Translate

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ξέχνα τις σχέσεις και μάθε πώς να σχετίζεσαι.

Από τη στιγμή που είσαι σε μια σχέση, αρχίζει να θεωρείς ότι ο άλλος είναι δεδομένος. Η γυναίκα νομίζει ότι γνωρίζει τον άντρα, ο άντρας νομίζει ότι γνωρίζει τη γυναίκα. Κανένας δεν γνωρίζει κανέναν. Είναι αδύνατον να γνωρίσει τον άλλον. Ο άλλος παραμένει ένα μυστήριο. Και το να θεωρείς ότι ο άλλος είναι δεδομένος, είναι προσβλητικό και αναιδές. Το να θεωρείς ότι γνωρίζεις τn γυναίκα σου, δείχνει πολύ μεγάλη αγνωμοσύνη.
Πώς μπορεί να γνωρίζεις την γυναίκα;
Πώς μπορείς να γνωρίζεις τον άντρα;
Οι άνθρωποι δεν είναι αντικείμενα, είναι διαδικασίες.


Η γυναίκα που γνώριζες χθες, δεν βρίσκεται εδώ σήμερα. Πολύ νερό έχει κυλήσει μέσα στον Γάγγη. Είναι μια άλλη, μια εντελώς διαφορετική γυναίκα. Σχετίσου και πάλι, άρχισε και πάλι, αλλά μην τη θεωρείς δεδομένη. Κοιμήθηκες με έναν άντρα εχθές το βράδυ. Κοίταξε το πρόσωπό του ξανά το πρωί. Δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Έχει αλλάξει τόσο πολύ! Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα αντικείμενο και σε έναν άνθρωπο. Η επίπλωση στο δωμάτιο είναι η ίδια, μα η γυναίκα και ο άντρας δεν είναι πια οι ίδιοι. Εξερεύνησε και πάλι, άρχισε και πάλι. Αυτό εννοώ με το να σχετίζεσαι.

Όταν σχετίζεσαι σημαίνει ότι πάντοτε αρχί­ζεις, ότι προσπαθείς συνεχώς να εξοικειω­θείς. Ξανά και ξανά, συστήνεις τον εαυτό σου στον άλλο. Προσπαθείς να δεις τα πολλά πρό­σωπα της προσωπικότητας του άλλου. Προσπαθείς να εισχωρήσεις ολοένα και βαθύ­τερα μέσα στο βασίλειο των συναισθημάτων του, μέσα στις βαθιές εσοχές του είναι του. Προσπαθείς να αποκαλύψεις ένα μυστήριο, που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί. Αυτή είναι η χαρά της αγάπης: η εξερεύνηση της συνειδητότητας. 


Και αν σχετίζεσαι, αν δεν μειώνεις τον άλλο σε σχέση, τότε ο άλλος θα γίνει καθρέφτης για σένα. Εξερευνώντας τον, αγνοείς ότι θα εξερευνάς επίσης και τον εαυτό σου. Μπαίνοντας βαθύτερα μέσα στον άλλο, γνωρίζοντας τα συναισθήματα, τις σκέψεις του, τι τον συγκλονίζει βαθιά, θα γνωρίσεις επίσης αυτά που συγκλονίζουν εσένα. Οι εραστές γίνονται καθρέφτες, ο ένας για τον άλλο και τότε ο έρωτας γίνεται διαλογισμός. Η σχέση είναι άσχημη, το να σχετίζεσαι είναι όμορφο.  Μέσα στη σχέση και οι δύο άνθρωποι γίνονται τυφλοί ο ένας για τον άλλο.

Απλώς σκέψου, από πότε έχεις να κοιτάξεις τη γυναίκα σου στα μάτια; Πόσο καιρό έχεις να κοιτάξεις τον άντρα σου στα μάτια; Μπορεί και χρόνια! Ποιος κοπάζει την ίδια του τη γυναίκα; Το έχεις ήδη θεωρήσει δεδομένο ότι τη γνωρίζεις. Τι περισσότερο υπάρχει εκεί για να δεις; Σε ενδιαφέρουν πιο πολύ οι ξένοι, από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου. Νομίζεις ότι τους γνωρίζεις και πως οτιδήποτε έχει συμβεί, πρόκειται να συμβαίνει ξανά και ξανά, πως είναι ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος. 
Δεν είναι έτσι. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Το κάθε τι είναι καινούργιο κάθε μέρα. Απλώς τα μάτια σου παλιώνουν, ο καθρέφτης σου μαζεύει σκόνη και δεν είσαι σε θέση να αντανακλάσει τον άλλο. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο μυστηριώδης γίνεται ο άλλος. Ο έρωτας είναι μια συνεχής περιπέτεια.

Αν μπορείς να βρεις την οικειότητα, την πνευματική οικειότητα με έναν άντρα ή με μία γυναίκα, τότε θα υπάρχει φυσική σύμπνοια και δεν χρειάζεται κανένας νόμος για να την επιβάλλει. Τότε, θα υπάρχει αυθόρμητη χαρά στο να βρίσκεστε μαζί. Όσο διαρκέσει, έχει καλώς. Όταν εξαφανιστεί, δεν υπάρχει λόγος να είσαστε μαζί. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος! Τότε συντρίβετε ο ένας τον άλλο, σκοτώνετε ο ένας τον άλλο, τότε είσαι είτε μαζοχιστής είτε σαδιστής, πάντως είσαι νευρωτικός.
Αν μια μέρα επικρατήσει η ιδέα μου η οποία φαίνεται πολύ δύσκολη, επειδή ο άνθρωπος έχει συνηθίσει τόσο πολύ τους νεκρούς ρόλους, που έχει ξεχάσει πώς να ζει - αν μια μέρα επικρατήσει η ζωή κι ο άνθρωπος έχει αρκετό θάρρος για να ζήσει επικίνδυνα, τότε θα υπάρξουν αληθινοί γάμοι, τότε θα βρεθούν μαζί πολλές αδελφές ψυχές.

Osho
Άντρας - Γυναίκα
"Ο Χορός των Ενεργειών"