η πνευματικότητα είναι οι δυο άκρες της ίδιας ενέργειας. 

Η Τάντρα ξεκινάει με σένα όπως είσαι, η Γιόγκα ξεκινάει με σένα όπως θα μπορούσες να είσαι. Η Γιόγκα ξεκινάει από το τέλος, η Τάντρα ξεκινάει από την αρχή. Και είναι καλό να ξεκινάς από την αρχή. Είναι πάντοτε καλό να αρχίζεις από την αρχή, γιατί αν το τέλος είναι η αρχή» τότε προκαλείς περιττή δυστυχία στον εαυτό σου. Δεν είσαι εκείνο το ιδανικό. Πρέπει να γίνεις θεός, τώρα δεν είσαι παρά ένα ζώο. Κι αυτό το ζώο παλαβώνει λόγω του ιδανικού τού θεού. Τρελαίνεται, παραφρονεί.

Η Τάντρα λέει ξέχασε το θεό. Αν είσαι ζώο, κατανόησε το ζώο αυτό, στην ολότητά του. Από την ίδια την κατανόηση, θ’ αναπτυχθεί ο θεός. Κι αν δεν μπορέσει να αναπτυχθεί μέσω αυτής της κατανόησης, τότε να το ξεχάσεις. Δεν μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί. Τα ιδανικά δεν μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια τις δυνατότητές σου, μόνο η γνώση του πραγματικού θα σε βοηθήσει. Έτσι, εσύ είσαι το κεντρικό θέμα της Τάντρα, όπως είσαι και όπως μπορείς να γίνεις, η πραγματικότητά σου και η δυνατότητά σου. Αυτά είναι το θέμα.
Μερικές φορές οι άνθρωποι ανησυχούν. Αν πας να καταλάβεις την Τάντρα, δεν υπάρχουν συζητήσεις περί Θεού, συζητήσεις περί νιρβάνα. Τι είδος θρησκείας είναι η Τάντρα; Η Τάντρα συζητάει πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις αηδία, δε θέλεις να τα συζητάς. Ποιος θέλει να συζητάει για το σεξ; Επειδή όλοι νομίζουν ότι ξέρουν. Επειδή μπορείς να αναπαράγεις, νομίζεις ότι ξέρεις;


Κανένας δε θέλει να συζητάει για το σεξ και το σεξ είναι το πρόβλημα όλων. Κανείς δε θέλει να συζητάει για τον έρωτα, γιατί όλοι νομίζουν ότι είναι ήδη σπουδαίοι εραστές. Και κοίταξε τη ζωή σου! Έχει μόνο μίσος και τίποτ’ άλλο. Και αυτό που αποκαλείς αγάπη δεν είναι τίποτ’ άλλο από χαλάρωση, μια μικρή χαλάρωση, του μίσους. Κοίταξε γύρω σου και τότε θα ξέρεις τι ξέρεις και τι δεν ξέρεις.
Κοίταξε γύρω σου κοίταξε τον κόσμο που έχεις δημιουργήσει. Τότε θα καταλάβεις ότι δεν ξέρεις τίποτα. Απλώς ψηλαφείς στο σκοτάδι. Το ότι κι όλοι οι άλλοι ψηλαφούν μέσα στο σκοτάδι, δε σημαίνει ότι ζεις στο φως. Επειδή κι όλοι οι άλλοι ψηλαφούν μέσα στο σκοτάδι νιώθεις ωραία, αφού δεν υπάρχει σύγκριση. Αλλά βρίσκεσαι μέσα στο σκοτάδι και η Τάντρα ξεκινάει με σένα όπως είσαι. 
Η Τάντρα θέλει να σε φωτίσει πάνω σε βασικά πράγματα που δεν μπορείς να αρνηθείς. Ή, αν προσπαθήσεις να τ’ αρνηθείς, το κόστος θα είναι δικό σου.