Translate

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οργασμός χωρίς ταμπέλες

Θέμα γούστου
Σε μερικούς αρέσουν οι αγκινάρες, άλλοι τις απεχθάνονται, εσείς προτιμάτε τον καφέ σας με ή χωρίς ζάχαρη. Ο καθένας έχει συγκεκριμένες ζώνες ευαισθησίας και του αρέσουν λίγο ή πολύ ορισμένα χάδια. Η σεξουαλική εμπειρία δεν περιορίζεται στη διέγερση των γεννητικών οργάνων. Περιλαμβάνει μια ολόκληρη γκάμα αισθήσεων και, συναισθημάτων. Δεν υπάρχει «ένας μόνο αυθεντικός γυναικείος οργασμός». Λένε ότι μερικές έχουν κλειτοριδικό οργασμό, άλλες κολπικό ή ότι άλλες ζουν τον μεγάλο σπασμό της μήτρας, ότι παράγουν ένα υγρό... 
Γιατί αυτή η ανάγκη για ταξινόμηση; Για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους; Για να βάλουν σημαδούρες στο άγνωστο αυτό έδαφος; Μια γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να επιθυμήσει τη μια μέρα να διεγερθεί από την κλειτορίδα και την επόμενη να προτιμήσει να τη χαϊδέψουν στο σημείο G (του Γκρέφενμπεργκ); Στο διάβολο οι ταξινομήσεις. Οι αισθήσεις ποικίλλουν. Όταν έχει κανείς στη διάθεση του τόσες δυνατότητες, γιατί να περιοριστεί σε μία μόνο διάσταση;


Το να μιλάμε με τον σύντροφό μας για τις ανάγκες μας, τις αισθήσεις μας, το να τον/την οδηγούμε σ’ αυτό που μας αρέσει πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό. Αλλά δεν είναι εύκολο. Ο φόβος μήπως σοκάρουμε, χτυπήσουμε, πληγώσουμε, αλλά η ντροπή, μας εμποδίζουν να μοιραστούμε την ηδονή. Οι άντρες και οι γυναίκες της εποχής μας είναι πολύ πιο άνετοι με το σεξ από τους γονείς τους. Ωστόσο, οι ασθενείς μου και οι φίλοι μου ομολογούν ότι η σεξουαλικότητά τους κάθε άλλο παρά απελευθερωμένη είναι στα κεφάλια τους ή στα κορμιά τους σε σύγκριση με αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση ή στα περιοδικά.

Η αρμονία ενός ζευγαριού βασίζεται επίσης στην απόλυτη ισότητα των δύο συντρόφων και όχι μόνο στο κρεβάτι. Το δίκαιο μοίρασμα των καθηκόντων του νοικοκυριού (όταν και οι δύο σύντροφοι εργάζονται) είναι απαραίτητο για τη σεξουαλική ολοκλήρωση. (Μόνο οι άντρες θα πουν ότι δεν έχει καμία σχέση). Είναι δύσκολο να νιώσεις ότι σε σέβονται όταν πλένεις μόνο εσύ τα σλιπάκια και σιδερώνεις τα πουκάμισα. Πολλές γυναίκες, συνηθισμένες στην αδικία, δεν λένε τίποτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συσσωρεύουν μνησικακία. Και η μνησικακία σβήνει την επιθυμία. Για να βγούμε από σχέσεις εξαναγκασμού και κυριαρχίας, απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση και από τους δύο συντρόφους. Οι συνήθειες είναι παλιές και τα συλλογικά υποσυνείδητα τόσο τα αντρικά όσο και τα γυναικεία, ισχυρά! 
Μια αρμονική σεξουαλική σχέση δεν μπορεί να εξελιχτεί παρά ανάμεσα σε δυο ανθρώπους διαφορετικούς αλλά με ίσα δικαιώματα, που τρέφουν  σεβασμό ο ένας για τον άλλο και δεν χρησιμοποιούν τα σώματα τους ως αντικείμενα ηδονής ή ερείσματα φαντασιώσεων. Δεν υπάρχει αληθινή αγάπη αν δεν βασίζεται στην ισότητα, στην ελευθερία, στον σεβασμό των αναγκών του ενός για τον άλλο.


Isabelle Filliozat
Απόσπασμα από το βιβλίο 
«η νοημοσύνη της καρδιάς»