Translate

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η πραγματική αγάπη είναι μια συνεχής ροή

Η ζωή αποτελεί συνεχή ροή. Τα πάντα αλλάζουν, κινούνται. Τίποτε δεν είναι στατικό, τίποτε δεν είναι μόνιμο. Σου έδωσαν την ιδέα της μόνιμης αγάπης η οποία πρόκειται να καταστρέψει όλη σου τη ζωή. Θα περιμένεις μόνιμη αγάπη από την καημένη τη γυναίκα και η γυναίκα θα περιμένει μόνιμη αγάπη από σένα. Η αγάπη γίνεται δευτερεύουσα, η μονιμότητα γίνεται πρωταρχική. Και η αγάπη είναι ένα τόσο ευαίσθητο λουλούδι που δεν μπορείς να την εξαναγκάσεις να είναι μόνιμη. Μπορείς να έχεις πλαστικά λουλούδια, αυτό έχουν οι άνθρωποι, ο γάμος, η οικογένειά τους, τα παιδιά τους, οι συγγενείς τους, τα πάντα είναι πλαστικά. Το πλαστικό έχει ένα πολύ πνευματικό πράγμα: είναι μόνιμο.


Η πραγματική αγάπη είναι τόσο αβέβαιη όσο αβέβαιη είναι και η ζωή σου. Δεν μπορείς να πεις ότι θα είσαι εδώ αύριο. Δεν μπορείς καν να πεις ότι θα επιζήσεις την επόμενη στιγμή. Η ζωή σου αλλάζει συνεχώς, από την παιδική ηλικία στη νεότητα, στη μέση ηλικία, στα γεράματα, στο θάνατο, αλλάζει συνεχώς. Η πραγματική αγάπη θα αλλάζει κι εκείνη.
Είναι δυνατό, αν είσαι φωτισμένος, να έχει προχωρήσει η αγάπη σου πέρα από τους συνηθισμένους νόμους της ζωής. Ούτε αλλάζει ούτε είναι μόνιμη, απλώς είναι. Δεν είναι ζήτημα πια του πώς να αγαπάς, έχεις γίνει η ίδια η αγάπη, έτσι λοιπόν ό,τι κι αν κάνεις είναι με αγάπη. Δεν είναι πως κάνεις συγκεκριμένα κάτι που αποτελεί αγάπη, ό,τι κι αν κάνεις, η αγάπη σου αρχίζει να κυλά μέσα από αυτό.

Πριν από την φώτιση όμως η αγάπη σου θα είναι ίδια με κάθε τι άλλο: θα αλλάζει. Αν καταλαβαίνεις ότι θα αλλάζει, ότι πότε-πότε η σύζυγός σου μπορεί να νιώσει ενδιαφέρον για κάποιον κι εσύ πρέπει να δείξεις κατανόηση και αγάπη και φροντίδα και να της επιτρέψεις να προχωρήσει με τον τρόπο που αισθάνεται η ύπαρξή της... είναι η ευκαιρία να αποδείξεις στη σύζυγό σου ότι την αγαπάς. Την αγαπάς, ακόμη κι αν πρόκειται να αγαπήσει κάποιον άλλον, αυτό είναι άσχετο πράγμα. Με κατανόηση, είναι δυνατό να γίνει η αγάπη σου υπόθεση όλης σου της ζωής, να θυμάσαι όμως ότι δεν θα είναι μόνιμη. Θα έχει τα πάνω και τα κάτω της, θα έχει αλλαγές.

Είναι τόσο εύκολο να το καταλάβεις. Όταν άρχισες να αγαπάς ήσουν πάρα πολύ νέος, χωρίς καθόλου πείρα. Πώς γίνεται να παραμείνει η αγάπη σου η ίδια όταν έχεις γίνει ώριμος άνθρωπος; Θα αποκτήσει και η αγάπη σου κάποια ωριμότητα. Και όταν έχεις γεράσει, η αγάπη σου θα έχει άλλη χροιά. Η αγάπη θα αλλάζει συνεχώς και πότε-πότε η αγάπη θα χρειάζεται μια απλή ευκαιρία να αλλάξει. Σε μια υγιή κοινωνία θα είναι δυνατό αυτό και ταυτόχρονα δεν θα διακόπτεται η σχέση σου με κάποιον. Αλλά είναι δυνατό ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις τους εραστές σου πολλές φορές στη ζωή σου. Δεν υπάρχει κάτι κακό εκεί. Μάλιστα, αλλάζοντας τους εραστές πολλές φορές στη ζωή, θα εμπλουτιστείς, και αν όλος ο κόσμος ακολουθήσει αυτό που σου λέω σχετικά με την αγάπη, τότε θα εμπλουτιστεί όλος ο κόσμος.
Αλλά κάθε δυνατότητα την έχει καταστρέψει μια λάθος ιδέα. Μόλις ο σύντροφός σου κοιτάξει κάποιαν, κοιτάζει απλώς και τα μάτια του δείχνουν ότι έλκεται κι εσύ ταράζεσαι. Χρειάζεται να καταλάβεις ότι, αν σταματήσει ο άντρας να ενδιαφέρεται για τις όμορφες γυναίκες στο δρόμο, για τις όμορφες ηθοποιούς στις ταινίες… 
Αυτό θέλεις. Θέλεις να μην ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από εσένα. Αλλά δεν καταλαβαίνεις την ανθρώπινη ψυχολογία. Αν δεν τον ενδιαφέρουν οι γυναίκες στο δρόμο, στις ταινίες, τότε γιατί να ενδιαφέρεται για σένα; Το ενδιαφέρον του για τις γυναίκες αποτελεί εγγύηση ότι ενδιαφέρεται για σένα, ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα πως μπορεί να συνεχίσει κι άλλο η αγάπη σας.
Κάνουμε όμως ακριβώς το αντίθετο. Οι άντρες προσπαθούν να μην ενδιαφέρεται η γυναίκα τους για κανέναν άλλον εκτός από τους ίδιους΄ εκείνοι πρέπει να αποτελούν τη μόνη εστίαση της προσοχής, την όλη συγκέντρωση της προσοχής της γυναίκας. Η γυναίκα ζητάει το ίδιο και τρελαίνουν και οι δυο ο ένας τον άλλο. Η συγκέντρωση πάνω σε έναν μόνον άνθρωπο είναι επόμενο να σε οδηγήσει στην τρέλα.

Για μια πιο ανάλαφρη ζωή, για μια ζωή περισσότερο σαν παιγνίδι, χρειάζεται να είσαι ευλύγιστος. Χρειάζεται να θυμάσαι ότι η ελευθερία είναι η ανώτατη αξία κι αν η αγάπη δεν σου δίνει ελευθερία, τότε δεν πρόκειται για αγάπη. Η ελευθερία αποτελεί κριτήριο: Ό,τι σου δίνει ελευθερία είναι σωστό, και ό,τι καταστρέφει την ελευθερία σου είναι λάθος. Αν μπορείς να θυμάσαι αυτό το μικρό κριτήριο, σιγά-σιγά θα αρχίσει η ζωή σου να μένει σταθερά στο σωστό δρόμο σε σχέση με τα πάντα, τις σχέσεις σου, τους διαλογισμούς σου, τη δημιουργικότητά σου, το οτιδήποτε είσαι.


Osho
Sermons in Stones
Ομιλία #13