Translate

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Συγχώρεση σημαίνει παραίτηση, απαλλαγή και απελευθέρωση

Το παρελθόν έχει πια τελειώσει. Τώρα δεν μπορούμε πια να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας για το παρελθόν. Είναι πολύ ανόητο να τιμωρούμε τους εαυτούς μας στην παρούσα στιγμή επειδή κάποιος κάποτε μας πλήγωσε.
Louise Hay


Συγχώρεση σημαίνει παραίτηση, απαλλαγή και απελευθέρωση. Είναι ουσιαστικό για την εσωτερική μας γαλήνη, θεραπεία και ανάπτυξη να απελευθερωθούμε από το παρελθόν και να τους συγχωρήσουμε όλους.
Τις περισσότερες φορές χωρίς να το ξέρουμε σέρνουμε σε κάθε βήμα μαζί μας την αρνητική ενέργεια και το βάρος των τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος μας όπως ο φυλακισμένος σέρνει την σιδερένια μπάλα στο πόδι του. Για να απαλλαγούμε από αυτά που κουβαλάμε ή σέρνουμε μαζί μας από το παρελθόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τον καθένα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας. 


Μπορεί να έχουμε άρνηση να το κάνουμε αυτό και να μη θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία της συγχώρησης ωστόσο χρειάζεται να ξέρουμε ότι και μόνον η σκέψη και η επιθυμία να συγχωρήσουμε αρκεί για να αρχίσει η διαδικασία της θεραπείας.
"Σε συγχωρώ που δεν ήσουν όπως εγώ σε ήθελα. Σε συγχωρώ που δεν μου έδωσες την αγάπη όπως την ήθελα. Σε συγχωρώ και σε αφήνω ελεύθερο". Αυτή και μόνον η δήλωση μπορεί να μας απελευθερώσει.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο ¨Μαθήματα θαυμάτων¨ όλες οι αρρώστιες προέρχονται από την αδυναμία μας να συγχωρήσουμε και κάθε φορά που είμαστε άρρωστοι θα πρέπει να ψάξουμε μέσα στην καρδιά μας ώστε να βρούμε με ποιον υπάρχει εκκρεμότητα και ποιον χρειάζεται να συγχωρήσουμε.
Συνήθως το πρόσωπο που δυσκολευόμαστε περισσότερο να συγχωρήσουμε είναι εκείνο που πάνω απ’ όλα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο. Και ουσιαστικά δεν πρέπει απλά να συγχωρήσουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά να επιδιώξουμε μια ολοκληρωτική αποδέσμευση από το άτομο και την εμπειρία. 


Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τρέξουμε σε κάποιον να ζητήσουμε συγνώμη. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε καν πως να συγχωρούμε γιατί αυτό συμβαίνει σε ενεργειακό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε πρόθυμοι να συγχωρήσουμε ειλικρινά και μέσα από την καρδιά μας γιατί η συγχώρεση είναι μια ποιότητα της αγάπης. Το Σύμπαν γνωρίζει και θα φροντίσει για τον τρόπο.
Σίγουρα έχουμε πονέσει και κάποιες συμπεριφορές μας πονάνε ακόμα. Όμως όσο περίεργο κι αν ακούγεται δεν είμαστε οι μόνοι που πονάμε. Πονούν επίσης και εκείνοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, που χρειάζεται να συγχωρήσουμε. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί με τη γνώση, την κατανόηση και την επίγνωση που έχει την κάθε στιγμή.Συγχωρώντας διώχνουμε από μέσα μας όλο το βάρος και την αρνητικότητα και δημιουργούμε το χώρο για να μπει το Φως και η Αγάπη.




Ένας υπέροχος διαλογισμός συγχώρεσης είναι ο εξής:
Οραματίσου το άτομο που θέλεις να συγχωρέσεις μπροστά σου και πες: «το όνομα του», namaste, σε συγχωρώ για όλα όσα μου έκανες,
Σε συγχωρώ για..........
 
Σε συγχωρώ για τον πόνο και την θλίψη που μου προκάλεσες με ή χωρίς την θέληση σου
Φαντάσου ότι αυτό το άτομο σε κοιτά στα μάτια και σου λέει: «το όνομα σου», namaste, σε συγχωρώ όπως μπορώ, σε συγχωρώ για όσα μου έκανες, σε συγχωρώ για τον πόνο και την θλίψη που μου προκάλεσες με ή χωρίς την θέληση σου. Τώρα σε απελευθερώνω...


Αισθάνσου ότι είσαι συγχωρεμένος και απελευθερωμένος...


Σήκωσε το ένα χέρι στο ύψος της καρδιά σου (με την παλάμη προς τα έξω), φαντάσου ένα κόκκινο φως το οποίο βγαίνει από την καρδιά, κατεβαίνει τα χέρια σου και βγαίνει από τις παλάμες σου, λέγοντας: «το όνομα του» σε ευλογώ με φως, αγάπη, ειρήνη, ευημερία, υγεία, χαρά, προστασία και αρμονία.


Σε περίπτωση που το άτομο έχει φύγει από τη ζωή πες: ελπίζω ότι θα βρεις το φως και το φως θα σου δώσει ειρήνη, αγάπη και θα σε οδηγεί στον πνευματικό σου δρόμο...
Κατέβασε τα χέρια σου και φαντάσου ότι το άτομο αυτό σηκώνει και τα δυο χέρια του και σου εύχεται ότι καλύτερο για σένα (ξέροντας ότι η ευχή του μπορεί να πραγματοποιηθεί).


Στη συνέχεια καλείς κάποιον άλλον που σε έχει πικράνει για να τον συγχωρέσεις. Τελευταίο φέρνεις μπροστά σου τον εαυτό σου για να τον συγχωρέσεις και αυτόν με την ίδια διαδικασία...

Με κάποια άτομα θα νιώσετε άμεση απελευθέρωση και με κάποια άλλα θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαλογιστική αυτή άσκηση αρκετές φορές ώστε να νιώσετε πραγματικά απελευθερωμένοι 




namaste
despoina palamari