Translate

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ξεκινώντας μια «εκστατική» ημέρα

Μια τελετουργία για την έναρξη της ημέρας

ΣΚΟΠΟΣ: Να σας θυμίσει ότι κάθε μέρα αποτελεί μια καινούργια ευκαιρία να γευτείτε την ιερότητα της ζωής, να αφεθείτε στις περιποιήσεις του μυστηρίου, να αποκτήσετε σχέσεις γεμάτες αγάπη, ευτυχία, ακό­μα και γέλιο, με τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χρειάζεστε κερί, λιβάνι και σπίρτα.
Χρειάζεστε ένα καλό στερεοφωνικό με αργή μουσική για διαλογισμό. (Η μουσική που θα επιλέξετε δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις σκέψεις σας και να μην τελειώσει προτού τελειώσει η τελετουργία). Καθίστε σε αναπαυτικό μαξιλάρι. Ξυπνήστε δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πραγματοποιήσει την τελετουργία χωρίς πίεση χρόνου.


ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Καθώς ξυπνάτε, ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια σας και μετά κλείστε τα. Στη συνέχεια, ξανανοίξτε τα, αυτή τη φορά με συναίσθηση. Πάρ­τε μερικές αργές, βαθιές αναπνοές και θυμίστε στον εαυτό σας ότι, σήμερα, θέλατε να σηκωθείτε νωρίτερα για να κάνετε αυτή την τελε­τουργία.
Σηκωθείτε, βάλτε μια ρόμπα (είναι σημαντικό να νιώθετε ζεστά και άνετα) και τεντωθείτε — όχι απότομα — ή κινηθείτε χαλαρά για να βγάλετε το σώμα σας από το νυχτερινό ύπνο.
Δημιουργήστε τον ιερό σας χώρο ανάβοντας ένα κερί και ένα αρωματικό ραβδάκι. Βάλτε τη μουσική να παίζει.
Καθίστε στο μαξιλάρι που έχετε για διαλογισμό. Καθίστε άνετα. Αν είστε με το ταίρι σας, καθίστε ο ένας απέναντι στον άλλο, με τα χέρια ενωμένα. Για λίγα λεπτά χαλαρώστε. Κρατήστε τα μάτια κλειστά και παρατηρήστε την κίνηση της αναπνοής σας. Όταν νιώσετε ήρεμοι και ήσυχοι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Αναπνέοντας αργά και βαθιά, ξεκινήστε, χαλαρά και χωρίς βία, να εστιάζετε την προσοχή σας στην ημέρα που βρίσκεται μπροστά σας. Σκεφτείτε τη, φανταστείτε κάθε στιγμή της. Δείτε μήπως παρουσιάζεται κάποια δύσκολη πρόκληση (για παράδειγμα, σήμερα έχετε να κάνετε πολλά πράγματα και δεν σας φτάνει ο χρόνος ή το παιδί σας γύρισε άρρωστο από το σχολείο). Κοιτάξτε τις σκέψεις σας όπως θα κοιτάζατε ένα τοπίο καθώς το διασχίζετε με ένα αυτοκίνη­το. Αφήστε τις σκέψεις σας να περάσουν.
Συγκεντρώστε την προσοχή σας στο σώμα σας. Πώς αντιδρά σ’ αυτές τις σκέψεις; Μήπως κάποια σημεία τα νιώθετε σφιγμένα; Κάποιο σφίξιμο στο στήθος, κράμπα στο στομάχι, καρδιακές αρρυθμίες, μια απλή ένταση στους μυς του σαγονιού και του λαιμού; Επι­κεντρωθείτε στο τμήμα της ημέρας που προξενεί τον πόνο στο σώμα σας. Αυτό θα μεταμορφώσετε στην τελετουργία. (Αν βρείτε περισσό­τερα σημεία που πονάνε, θα ασχολείστε κάθε φορά μόνο με ένα. Μην προσπαθήσετε να ασχοληθείτε με περισσότερα σε μία φορά).

Συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά και ήρεμα. Σχηματίστε στο μυαλό σας μια εικόνα της δύσκολης στιγμής που φοβάστε ότι θα έρθει μέσα στην ημέρα. (Για παράδειγμα, έχετε αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έρ­γο στη δουλειά και πρέπει, μάλιστα, να συνεργαστείτε με δύσκολους ανθρώπους.) Τώρα, αφήστε την εικόνα ελεύθερη, αφήστε τη να ταξι­δέψει μέσα από τα τσάκρα. Επιτρέψτε στην ενέργεια κάθε τσάκρα να τη μεταμορφώσει.


Η Ρίζα της Δημιουργίας 
.
Αφήστε τη συναίσθησή σας να μείνει στο πρώτο τσάκρα, στα γεννητικά σας όργανα. Χαλαρώστε τους μυς των γεννητικών οργάνων μέσα στη γη και αφήστε τους να νιώσουν γειωμένοι, παλλόμενοι, σε ετοιμότητα. Εδώ θα δημιουργήσετε το όραμα.
Δείτε με ποιον τρόπο εκδηλώνεται η δύσκολη κατάσταση στο πρώτο τσάκρα. Αφήστε τη να αντηχήσει εκεί, και αρχίστε τη μετα­μόρφωση.
Πείτε (στον εαυτό σας δυνατά): «Υπάρχει αρκετός χρόνος, χρήματα, εμπιστοσύνη, αγάπη και κατανόηση για να θεραπεύσω αυτή την κατάσταση». '
Φανταστείτε το χώρο να γεμίζει με μια αίσθηση αφθονίας και επίλυσης. Νιώστε ότι αυτό είναι ήδη αληθινό, ότι έχει συμβεί. Δεν πρέπει να το πιέζετε να συμβεί. Όταν αυτό το όραμα σταθεροποιηθεί στο νου σας, προχωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Το Ρεύμα που Κυλά 
Αποκτήστε συναίσθηση της περιοχής γύρω από τον αφαλό. Στείλτε την αναπνοή στην κοιλιά σας και χαλαρώστε τους μυς. Βιώστε τη δύσκολη κατάσταση στο δεύτερο τσάκρα. Περιβάλλετέ την με μια θάλασσα ρευστότητας και ευελιξίας.
Πείτε στον εαυτό σας: «είμαι ανοικτός/ή στην αλλαγή». Απολαύστε τη ροή της συζήτησης. Δείτε τα πρόσωπα να παίρνουν ευέλικτες θέσεις μέσα στην κατάσταση, να είναι ανοικτά στο να αλ­λάζουν απόψεις και θέσεις, να προσαρμόζονται αβίαστα στα ενεργεια­κα ρεύματα που φέρει μαζί του το όραμά σας. Όταν σχηματίσετε μια νέα εικόνα για την κατάσταση, μεταμορφωμένη από στοιχεία όπως το να είστε ανοιχτοί σε κάθε πιθανότητα, προχωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Ο Ακτινοβόλος Ήλιος
Αποκτήστε συναίσθηση του ηλιακού πλέγματος. Στείλτε την αναπνοή σας στο ηλιακό πλέγμα, νιώστε το να απλώνεται, να χαλαρώνει και να δυναμώνει.
Βιώστε τη δύσκολη κατάσταση στο τρίτο τσάκρα. Γεμίστε τη με ενέργεια και δύναμη. Πείτε στον εαυτό σας: «Έχω όση ενέργεια χρειάζομαι για να ολοκληρώσω αυτό το έργο».
Δείτε τον εαυτό σας και όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην εικόνα σας να νιώθουν ζωντανά και να έχουν σκοπό. Κάνετε σωστές επιλογές, είστε πρωτοποριακός/ή και υπεύθυνος/η. Σέβονται τη θέση σας. Όταν δείτε ότι η θετική δράση έχει μεταμορφώσει την κατάσταση, προχωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Ο Παλμός της Ζωής
.
Αποκτήστε συναίσθηση του κέντρου του στήθους, στην περιοχή της καρδιάς. Χαλαρώστε τους μυς που περιβάλλουν την καρδιά σας και ανοίξτε το στήθος σας. Νιώστε την καρδιά σας να ανοίγει και να δέχεται.
Δείτε τη δύσκολη κατάσταση με τα μάτια του τέταρτου τσάκρα.  
Περιβάλλετε την εικόνα και όλα τα πρόσωπα με αγάπη και αποδοχή.
Πείτε στον εαυτό σας: «Είμαι έτοιμος/η να δημιουργήσω μια κοινή βάση». Μη μένετε στις επιτυχίες ή τις αποτυχίες ή σε μικροανταγωνισμούς — απλά, αναγνωρίστε και εκτιμήστε ό,τι έχει κάνει καθένας/καθεμία μέχρι τώρα.
Δείτε πως, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι οι άλλοι τους αναγνωρίζουν και τους αποδέχονται, είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν υψη­λότερο κίνητρο για θετικά αποτελέσματα. Όταν δείτε την αγάπη και την αποδοχή να μεταμορφώνουν την κατάσταση, προχωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Το Τραγούδι, της Ψυχής
Αποκτήστε συναίσθηση της περιοχής του λαιμού. Χαλαρώστε το λαιμό, το πιγούνι.
Δείτε τη δύσκολη κατάσταση με τα μάτια του πέμπτου τσάκρα, και επιτρέψτε σε όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο όραμά σας να εκφράσουν την αλήθεια τους με δημιουργικό τρόπο.
Πείτε στον εαυτό σας: «Μου αρέσει να μοιράζομαι τις δημιουργικές ιδέες μου και να ακούω τους άλλους να εκφράζουν τις δικές τους».
Δείτε την αστεία πλευρά της κατάστασης. Αν το χρειάζεστε, υπερβάλλετε. Δείτε τους όλους να χορεύουν γύρω από το γραφείο, να βουτάνε από τις θέσεις τους, να πετάνε χάρτινα αεροπλανάκια πά­νω από τα χωρίσματα των γραφείων. Δείτε τις σκέψεις τους να βγαίνουν σαν μπαλόνια μέσα από τα κεφάλια τους, γεμάτα με λαμπρές, πνευματώδεις και εξωφρενικές ιδέες. Όταν το γέλιο και η δη­μιουργική έκφραση μεταμορφώσουν την εικόνα σας, προχωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Η Πανσέληνος
.
Συγκεντρώστε τη συναίσθησή σας στο τρίτο μάτι, στην περιοχή ανάμεσα στα φρύδια.
Νιώστε το μάτι να ανοίγει και να προσλαμβάνει τη σκηνή με μεγάλη αντικειμενικότητα. Δείτε τη δύσκολη κατάσταση μέσα από το έκτο τσάκρα, και φανταστείτε πως όλοι όσοι συμμετέχουν στη σκηνή νιώθουν πως το σώμα, ο νους και το Πνεύμα συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν ένα.
Πείτε στον εαυτό σας: «Ενεργώ έτσι ώστε το όραμά μου να πραγματοποιηθεί με πρόθεση και σκοπό. Οι ενέργειές μου είναι κα­θαρές και κάνω σωστές επιλογές».
Τώρα βλέπετε όλη την εικόνα. Οι λεπτομέρειες δεν σας βαλτώνουν και δεν ταυτίζεστε με τις επικρίσεις. Είστε μάρτυρας της κατά­στασης, αλλά δεν χάνεστε μέσα της. Έχετε πετύχει μια ισορροπία που σας επιτρέπει να κατανοείτε το γενικότερο πλαίσιο και, συγχρό­νως, να ακούτε τις κατευθύνσεις που σας δίνει η διαίσθησή σας. Προ­χωρήστε στο επόμενο τσάκρα.


Ο Ανοιχτός Ουρανός
Συγκεντρώστε τη συναίσθησή σας στην κορυφή της κεφαλής σας. Χαλαρώστε τους μυς του κρανίου και αφήστε το τσάκρα να ανοίξει, όπως ένα φλιτζάνι που περιμένει να γεμίσει. Με τα μάτια του έβδο­μου τσάκρα, δείτε την κατάσταση να μεταμορφώνεται και να μετατρέπεται σε καθαρό δυναμικό.
Πείτε στον εαυτό σας: «Είμαι έτοιμος/η να πάρω ό,τι χρειάζομαι για να θεραπεύσω αυτή την κατάσταση».
Δείτε τον εαυτό σας να συνδέεται ψυχικά με όλα τα πρόσωπα στην εικόνα σας. Τα Πνεύματά σας ενώνονται. Όλοι παίζετε κάποιο ρόλο σ’ αυτή την κατάσταση και όλοι ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να γί­νει για να προχωρήσει το έργο. Δείτε όλα τα πρόσωπα να υποτάσ­σουν τις ανάγκες του εγώ («Εγώ ξέρω καλύτερα») στον ανώτερο σκοπό: την αρμονία. Γίνεστε ένα Πνεύμα. Σέβεστε ο ένας τον άλλο. Όλα είναι καλά. Αφού δημιουργήσετε αυτή τη χαρούμενη ιδέα, αφή­στε τη να βγει από την κορυφή της κεφαλής στο σύμπαν, γνωρίζο­ντας πως, ήδη, έχει επιτευχθεί. Συνεχίστε τη μέρα σας με ηρεμία και τη βεβαιότητα ότι έχετε πετύχει.


Ολοκλήρωση
.
Κάντε μια σύντομη επισκόπηση του διαλογισμού σας. Φτιάξατε μια χαρούμενη και αρμονική μέρα; Νιώθετε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ευκολία και αυτοπεποίθηση; Αν δεν νιώθετε εντελώς έτοιμοι, ξαναπεράστε από τα τσάκρα για να θεραπεύσετε πιθανούς εναπομείναντες εγκλωβισμούς.
Πάρτε λίγο χρόνο για να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας. Αναπνεύστε, για λίγο, χαλαρά και βαθιά, και αφήστε τον εαυτό σας να επιστρέψει στο παρόν. Αν κάνετε την άσκηση με κάποιο άλλο πρόσωπο, περιμένετε να ολοκληρώσει και μοιραστείτε τα οράματά σας.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Προσαρμόστε την άσκηση στις ανάγκες σας. Αν η σημερινή ημέρα είναι από αυτές που είναι γεμάτες με πολλά δύσκολα ζητήματα, καταγράψτε τα και ξεκινήστε από την αρχή του καταλόγου. Πάρτε το πρώτο: «Έχω να κάνω πολλά». Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του σώματός σας. Νιώθετε κάπου στο σώμα σας κάποιο φόβο ή ένα σφί­ξιμο που να σχετίζεται με αυτό το θέμα; Ας πούμε ότι είναι στο ηλιακό πλέγμα. Πηγαίνετε εκεί. Προχωρήστε στην αποδέσμευση σε αυτό το τσάκρα και, στη συνέχεια, στείλτε το όραμα από εκεί στο σύμπαν. Με παρόμοιο τρόπο συνεχίστε και με τα άλλα θέματα — απλά χαλαρώστε και ανοίξτε το τσάκρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Κάθε μέρα της ζωής σας μπορείτε να την αντιμετωπίζετε και να τη φτιάχνετε σαν μια διαδικασία που απαιτεί μαεστρία και απόλαυση, εκτιμώντας την εγγενή τελειότητα που χαρακτηρίζει κάθε στιγμή σ’ αυτό τον φαινομενικά ατελή κόσμο. Ο εκστατικός τρόπος ζωής δεν σας ζητά να φορέσετε έξαλλα χρωματιστά γυαλιά και να αρχίσετε να προπαγανδίζετε ότι όλα είναι υπέροχα. Αυτό που ζητά είναι να απλωθείτε στον Ουράνιο Νου σας, να δείτε όλη την εικόνα και να θυμάστε μερικές απλές αλήθειες. 

Κάθε μέρα, λοιπόν, να θυμάστε:
.
Ήρθατε σ’ αυτό τον κόσμο για να εκπληρώσετε ένα μοναδι­κό σκοπό ή ρόλο ή μια αποστολή. Βρείτε το δικό σας. Και μό­λις το βρείτε, περιμένετε να ενεργοποιηθεί.
Η ζωή δεν χρειάζεται να κερδηθεί. Σας έχει ήδη δοθεί. Αν δεν σας αρέσει έτσι όπως είναι, αναμορφώστε τη και κάνετε αλ­λαγές.
Όταν η πρόθεσή σας είναι ξεκάθαρη, μπορείτε να κάνετε μαγικά πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεστε το θύμα. Μπορείτε να επιλέγετε και να ενεργείτε δυναμικά. Μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται να κάνετε. Μπορείτε να αλλάξετε ό,τι χρειάζεστε να αλλάξει.
Αναπνεύστε βαθιά κάθε φορά, προτού ξεκινήσετε ένα σημα­ντικό έργο ή μια σημαντική πορεία. Ανακαλέστε τους θετικούς και αναζωογονητικούς λόγους που σας οδήγησαν σ’ αυτό το βή­μα. Ανανεώνετε τη δέσμευσή σας όσο συχνά το θεωρείτε απα­ραίτητο.
Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως σύμβουλο την αρνητική εσωτερική σας κριτική: Υποσκάπτετε τους στόχους και την ενέργειά σας.
Αγαπήστε τον εαυτό σας, ό,τι κι αν κάνετε. Πιστέψτε αυτό που είστε και αυτό που μπορείτε να γίνετε. Και αναγνωρίστε όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΕΤΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗ



Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης
Margot Anand