Translate

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Έχεις μάθει να ζεις με το Ψέμα

Ο άνθρωπος ζει με το ψέμα — κάθε άνθρωπος. Το ψέμα είναι πολύ βολικό και άνετο. Η αλήθεια είναι σκληρή, δύσκολη, δυσάρεστη. Όταν λες ψέματα, είναι σαν να πηγαίνεις προς τα κάτω. Πηγαίνεις εύκολα, με πό­δια που χορεύουν. Η αλήθεια είναι ανάβαση. Πηγαίνει όλο και πιο ψηλά. Είναι δύσκολη, κοπιαστική, ιδρώνεις, δεν είναι εύκολη. Τα ψέματα είναι βολικά και άνετα. Μπορείς να τα φτιάξεις, να τα εφεύρεις. Μπορείς να εφεύρεις το ψέμα που σου ταιριάζει, δεν μπορείς όμως να εφεύρεις την αλήθεια. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό είναι το εμπόδιο.
Μπορείς να φτιάξεις ψέματα, όπως όταν πηγαίνεις στο ράφτη να σου φτιάξει ένα κοστούμι. Μπορείς να φτιάξεις ψέματα για τον εαυτό σου, όπως φτιάχνεις ρούχα, ψέματα που σου πηγαίνουν. Η αλήθεια όμως δεν πρόκειται να έρθει στα μέτρα σου, δεν μπορείς να την εφεύρεις. Θα πρέ­πει εσύ να ταιριάξεις με την αλήθεια. Θα πρέπει να κόψεις τον εαυτό σου στα μέτρα της. Η αλήθεια δεν κόβεται όπως ένα ρούχο. Για να ταιριάξεις με την αλήθεια, θα πρέπει να αλλάξεις εσύ. 



Τα ψέματα είναι όμορφα, γιατί δεν χρειάζεται ν’ αλλάξεις. Απλώς αλλάζεις το ψέμα που σου ταιριάζει. Είναι πολύ βολικό, στα μέτρα σου, δεν αναγκάζεσαι ν’ αλλάξεις ποτέ. Μπο­ρείς να μείνεις στατικός και τελματωμένος. Το ψέμα είναι πάντα με το μέρος σου, ποτέ εναντίον σου. Και η αλήθεια; Η αλήθεια δεν ενοχλείται. Αν θέλεις να είσαι αληθινός, πρέπει να αλλάξεις τον εαυτό σου. Η αλήθεια δεν εφευρίσκεται, ανακαλύπτεται. Ήδη υπάρχει. Γι’ αυτό ο άνθρωπος ζει με τα ψέματα, επειδή εφευρίσκει τα δικά του ψέματα.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της ψέματα, κάθε φυλή έχει τα δικά της ψέμα­τα, κάθε θρησκεία, κάθε εκκλησία, κάθε ναός έχει τα δικά του ψέματα. Και είναι πολύ βολικά, κολλάνε επάνω σου, σε προστατεύουν από την αλή­θεια. Γι’ αυτό, όποτε λέγεται η αλήθεια, θα λιθοβολήσεις τον άνθρωπο που τη λέει. Αν έχει δίκιο, τότε ολόκληρη η ζωή σου είναι ψεύτικη κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να το δεχτείς. Έχεις κάνει μεγάλες επενδύσεις, έχεις ζήσει γι’ αυτήν. Τα όνειρά σου είναι το μόνο πράγμα που έχεις, τα ψέματα σου είναι το μόνο πράγμα που έχεις και κάποιος έρχεται και λέει μια αλήθεια...

Υπάρχουν λοιπόν δύο πιθανότητες: Είτε είσαι έτοιμος να καταρρεύσεις τελείως είτε του πετάς πέτρες, γιατί πετώντας πέτρες σ’ εκείνο τον άνθρω­πο, η αλήθεια του δεν θα μπορέσει να συντρίψει τα ψέματά σου. Θα μπορείς και πάλι να κινηθείς με τα ψέματά σου.

Οι ψυχολόγοι έφτασαν στο σημείο να κατανοήσουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψέματα. Και όσον αφορά το ενενήντα εννέα τοις εκατό των ανθρώπων, έχουν δίκιο. Το ένα τοις εκατό που απομένει μπορούμε να το αφήσουμε απ’ έξω. Είναι ειδική περίπτωση. Ο Φρόυντ, ο Γιουνγκ, ο Άντλερ, και οι τρεις αυτοί μεγάλοι ερευνητές τού ανθρώπινου μυαλού, συμφωνούν απόλυτα σε ένα σημείο: Ότι στην κατάσταση που βρί­σκεται ο άνθρωπος, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψέματα, έχει ανάγκη από τα ψέματα. Είναι μια βασική ανάγκη όπως το φαγητό — κι ακόμα πιο βασι­κό. Μπορείς να ζήσεις χωρίς φαγητό για τρεις μήνες, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ψέματα ούτε για τρία δευτερόλεπτα. Είναι σαν την αναπνοή.

Δες μέσα σε τι είδους ψέματα ζεις! 
Και όποτε κάποιος υποστηρίζει το ψέμα σου και το κάνει να φαίνεται αλήθεια, τον προσκυνάς. Φοβάσαι το θάνατο, γι’ αυτό πιστεύεις στην αθανασία τής ψυχής. Για σένα αυτό είναι ένα ψέμα. Δεν ξέρεις τίποτα, ούτε την Αλφαβήτα τής ψυχής. Δεν ξέρεις αν η ψυχή υπάρχει ή όχι, πιστεύεις όμως στην αθανασία της. Κι όταν κάποιος φέρνει επιχειρήματα και αποδεικνύει ότι η ψυχή είναι αθάνατη, τον προσκυνάς, τον σέβεσαι και λες: “Να ένας άνθρωπος που γνωρίζει!” Τι έκανε; Απλώς υποστήριξε το ψέμα σου. Τώρα έδωσε περισσότερη ζωή στο ψέμα σου. Εσύ παραμένεις ο ίδιος. Δεν γνωρίζεις τι είναι ψυχή, ποτέ δεν ασχολήθηκες να το μάθεις. Το ψέμα όμως σε βοηθά να ζήσεις. Τότε δεν φοβάσαι το θάνατο, αφού ο θάνατος δεν υπάρχει, η ψυχή είναι αθάνατη.


Osho
Ο σπόρος του σιναπιού