Translate

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τα επίπεδα των σχέσεων

Τα επίπεδα σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα ζευγάρια διαφέρουν ανάλογα το πόσο έχει δουλέψει ο καθένας με τον εαυτό του.

1ο επίπεδο: Ανώριμες σχέσεις
Αυτό το στάδιο αφορά το ανώριμο αρσενικό και θηλυκό. Τον άντρα τον brutal, που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τις δικές του ανάγκες. 
Το motto του είναι: αυτό θέλω και αυτό κάνω.
Το ανώριμο θηλυκό συμπεριφέρεται αντίστοιχα ως εξής: Κάνω ότι θες εσύ άντρα μου. Και στη συνέχεια ασκώντας με υπόγειο τρόπο εξουσία συνήθως μέσα από το σεξ λέει: Εγώ που στα κάνω όλα θα μου πάρεις αυτό ή εκείνο;
Σε αυτό το επίπεδο σχέσης υπάρχουν πολύ έντονοι καβγάδες, μερικές φορές και ακραίες συμπεριφορές. Υπάρχουν ακόμα και παράλληλες σχέσεις που κρατιούνται κρυφές μεταξύ τους.
Το συμβόλαιο της Ανώριμης σχέσης είναι: Κάνω τα πάντα για να καλύψω τις ανάγκες μου.


2ο επίπεδο: Καλλιεργημένες σχέσεις
Εδώ ανήκει το πιο εξελιγμένο αρσενικό και θηλυκό. Όσοι έχουν καλλιεργήσει τον εαυτό τους. Βλέπει ο ένας τον άλλον σαν σύντροφο. Φροντίζουν από κοινού για τις ανάγκες της σχέσης ενώ ταυτόχρονα ο καθένας από μόνος του έχει την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του.  Στη σχέση υπάρχει ισότητα στις ανταλλαγές και εξυπηρετεί ο ένας τον άλλον. Ο ένας μαγειρεύει και ο άλλος πλένει. Όσον αφορά την σεξουαλική πράξη υπάρχει το εξής: Κάνε μου αυτό που θέλω για να σου κάνω μετά εκείνο που θέλεις.
Σε αυτό το επίπεδο μπορούν να υπάρξουν παράλληλες σχέσεις που όμως είναι γνωστές και στους δυο συντρόφους γιατί το επικοινωνούν μεταξύ τους. Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε η σχέση πέφτει στο πρώτο επίπεδο γιατί παραμένει μυστική η παράλληλη σχέση για να εξυπηρετήσει ανάγκες και φόβους του ενός. 
Το συμβόλαιο της Καλλιεργημένης σχέσης είναι: Κάνω αυτό για να μου κάνεις εκείνο


3ο επίπεδο: Σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης
.
Ανοίγουν και οι δυο την καρδιά τους και αφήνουν έξω από τη σχέση τον έλεγχο και τον εγωισμό. Συναισθάνονται ο ένας τον άλλον, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου και τις ικανοποιούν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Ξέρουν και οι δυο ότι μπορεί ο καθένας ανεξάρτητα να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες μόνος του αλλά δίνουν την ευκαιρία στον άλλον να προσφέρει όχι μόνο σ’ αυτόν αλλά και στη σχέση. Ποτέ δεν αντικρούει ο ένας στον άλλον: Εγώ που έκανα αυτό ή εκείνο; 
Σε αυτό το επίπεδο σχέσης δεν ταξιδεύει ο καθένας σε διαφορετικό πλοίο σε μια παράλληλη πορεία, αλλά ταξιδεύουν μαζί στο ίδιο πλοίο και έχουν την ίδια κατεύθυνση ζωής. Πότε γίνεται κυβερνήτης ο ένας στο πλοίο της σχέσης και πότε ο άλλος. Η μετάβαση μεταξύ τους από το ένα στοιχείο στο άλλο γίνεται πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Σε αυτή τη μορφή σχέσης υπάρχει ειλικρίνεια και αλήθεια ακόμα και στις σκέψεις που μοιράζονται. Δεν κρύβεται ο ένας από τον άλλον. Επειδή είναι απαραίτητο να είναι ουσιαστικά παρών οποιαδήποτε στιγμή είναι δύσκολο να υπάρχουν παράλληλες σχέσεις. Εκτός αν μπορεί κάποιος να είναι ολοκληρωτικά παρών με τον εαυτό του και τις συντρόφους του ταυτόχρονα.
Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο εκτός από την ολοκληρωτική παρουσία.


Οι εκφράσεις της σεξουαλικής πράξης
1. αναπαραγωγική: Αφορά τη διαιώνιση του είδους   
2.σωματική: Αφορά μόνο την ευχαρίστηση
3. πολιτιστική: Αφορά το κοινωνικό status (Με έναν ή πολλούς συντρόφους με δύναμη και πλούτο)
4.συναισθηματική: Επιδίωξη της πληρότητας και της ολοκλήρωσης
5. γιόγκι: Το σεξ σαν θεραπεία και ανανέωση. Με ή χωρίς σύντροφο.
6. πνευματική: Ο σκοπός της σεξουαλικής πράξης είναι η επικοινωνία με το Θεό. (Με ή χωρίς σύντροφο)

Χρειάζεται να ξέρουμε ότι όταν η σεξουαλική ενέργεια στρέφεται προς τα κάτω υπηρετεί τη βιολογία και όταν στρέφεται προς τα πάνω υπηρετεί την πνευματικότητα. Όμως και στις δυο περιπτώσεις η ενέργεια είναι ίδια. Εξαρτάται από τον καθένα μας που θα την κατευθύνει και το πώς θα τη χρησιμοποιήσεις. Αν καταδικάζουμε το σεξ ή αν στεκόμαστε  ενοχικά μέσα σ’ αυτό τότε είναι αδύνατο να μεταμορφώσουμε την ενέργεια του. Τότε δημιουργούμε μέσα μας χωρίς να το καταλάβουμε εχθρότητα και διαχωρισμό. Αν το αποδεχόμαστε απλά και μόνο η αποδοχή είναι η κινητήριος δύναμη που θα το κατευθύνει προς τα επάνω.



namaste
despoina palamari