Translate

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Osho: Σχέσεις και Αγάπη

Οι σχέσεις αποτελούν δομή, ενώ η αγάπη είναι αδόμητη. Η αγάπη λοιπόν σχετίζεται ασφαλώς, αλλά δεν μετατρέπεται ποτέ σε σχέση. Η αγάπη είναι μια διαδικασία από τη μια στιγμή στην επόμενη. Να το θυμάσαι. Η αγάπη αποτελεί μια κατάσταση της ύπαρξής σου, όχι μια σχέση. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν κι υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν. Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν υποκρίνονται πως αγαπούν μέσω των σχέσεων. Οι άνθρωποι που αγαπούν δεν χρειάζεται να έχουν κάποια σχέση – η αγάπη αρκεί.
Να είσαι άνθρωπος που αγαπά αντί να βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση αγάπης – διότι οι σχέσεις συμβαίνουν τη μια μέρα και εξαφανίζονται την άλλη. Είναι λουλούδια΄ το πρωί ανθίζουν, ως το βράδυ έχουν χαθεί. Εσύ να είσαι άνθρωπος που αγαπά…


Αλλά δυσκολεύονται πολύ οι άνθρωποι να είναι άνθρωποι που αγαπούν κι έτσι δημιουργούν κάποια σχέση – και ξεγελάνε κατά τον τρόπο αυτό, ότι ΄΄Τώρα είμαι άνθρωπος που αγαπάει, αφού έχω μια σχέση.΄΄ Κι η σχέση μπορεί να είναι μονοπωλιακή, κτητική, αποκλειστική. Η σχέση μπορεί να υπάρχει μόνο από φόβο, μπορεί να μην έχει τίποτε να κάνει με αγάπη. Η σχέση μπορεί να είναι απλώς ένα είδος ασφάλειας – οικονομικής ή κάτι άλλο. Η σχέση είναι αναγκαία μόνον επειδή δεν υπάρχει αγάπη. Η σχέση είναι ένα υποκατάστατο. Να είσαι σε εγρήγορση! Η σχέση καταστρέφει την αγάπη, καταστρέφει την ίδια τη δυνατότητα της γέννησής της.
Osho
Fly Without Wings and Think Without Mind

Δυο άνθρωποι που ζουν μαζί με αγάπη θα πρέπει να φροντίζουν η σχέση τους να μεγαλώνει συνεχώς, να δίνει νέα λουλούδια την κάθε εποχή, να δημιουργεί νέες χαρές. Είναι αρκετό να κάθεστε σιωπηλά μαζί....
Αλλά όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο αν αφήσουμε την παλιά ιδέα περί γάμου. Κάτι παραπάνω από φιλία είναι αφύσικο πράγμα. Και αν τον γάμο τον επισφραγίζει το δικαστήριο, η σφραγίδα αυτή μέσα στο δικαστήριο τον σκοτώνει... 
Δεν μπορείς να βάλεις την αγάπη κάτω από την κυριαρχία του νόμου. Η αγάπη είναι ο υπέρτατος νόμος. Χρειάζεται απλώς να ανακαλύψεις τις ομορφιές της, τους θησαυρούς της. Χρειάζεται όχι να επαναλαμβάνεις, σαν παπαγάλος, όλες τις μεγάλες αξίες που κάνουν τον άνθρωπο να είναι η ανώτερη έκφραση της συνειδητότητας πάνω σε τούτο τον πλανήτη. Χρειάζεται να τις εφαρμόζεις στη σχέση σου.
Και αυτό υπήρξε η παράξενη εμπειρία μου: αν ο ένας από τους συντρόφους αρχίσει να προχωρεί κατά τον σωστό τρόπο, ακολουθεί κι ο άλλος αργά ή γρήγορα. Επειδή είναι κι οι δυο πεινασμένοι για αγάπη, αλλά δεν ξέρουν πώς να την προσεγγίσουν. Κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκει ότι η αγάπη είναι τέχνη και ότι η ζωή δεν σου έχει ήδη δοθεί΄ ότι πρέπει να μάθεις από την αρχή. Και είναι καλό που πρέπει να ανακαλύψουμε με τα δικά μας χέρια κάθε θησαυρό που είναι κρυμμένος μέσα στη ζωή... και η αγάπη είναι ένας από τους πιο μεγάλους θησαυρούς μέσα στην ύπαρξη. Αντί να γίνουν όμως συνταξιδιώτες στην αναζήτηση της αγάπης, της ομορφιάς και της αλήθειας, οι άνθρωποι χάνουν τον χρόνο τους με καυγάδες, με ζήλεια.
Έχε λίγο περισσότερη εγρήγορση και άρχισε να αλλάζεις από τη δική σου μεριά, μην το περιμένεις από τον άλλον. Θα αρχίσει και από την άλλη μεριά. Και δεν στοιχίζει τίποτε να χαμογελάσεις, δεν στοιχίζει τίποτε να αγαπάς, δεν στοιχίζει τίποτε να μοιράζεσαι την ευτυχία σου με κάποιον που αγαπάς.
Oshο
Τι είναι η ζήλεια
Αν μπορείς να αγαπάς χωρίς ζήλεια, αν μπορείς να αγαπάς χωρίς προσκόλληση, αν μπορείς να αγαπάς έναν άνθρωπο τόσο πολύ που η δική του ευτυχία να είναι και δική σου…. Ακόμη κι αν είναι με μια άλλη γυναίκα και είναι ευτυχισμένος, σε κάνει αυτό και σένα ευτυχισμένη, διότι τον αγαπάς τόσο πολύ: η δική του ευτυχία είναι και δική σου. Θα είσαι ευτυχισμένη επειδή είναι εκείνος ευτυχισμένος και θα είσαι ευγνώμων προς τη γυναίκα που έκανε ευτυχισμένο τον άνθρωπο που αγαπάς – δεν θα ζηλεύεις. Τότε η αγάπη έχει φτάσει σε ένα είδος αγνότητας.

Αυτή η αγάπη δεν μπορεί να δημιουργήσει δεσμά. Κι αυτή η αγάπη αποτελεί απλώς το άνοιγμα της καρδιάς προς όλους τους ανέμους, προς ολόκληρο τον ουρανό. Φαίνεται κάπως παράξενο αλλά μας διδάσκουν συνεχώς ότι η αγάπη αποτελεί μια σχέση κι έτσι έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι η αγάπη αποτελεί μια σχέση. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για το κατώτατο είδος – είναι πολύ μολυσμένη.

Osho 
Light on the Path