Translate

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η ζήλεια είναι ο θυμός του αδύναμου

Osho: Όποτε ερωτεύεται ο άντρας μια άλλη γυναίκα, κάτι αλλάζει μέσα του απέναντι στην πρώτη γυναίκα. Τώρα είναι και πάλι ξένοι, δεν υπάρχει καμιά γέφυρα. Εκείνη έχει γίνει ανάπηρη, σκλάβα, και τώρα την έχουν εγκαταλείψει. Όλη της η ζωή είναι ζωή γεμάτη αγωνία.
Μέσα από αυτή την αγωνία προβάλλει η ζήλεια. Η ζήλεια είναι ο θυμός τού αδύναμου εκείνου που δεν μπορεί να κάνει τίποτα αλλά που βράζει μέσα του, που θα ήθελε να κάψει ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να κλαίει και να φωνάζει και να παθαίνει νευρικές κρίσεις.
Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί ώσπου να γίνει ο γάμος μουσειακό είδος.


Δεν υπάρχει τώρα καμιά ανάγκη για τον γάμο. Ίσως να υπήρξε χρήσιμος. Ίσως να μην υπήρξε χρήσιμος αλλά να ήταν μόνο μια δικαιολογία για να γίνουν οι γυναίκες σκλάβες. Τα πράγματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε ρυθμίσει με διαφορετικό τρόπο, αλλά δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε στο παρελθόν.

Σωστό ή λάθος, ένα καλό πράγμα έχει το παρελθόν: δεν υπάρχει πια.

Σε ό,τι αφορά το παρόν και το μέλλον, ο γάμος είναι εντελώς άσχετος, χωρίς να ταιριάζει με την ανθρώπινη εξέλιξη και αντιφατικός προς όλες τις αξίες που αγαπούμε, την ελευθερία, την αγάπη, τη χαρά.

Επειδή ο άντρας ήθελε να είναι η γυναίκα τελείως φυλακισμένη, έγραψε θρησκευτικές γραφές κάνοντάς την να φοβάται την κόλαση, κάνοντάς την να έχει απληστία για τον παράδεισο... αν ακολουθεί τους κανόνες. Οι κανόνες εκείνοι υπάρχουν μόνο για τις γυναίκες, όχι για τους άντρες. Είναι τώρα τόσο ξεκάθαρο ότι αν αφήσουμε τις γυναίκες να ζήσουν κι άλλο μέσα σε αυτή την δηλητηριώδη κατάσταση της ζήλειας, θα είναι τούτο ενάντιο στην ψυχολογική τους υγεία.

Και η ψυχολογική υγεία της γυναίκας επηρεάζει την ψυχολογική υγεία όλης της ανθρωπότητας και ο άντρας γεννιέται επίσης από την γυναίκα. Η γυναίκα χρειάζεται να γίνει ανεξάρτητο άτομο.

Η διάλυση του γάμου θα είναι ένα μεγάλο, γιορτινό γεγονός πάνω στη γη. Και δεν σε εμποδίζει κανένας: αν αγαπάς τη σύζυγό σου ή τον σύζυγό σου, μπορείτε να ζήσετε μαζί ζωές ολόκληρες, δεν σας εμποδίζει κανείς. Η απόσυρση του γάμου σου δίνει απλώς πάλι την ατομικότητά σου. Τώρα δεν είσαι κτήμα κανενός.

Δεν πρέπει να κάνεις έρωτα με έναν άντρα απλώς επειδή είναι ο σύζυγός σου κι έχει το δικαίωμα να το απαιτεί. Κατά το δικό μου όραμα, όταν κάνει έρωτα μια γυναίκα με έναν άντρα επειδή είναι αναγκασμένη να κάνει έρωτα, πρόκειται για πορνεία, κι όχι λιανικής αλλά χονδρικής πώλησης!

Η λιανική είναι καλύτερη, έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις. Αυτή η χοντρική πορνεία είναι επικίνδυνη, δεν έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις. Και παντρεύτηκες για πρώτη φορά, πρέπει να σου δοθούν ευκαιρίες, επειδή είσαι ερασιτέχνης. Μερικοί τουλάχιστον γάμοι θα σε βοηθήσουν να γίνεις ώριμος. Ίσως να μπορέσεις τότε να βρεις τη σωστή γυναίκα. Και λέγοντας τη σωστή γυναίκα δεν εννοώ τη γυναίκα που ΄΄έχει φτιαχτεί για σένα΄΄.

Καμιά γυναίκα δεν είναι φτιαγμένη για σένα και κανείς άντρας δεν είναι φτιαγμένος για καμιά γυναίκα. Λέγοντας τη σωστή γυναίκα ή τον σωστό άντρα εννοώ ότι αν έχεις καταλάβει μερικές σχέσεις, αν έχεις περάσει από μερικές σχέσεις, θα καταλάβεις ποια πράγματα δημιουργούν δυστυχισμένες καταστάσεις μεταξύ σας και ποια πράγματα δημιουργούν μια ζωή γεμάτη αγάπη, ειρήνη, ευτυχία. Αποτελεί απολύτως αναγκαία μόρφωση να ζήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους για να έχεις σωστή ζωή σε ό,τι αφορά την αγάπη.

Πρέπει πρώτα να αποφοιτήσεις από μερικές σχέσεις. Στο κολέγιό σου, στο πανεπιστήμιό σου, θα πρέπει να περάσεις μέσα από μερικές σχέσεις. Και δεν θα πρέπει να βιαστείς να αποφασίσεις, δεν υπάρχει λόγος, ο κόσμος είναι μεγάλος και κάθε ένας άνθρωπος έχει κάποια μοναδική ποιότητα και ομορφιά.

Καθώς περνάς μέσα από μερικές σχέσεις, αρχίζεις να συνειδητοποιείς τι είδους γυναίκα, τι είδους άντρας πρόκειται να υπάρξει φίλος σου, όχι αφέντης σου, όχι σκλάβος σου. Και η φιλία δεν χρειάζεται γάμο, γιατί η φιλία είναι πολύ ανώτερη.

… Με τους φίλους θα πρέπει να μοιραζόμαστε τα πάντα, ιδιαίτερα τις στιγμές εκείνες που είναι όμορφες, στιγμές αγάπης, στιγμές ποίησης, στιγμές μουσικής… θα πρέπει να τις μοιραζόμαστε. Με τον τρόπο αυτό η ζωή σας θα γίνεται όλο και πιο πλούσια. Ίσως να συντονιστείτε τόσο πολύ ο ένας με τον άλλο που να ζήσετε μαζί όλη σας τη ζωή, δεν υπάρχει όμως κανείς γάμος.

Η ζήλεια θα εμμένει όσο παραμένει ο γάμος το βασικό θεμέλιο της κοινωνίας.

Δώσε στον άντρα, με όλη σου την καρδιά, απόλυτη ελευθερία. Και πες του ότι δεν χρειάζεται να κρύβει τίποτε: "Είναι προσβλητικό να κρύβεις κάτι. Σημαίνει τούτο ότι δεν με εμπιστεύεσαι." Και το ίδιο πρέπει να συμβεί και στον άντρα, να μπορεί να πει στη σύζυγό του: "Είσαι το ίδιο ανεξάρτητη όσο κι εγώ. Είμαστε μαζί για να είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε μαζί για να μεγαλώσουμε και να έχουμε περισσότερη ευδαιμονία. Και θα κάνουμε τα πάντα ο ένας για τον άλλο, αλλά δεν θα γίνουμε δεσμοφύλακες ο ένας για τον άλλο."

Αποτελεί χαρά να δίνεις ελευθερία, αποτελεί χαρά να έχεις ελευθερία.


Απόσπασμα από το 
"Τι είναι η ζήλεια"
του Osho