Translate

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Θεραπεύοντας την πληγωμένη καρδιά

Ο νους δεν σταματά να φαντασιώνει, και το ειδύλλιο τροφοδοτεί το σεξουαλικό πάθος. Το πάθος, όμως, δεν μπορεί να διαρκέσει, εκτός αν μετατραπεί σε αφοσίωση. Όταν η προδοσία σπάσει τη χρυσή φούσκα που έχουν φτιάξει οι ρομαντικές ψευδαισθήσεις μας, η καρδιά πρέπει να μάθει την τέχνη της συγχώρεσης και να υπερβεί τα φαινόμενα. 
Η συγχώρεση είναι η μόνη θεραπεία για την προδοσία. Η τέχνη της συγχώρεσης είναι το κλειδί που οδηγεί στην αθώα καρδιά.

Συγχώρεση 
Ζούμε σ’ έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί ο δυισμός. Οι δυνάμεις συγκρούονται, δεν υπάρχει αγάπη χωρίς μίσος, σκιά χωρίς φως, ηδονή χωρίς πόνο, και εμπιστοσύνη χωρίς απογοήτευση| Μόνο μέσα στην καρδιά μας μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να επιλύσουμε τα παράδοξα που φέρνουν τόση σύγχυση και αμηχανία στο νου
Κάθε στιγμή έχουμε μια επιλογή: να αφήσουμε το φόβο να συρρικνώσει την καρδιά μας, ή την αγάπη να την απλώσει. Προδομένο από το μαθητή του και σταυρωμένος, ο Χριστός είπε πάνω από το σταυρό: «Πατέρα, γιατί με εγκατέλειψες;» Αυτή ήταν η αγωνία προδοσίας. Είπε, όμως, και κάτι άλλο: «Πατέρα, συγχώρεσέ τους, και «Γεννηθήτω το θέλημά σου». 
Μ’ αυτό τον τρόπο ξεπέρασε την αγωνία της προδοσίας αυτή η αφυπνισμένη καρδιά στα χέρια του αγαπημένου, ακόμα και ο θάνατος έγινε πύλη που οδήγησε στην ανάσταση. Η καρδιά ανοίγει και απλώνεται όταν, παρότι πονάμε, επιλέγουμε να συγχωρήσουμε και να υπερβούμε τον πειρασμό του θυμού και της ανταπόδοσης. Και παρότι αυτό δεν είναι εύκολο, είναι όμως καθοριστικό για την ανάπτυξή μας.
Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που «πρέπει» ή «οφείλουμε» να κάνουμε. Είναι, απλά, το βήμα που θα κάνουμε όταν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας την οργή, την πίκρα, τη θλίψη και άλλα οδυνηρά συναισθήματα. Η παρακάτω άσκηση διαλογισμού μπορεί να θεραπεύσει την καρδιά που κουβαλάει το βάρος αυτών των οδυνηρών και αβάσταχτων συναισθημάτων. Είναι απλή αλλά, αν την κάνετε για καιρό, θα νιώσετε ειρήνη και ελαφρότητα.

Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς 
Μετά, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε τους μυς σας και φέρτε το Νου σας σε κατάσταση ξεκούρασης. 
Φέρτε τη σκέψη σας στο πρόσωπό με το οποίο έχετε αρνητική σχέση. Εξετάστε με ειλικρίνεια το δικό σας κομμάτι σ’ αυτή τη σχέση. Μήπως κάποτε τον/την προδώσατε σκόπιμα ή άθελα σας; Αποδεχτείτε το. 
Μετά, επιτρέψτε στον εαυτό σας να θυμηθεί με ποιον τρόπο αυτό το πρόσωπο σας πλήγωσε ή πρόδωσε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που αναδύονται. Αυτόν τον πόνο θεραπεύετε.
Τώρα, ακουμπήστε τα χέρια σας στο μέρος της καρδιάς. Βρείτε το σημείο όπου η καρδιά σας υποφέρει περισσότερο απ’ όλο αυτό και θέλει πραγματικά, να το αφήσει. Νιώστε το και μείνετε για λίγο σ’ αυτό το σημείο.
Αν έχετε πληγώσει ή αν προδώσατε αυτό το πρόσωπο, πάρτε την ευθύνη γι’ αυτό, καθώς και για οποιονδήποτε πόνο έχετε προκαλέσει, μικρό ή μεγάλο. Ζητήστε μέσα σας με ειλικρινεια από αυτό το πρόσωπο να σας συγχωρέσει.

Τώρα, νιώστε τον πόνο που σας προκάλεσε αυτό το πρόσωπο και το θυμό, την πίκρα καθώς και όλα τα συναισθήματα που σας έχει προκαλέσει, που σας βασανίζουν και που θέλετε να απελευθερώσετε.
Νιώστε όλα αυτά τα συναισθήματα και εκφράστε, εσωτερικά προς αυτό το πρόσωπο, την επιθυμία σας να το συγχωρήσετε και να πάτε παρακάτω. Συνεχίστε έως ότου νιώσετε να μειώνεται το βάρος που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα, και η καρδιά σας να αρχίσει ν’ αλαφραίνει. 
Κλείστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς.

Θυμηθείτε, το ότι συγχωρούμε κάποιον/α δεν σημαίνει πως αυτά που μας έκανε ήταν σωστά ή δικαιολογημένα. Απλά επιλέγουμε να τον/την αφήσουμε, τόσο αυτόν/ή όσο και τα επώδυνα συναισθήματα που μας κρατάνε δεσμευμένους μαζί του/της, και να πάμε παρακάτω.


απόσπασμα από το βιβλίο 
"H ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΣΤΑΣΗΣ"
MARGOT ANAND




O Χαιρετισμός της Καρδιάς
http://tantra-yoga-events.blogspot.gr/2014/09/blog-post_24.html#more