Translate

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η κατανόηση είναι το μυστικό της μεταμόρφωσης.

Νιώθεις θυμό, νιώθεις ζήλια, νιώθεις μίσος, νιώθεις πόθο…
Υπάρχει κάποια τεχνική που να μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς το θυμό, τη ζήλια, το μίσος ή τον σεξουαλικό πόθο; 
Αν αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν, ο τρόπος ζωής σου θα παραμένει ίδιος, όπως και πριν. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος, ποτέ δεν υπήρξε δεύτερος. Υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να καταλάβεις ότι το να είσαι θυμωμένος είναι ανόητο. Παρατήρησε το θυμό σε όλες του τις φάσεις. Να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα, για να μη σε πιάσει στον ύπνο, μείνε παρατηρητής, βλέπε κάθε βήμα του θυμού. Και θα εκπλαγείς με το ότι όσο μεγαλώνει η επίγνωση του θυμού, ο θυμός αρχίζει να εξατμίζεται. Και όταν ο θυμός εξαφανιστεί, τότε υπάρχει ειρήνη. Η ειρήνη δεν είναι θετικό επίτευγμα. Όταν το μίσος εξαφανίζεται, υπάρχει αγάπη. Η αγάπη δεν είναι θετικό επίτευγμα. Όταν η ζήλια εξαφανίζεται, υπάρχει μια βαθιά φιλία προς τα πάντα. Προσπάθησε να καταλάβεις...



Όλες οι θρησκείες όμως έχουν διαφθείρει το νου σου, επειδή δεν σε έχουν διδάξει πώς να παρατηρείς, πώς να κατανοείς. Αντίθετα, σου έχουν δώσει συμπεράσματα — ότι ο θυμός είναι κακός. Και τη στιγμή που κατακρίνεις κάτι, έχεις ήδη πάρει μια συγκεκριμένη επικριτική στάση. Από τη στιγμή που καταδικάζεις; δεν μπορείς να έχεις επίγνωση. Η επίγνωση χρειάζεται μη επικριτική στάση.

Όλες οι θρησκείες έχουν διδάξει τους ανθρώπους να κατακρίνουν: Αυτό είναι καλό, αυτό είναι κακό, αυτό είναι αμαρτία, αυτό είναι αρετή. Με αυτές τις ανοησίες έχει φορτωθεί ο ανθρώπινος νους εδώ και αιώνες. Έτσι, τη στιγμή που βλέπεις το κάθε τι, αμέσως του κάνεις μέσα σου κριτική. Δεν μπορείς απλώς να το δεις, δεν μπορείς να είσαι απλώς ένας καθρέφτης, χωρίς να λες τίποτα. Η κατανόηση εμφανίζεται όταν γίνεσαι καθρέφτης, ένας καθρέφτης όλων εκείνων που συμβαίνουν μέσα στο νου. 

Η κατανόηση είναι το μυστικό της μεταμόρφωσης.

Αν μπορείς να καταλάβεις το θυμό, αμέσως θα πλημμυρίσεις με συμπόνια. Αν μπορείς να καταλάβεις το σεξ, αμέσως θα φτάσεις στο σαμάντι. Η ‘κατανόηση’ είναι η πιο σημαντική λέξη για να θυμάσαι.
Γιατί σκέφτεσαι να απορρίψεις το θυμό; Γιατί; Επειδή έχεις διδαχτεί ότι ο θυμός είναι κακός. Έχεις όμως καταλάβει εσύ, πως είναι κακός; Έχεις φτάσει εσύ σε ένα προσωπικό συμπέρασμα, μέσα από τη δική σου βαθιά ενόραση, ότι ο θυμός είναι κακός; Αν έχεις φτάσει σ’ αυτό το συμπέρασμα μέσα από τη δική σου αναζήτηση, δεν υπάρχει λόγος να τον εγκαταλείψεις, θα εξαφανιστεί από μόνος του. Το ίδιο το γεγονός, ότι γνωρίζεις πως είναι δηλητηριώδης είναι αρκετό. Τότε είσαι διαφορετικός άνθρωπος.

Εξακολουθείς να σκέφτεσαι να τον αφήσεις, να τον εγκαταλείψεις, να τον αρνηθείς. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι λένε ότι ο θυμός είναι κακός κι εσύ απλώς επηρεάζεσαι από οτιδήποτε λένε. Τότε εξακολουθείς να σκέφτεσαι πως ο θυμός είναι κακός και όταν έρχεται η στιγμή, εξακολουθείς να θυμώνεις. 
Αν νομίζεις ότι ο θυμός είναι καλός, τότε θύμωνε και μη λες πως ο θυμός είναι κακός. Ή, αν λες πως ο θυμός είναι κακός, τότε προσπάθησε να καταλάβεις αν αυτό είναι δική σου αντίληψη ή αν σου το έχει πει κάποιος άλλος.


Osho: Συναισθήματα