Translate

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οικειότητα, η πύλη για την βαθιά Αγάπη

Αν απολαμβάνεις το να βρίσκεσαι μαζί με κάποιον, θα ήθελες να το απολαμβάνεις ολοένα και περισσότερο. Αν απολαμβάνεις την οικειότητα, θα ήθελες να εξερευνήσεις την οικειότητα ολοένα και περισσότερο. Και υπάρχουν μερικά λουλούδια της αγάπης, που ανθίζουν μετά από μεγάλη οικειότητα. 
Υπάρχουν και εποχιακά λουλούδια. Μέσα σε έξι εβδομάδες βγαίνουν στον ήλιο, αλλά και μέσα σε έξι εβδομάδες φεύγουν για πάντα. Υπάρχουν λουλούδια που χρειάζονται μήνες για να ανθίσουν και υπάρχουν λουλούδια που χρειάζονται χρόνια για να ανθίσουν. 
Όσο περισσότερο χρόνο παίρνει, τόσο πιο βαθιά πηγαίνει. Πρέπει όμως να υπάρχει εμπιστοσύνη από μια καρδιά σε μια άλλη καρδιά. Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί με λόγια, γιατί αν εκφράσεις την εμπιστοσύνη με λόγια, τη βεβηλώνεις. Πρέπει να είναι σιωπηλή εμπιστοσύνη: μάτι με μάτι, καρδιά με καρδιά, είναι με είναι. Πρέπει να κατανοηθεί, όχι να ειπωθεί.


Η οικειότητα με έναν άντρα ή με μια γυναίκα είναι προτιμότερη από το να έχεις πολλές επιφανειακές σχέσεις. Η αγάπη δεν είναι εποχιακό λουλούδι, παίρνει χρόνια για να ανθίσει. Και μόνο όταν μεγαλώσει, προχωράει πέρα από τη βιολογία κι αρχίζει να έχει κάτι πνευματικό μέσα της. Με το να βρίσκεσαι απλώς με πολλές γυναίκες ή με πολλούς άντρες, παραμένεις επιφανειακός. Μπορεί να σε διασκεδάζει, αλλά σε κρατάει επιφανειακό. Μπορεί να σε κρατάει απασχολημένο, μα δεν πρόκειται να βοηθήσει την εσωτερική σου ανάπτυξη. Η ένας-προς-έναν σχέση όμως, μια ουσιαστική σχέση, που να μπορεί να καταλάβει ο ένας τον άλλο, είναι τρομερά ευεργετική.
Και γιατί; Ποια ανάγκη υπάρχει να κατανοήσεις το άλλο φύλο;
Η ανάγκη υπάρχει επειδή κάθε άντρας έχει ένα θηλυκό κομμάτι μέσα του και κάθε γυναίκα έχει ένα αρσενικό κομμάτι μέσα της. Ο μόνος τρόπος για να το κατανοήσεις, ο πιο εύκολος τρόπος, ο πιο φυσικός τρόπος είναι με το να βρεθείς σε μια βαθιά, σε μια οικεία σχέση με έναν άνθρωπο του αντίθετου φύλου. Άφησε την εμπιστοσύνη να μεγαλώσει, ώστε να διαλυθούν όλα τα εμπόδια. Ελάτε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον, ώστε να μπορείς να κοιτάξεις βαθιά μέσα στη γυναίκα και η γυναίκα να μπορεί να κοιτάξει βαθιά μέσα σου.

Μην είστε ανέντιμοι ο ένας με τον άλλον. Αν έχεις πολλές σχέσεις ταυτόχρονα, θα είσαι ανέντιμος, θα λες συνέχεια ψέματα, θα πρέπει να είσαι ανειλικρινής, θα πρέπει να λες πράγματα που δεν εννοείς. Και όλοι θα υποψιάζονται. Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη με μια γυναίκα, αν έχεις και μια άλλη σχέση. Είναι εύκολο να κοροϊδέψεις έναν άντρα, επειδή ο άντρας ζει διανοητικά.
Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ανέφικτο να κοροϊδέψεις μια γυναίκα, επειδή η γυναίκα ζει διαισθητικά. Δεν θα είσαι σε θέση να την κοιτάξεις κατευθείαν στα μάτια, θα φοβάσαι ότι μπορεί να αρχίσει να διαβάζει την ψυχή σου και κρύβεις τόσα πολλά πράγματα εκεί, τόσες πολλές ατιμίες. 
Έτσι, αν έχεις πολλές σχέσεις, δεν θα είσαι σε θέση να βουτήξεις βαθιά μέσα στην ψυχή της γυναίκας. Κι αυτό είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται: Να γνωρίσεις το δικό σου εσωτερικό θηλυκό κομμάτι σχέση γίνεται καθρέφτης. Η γυναίκα αρχίζει να κοιτάζει μέσα σου κι αρχίζει να νιώθει το δικό της αρσενικό κομμάτι. Ο άντρας κοιτάζει μέσα στη γυναίκα κι αρχίζει να ανακαλύπτει τη δική του θηλυκότητα. Και όσο περισσότερο συνειδητοποιείς τον άλλο πόλο, τόσο περισσότερο ολόκληρος μπορείς να είσαι, τόσο περισσότερο ακέραιος μπορείς να είσαι. 
Όταν ο εσωτερικός σου άντρας και η εσωτερική σου γυναίκα έχουν εξαφανιστεί ο ένας μέσα στον άλλον, όταν δεν είναι πια διαχωρισμένοι, όταν έχουν γίνει ένα ακέραιο όλο, τότε έχεις γίνει άτομο. Αυτό, ο Καρλ Γιουνγκ το ονομάζει διαδικασία εξατομίκευσης. Το να παίζεις με πολλούς ανθρώπους θα σε κρατήσει επιφανειακό και δεν θα βοηθήσει να μεγαλώσεις. Και το μόνο πράγμα που μετράει τελικά είναι το μεγάλωμα, το μεγάλωμα της ενοποίησης, της ατομικότητας, το μεγάλωμα του κέντρου μέσα σου. Κι αυτό το μεγάλωμα χρειάζεται να γνωρίσεις το άλλο κομμάτι.

Συνεχίστε να εξερευνάτε ο ένας τον άλλο, βρείτε καινούργιους τρόπους για να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, βρείτε καινούργιους τρόπους για να είσαστε ο ένας μαζί με τον άλλο. Και κάθε άνθρωπος είναι ένα τέτοιο απέραντο μυστήριο, τόσο ανεξάντλητο, τόσο ανεξιχνίαστο, που δεν είναι ποτέ εφικτό να πεις «τον γνωρίζω» ή «τη γνωρίζω.»
Το περισσότερο που μπορείς να πεις είναι: «Προσπάθησα το καλύτερο που μπορούσα, αλλά το μυστήριο παραμένει μυστήριο». Για την ακρίβεια, όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο μυστηριώδης γίνεται ο άλλος. Η αγάπη είναι μια διαρκής περιπέτεια. Προσπάθησε να ανακαλύψεις το αληθινό του άλλου, που είναι κρυμμένο. Μη θεωρείς κανέναν δεδομένο. Κάθε άτομο είναι τέτοιο μυστήριο, που δεν εξιχνιάζεται ποτέ.



Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho 
«άντρας – γυναίκα, ο χορός των ενεργειών» 
εκδόσεις Ρέμπελ