Translate

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κυνηγώντας την ευτυχία...

Όλα τα χρόνια κυνηγάμε την ευτυχία. Προσπαθούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι. Άλλος νομίζει ότι τα χρήματα θα του φέρουν την ευτυχία. Άλλος νομίζει ότι η δόξα θα του τη φέρει. Άλλος η δύναμη, η εξουσία... 
Tρέχουμε κυνηγώντας πράγματα που δεν έχουν πραγματική υπόσταση και καμιά αξία στο βασίλειο της ευτυχίας. Είναι απλά σκευάσματα του νου και κάποιων επιτήδειων που θέλουν να μας κρατάνε στη σκλαβιά του ανεκπλήρωτου.
Και ζούμε την ζωή μας χαραμίζοντάς την, διώχνοντας την αγάπη μακριά. Μπορεί κάποιοι να κατάφεραν να κερδίσουν χρήματα, δόξα, εξουσία... 
Αγάπη όμως, Ευτυχία γεύτηκαν, έζησαν;
Πως μπορούμε να γευτούμε την ευτυχία όταν έχουμε ξεχάσει τη γλώσσα του συναισθήματος, τη γλώσσα της αγκαλιάς, της αγάπης, 
Πως μπορούμε να γευτούμε την ευτυχία όταν έχουμε ξεχάσει πώς να αγγίζουμε, πού να αγγίζουμε, πόσο βαθιά να αγγίζουμε. 


Έχουμε ξεχάσει να αγγίζουμε γενικώς και δεν επιτρέπουμε ούτε στους άλλους να μας αγγίξουν. Είμαστε δειλοί με το άγγιγμα γιατί σταματήσαμε να το αισθανόμαστε και αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε. Δώσαμε σε αυτήν την όμορφη λέξη ένα σεξουαλικό χρώμα και από τότε το φοβηθήκαμε και αποστασιοποιηθήκαμε από αυτό αφήνοντας το σώμα να διψάει για μια καθαρή, ανθρώπινη, σωματική επαφή.
Με το άγγιγμα, την επαφή, το μοίρασμα αγάπης συμβαίνει βαθιά επικοινωνία σε πολλά επίπεδα. Δεν χρειάζονται λέξεις δυο σώματα για να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει ανάμεσα τους, γιατί μπορούν να το νιώσουν. Και όταν  δυο άνθρωποι αγγίζονται με την καρδιά τους βιώνουν ολοκληρωτικά τη στιγμή απολαμβάνοντας το τώρα... Ανοίγουν την πύλη της έκστασης
Πως μπορούμε να γευτούμε την ευτυχία όταν έχουμε ξεχάσει τη γλώσσα της έκστασης;

namaste
despoina palamari






Την Ευτυχία την βρίσκεις σταματώντας...


Osho: Όταν υπάρχει πολύ τρέξιμο τριγύρω, πολύ τρέξιμο εδώ κι εκεί, ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος. Ευτυχία σημαίνει να είσαι σε πλήρη ανάπαυση. Τρέχεις εδώ κι εκεί αναζητώντας την ευτυχία, αλλά κάνεις λάθος στην αριθμητική σου, οι υπολογισμοί σου είναι λανθασμένοι. Νομίζεις ότι θα βρεις την ευτυχία τρέχοντας εδώ κι εκεί, στο τέλος όμως όλο αυτό το τρέξιμο σε κάνει απλώς δυστυχισμένο. 
Το τελικό αποτέλεσμα όλου του τρεξίματος τριγύρω, είναι η δυστυχία. Όσο πιο πολύ τρέχεις, τόσο πιο δυστυχισμένος θα είσαι. Ευτυχία είναι η στιγμή εκείνη της ανάπαυσης, όπου βρίσκεσαι απλώς εκεί που είσαι, όπου δεν κινείσαι ούτε έναν πόντο. Και τότε, εκείνη τη στιγμή της ανάπαυσης, υπάρχει η ευτυχία, δεν υπάρχει τίποτε άλλο από ευτυχία. Διαλογίσου πάνω σε τούτο.

Ο βαθμός στον οποίο τρέχεις είναι ο βαθμός που στερείσαι της ευτυχίας. Κι όσο πιο πολύ συνεχίζεις να τρέχεις, τόσο πιο δυστυχισμένος γίνεσαι. Την ευτυχία τη βρίσκεις σταματώντας. Και το σταμάτημα είναι ο διαλογισμός, η προσευχή, η θρησκευτική λατρεία. Σταμάτημα σημαίνει να μην έχεις καμιά απολύτως σκέψη περί μέλλοντος. Όσο μένεις προσκολλημένος στο μέλλον, το τρέξιμό σου θα συνεχίζεται.

Η τωρινή στιγμή είναι τα πάντα, γιατί λοιπόν να τρέχεις; Πού θα φτάσεις τρέχοντας; Δεν υπάρχει μέρος στο οποίο να τρέξεις, δεν υπάρχει χρόνος στον οποίο να τρέξεις. 
Η ύπαρξη γιορτάζει αυτήν ακριβώς τη στιγμή κι εσύ είσαι αποκομμένος από εκείνη. Είσαι τόσο άτυχος. Και είσαι άτυχος επειδή τρέχεις. Αν περιμένεις να έρθει σε σένα η ευτυχία αύριο, δεν θα λάβεις τίποτε άλλο εκτός από δυστυχία Γιατί δεν παίρνεις σήμερα την ευτυχία σου; Ήδη βρίσκεται εκεί. Σταμάτησε, παρακαλώ, για λίγο. Χάνεις την ευτυχία διότι τρέχεις και επειδή τρέχεις, δεν έχεις τον καιρό, τον ελεύθερο χρόνο για να την απολαύσεις.

Όλοι οι φωτισμένοι έχουν πει ότι η επιθυμία είναι η ριζική αιτία της δυστυχίας και ότι η ικανοποίηση είναι το θεμέλιο της ευτυχίας. Ικανοποίηση σημαίνει ανάπαυση, ικανοποίηση σημαίνει πως ό,τι έχεις είναι αρκετό, παραπάνω από αρκετό. Πού είναι η ικανότητα σου να απολαβαίνεις αυτό που έχεις ήδη; Σκέψου το για μια στιγμή. Έχεις καν την ικανότητα να απολαμβάνεις εκείνο που ήδη κατέχεις; Δεν είσαι ικανός να περιέχεις όλα όσα ήδη σου δίνονται κι όμως κυνηγάς ακόμη πιο πολλά.

Osho 
The Great Secret
 Ομιλία 9