Translate

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Άντρας-Γυναίκα τα δυο κομμάτια του Όλου.

Ο κόσμος έχει ζήσει σε δύο κομμάτια, ο άντρας έχει φτιάξει το δικό του κόσμο, ενώ η γυναίκα έχει ζήσει στη σκιά και εκεί-  στη σκιά, έχει δημιουργήσει το δικό της κόσμο.
Αυτό είναι θλιβερό, επειδή ο άντρας ή η γυναίκα, για να ολοκληρωθούν, για να είναι ολόκληροι, πρέπει να έχουν όλες τις ποιότητες μαζί. Και  οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι τόσο απαλοί, όσο ένα ροδοπέταλο και τόσο σκληροί, όσο ένα σπαθί Μαζί και τα δυο. Έτσι αν η περίσταση απαιτεί να είσαι σπαθί, είσαι έτοιμος. Αν η περίσταση απαιτεί να είσαι ροδοπέταλο, είσαι έτοιμος.  Αυτή  η ευελιξία, ανάμεσα στο τριαντάφυλλο και το σπαθί, θα κάνει τη ζωή σου πλουσιότερη.


Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να φτιασιδώσει το νου της, επειδή η γυναίκα είναι περισσότερο ρευστή και λιγότερο συμπαγής. Αυτή είναι η ομορφιά και η χάρη της. Η γυναίκα μοιάζει πιο πολύ με το ποτάμι, που συνεχώς αλλάζει. Ο άντρας είναι πιο συμπαγής, πιο τετράγωνος, πιο βέβαιος, πιο αποφασιστικός. Έτσι, όπου χρειάζονται αποφάσεις, άκου τον άντρα. Και όπου δεν χρειάζονται αποφάσεις, αλλά χρειάζεται να κυλάς, να ρέεις, άκου τη γυναίκα.
Ο θηλυκός νους μπορεί να αποκαλύψει πολλά μυστήρια, όπως και ο αρσενικός νους μπορεί να αποκαλύψει πολλά μυστήρια. Όπως υπάρχει διαμάχη όμως ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία, έτσι υπάρχει διαμάχη και ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Μακάρι μια μέρα, ο άντρας και η γυναίκα να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αντί να μάχονται ο ένας τον άλλον. Εκείνη θα είναι η ίδια μέρα που θα συμπληρώνει επίσης η επιστήμη τη θρησκεία και η θρησκεία την επιστήμη. Η επιστήμη θα ακούει με κατανόηση αυτά που λέει η θρησκεία και η θρησκεία θα ακούει με κατανόηση αυτά που λέει η επιστήμη. Και δεν θα μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου επειδή οι τομείς είναι εντελώς διαφορετικοί. Η επιστήμη κινείται προς τα έξω και η θρησκεία προς τα μέσα.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο διαλογιστικές και οι άντρες είναι περισσότερο στοχαστικοί, μπορούν να σκέφτονται καλύτερα. Όταν χρειάζεται σκέψη, άκου τον άντρα. Οι γυναίκες μπορούν να αισθανθούν καλύτερα. Όταν χρειάζεται αίσθηση, άκου τη γυναίκα. Και για να γίνει η ζωή ολοκληρωμένη, χρειάζονται και τα δύο,  και η σκέψη και η αίσθηση.
Έτσι, αν είστε αληθινά ερωτευμένοι, θα γίνετε το σύμβολο γιν-γιανγκ. Έχεις δει το κινέζικο σύμβολο γιν-γιανγκ;
Δύο ψάρια συναντιούνται και συγχωνεύονται σχεδόν το ένα μέσα στο άλλο, μέσα σε μια βαθιά κίνηση, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ενέργειας. Άντρας και γυναίκα, θηλυκό και αρσενικό, μέρα και νύχτα, δουλειά και ξεκούραση, σκέψη και αίσθηση. Αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά το ένα με το άλλο, είναι συμπληρωματικά. Κι αν αγαπάς μια γυναίκα ή έναν άντρα, συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον.
Άντρας και γυναίκα είναι δύο κομμάτια ενός Όλου
Οι κόσμοι τους πρέπει επίσης να γίνουν ένα Όλον. Πρέπει να μοιραστούν όλες οι ποιότητες χωρίς καμία διάκριση. Καμιά ποιότητα δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως θηλυκή ή αρσενική. Ο άντρας  που είναι μόνο αρσενικός χάνει πράγματα στη ζωή του. Είναι χωρίς χυμούς, γίνεται σκληρός, Σχεδόν νεκρός. Και η γυναίκα που ξεχνάει εντελώς πώς να είναι σκληρή, πώς να επαναστατεί αναπόφευκτα γίνεται σκλάβος επειδή έχει μόνο απαλές ποιότητες. Τα τριαντάφυλλα δεν μπορούν πολεμήσουν με τα σπαθιά. Θα συντριβούν, θα σκοτωθούν, θα καταστραφούν. Ο ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Υπάρχουν  άντρες και υπάρχουν γυναίκες, Μα δεν έχουν υπάρξει ολοκληρωμένοι άνθρωποι. 

Ο ανδρισμός μπορεί να έχει δυο διαστάσεις, όπως μπορεί να έχει και η θηλυκότητα δυο διαστάσεις.Ο αρσενικός νους μπορεί να είναι επιθετικός, βίαιος, καταστροφικός. Αυτή είναι μόνο μία πιθανότητα. Αυτό έχουν κάνει οι άντρες και η ανθρωπότητα έχει υποφέρει πολύ από αυτή τη διάσταση. Κι όταν οι άντρες επιχειρούν αυτή την αρνητική πλευρά του ανδρισμού, οι γυναίκες φυσικά αρχίζουν να κινούνται στην αρνητική θηλυκότητα, για να κρατηθούν μαζί με τους άντρες.Αλλιώς, το ρήγμα θα είναι υπερβολικά μεγάλο, αγεφύρωτο. Όταν το θηλυκό είναι αρνητικό, είναι αδρανές, ληθαργικό, αδιάφορο. Ο αρνητικός άντρας μπορεί να έχει γέφυρα μόνο με μια αρνητική γυναίκα.

Ο θετικός ανδρισμός είναι πρωτοβουλία,δημιουργικότητα, περιπέτεια. Αυτές είναι ο ίδιες ενέργειες αλλά κινούνται σε διαφορετική διάσταση. Ο αρνητικός αντρικός νους γίνεται καταστροφικός και ο θετικός αντρικός νους γίνεται δημιουργικός. Καταστροφικότατα και δημιουργικότητα δεν είναι διαφορετικά πράγματα, αλλά οι δυο όψεις της ίδιας ενέργειας. Η ίδια ενέργεια μπορεί να γίνει επιθετικότητα Η ίδια ενέργεια μπορεί να γίνει πρωτοβουλία. Όταν η επιθετικότητα  γίνεται πρωτοβουλία εχει ομορφιά. Όταν η βία γίνεται περιπέτεια, όταν η βία γίνεται εξερεύνηση, εξερεύνηση του καινούργιου, του άγνωστου τότε είναι τρομερά ευεργετική.

Ίδια είναι η περίπτωση και με το θηλυκό. Η αδράνεια είναι αρνητική, η δεκτικότητα είναι θετική.  Μοιάζουν ίδιες, μοιάζουν πολύ όμοιες, θα χρειαστείς πολύ διεισδυτικά μάτια, για να δεις τη διαφορά ανάμεσα στην αδράνεια και τη δεκτικότητα. Η αδράνεια είναι στασιμότητα, είναι βαρεμάρα, είναι θάνατος. Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένεις, τίποτα να προσδοκείς, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ τίποτα. Είναι πτώση σε λήθαργο, είναι πτώση σε ένα είδος αδιαφορίας. Η δεκτικότητα είναι καλωσόρισμα, είναι αναμονή, έχει προσευχή μέσα της. Η δεκτικότητα είναι μήτρα 

Η αδιαφορία και ο λήθαργος είναι δηλητήρια. Το ίδιο πράγμα όμως που είναι αδιαφορία μπορεί γίνει έλλειψη προσκόλλησης και τότε έχει  ένα εντελώς διαφορετικό άρωμα.  Η αδιαφορία μοιάζει με την έλλειψη προσκόλλησης αλλά δεν είναι. Η αδιαφορία είναι έλλειψη ενδιαφέροντος ενώ αντίθετα η έλλειψη προσκόλλησης είναι απόλυτο ενδιαφέρον. Απολαμβάνεις τη στιγμή όσο βρίσκεται εκεί κι όταν η στιγμή αρχίζει να εξαφανίζεται, αναπόφευκτα πρόκειται να εξαφανιστεί το κάθε τι, την αφήνεις να φύγει. Αυτό είναι η έλλειψη προσκόλλησης. 

Ο άντρας, για να είναι αληθινό αρσενικό, πρέπει να είναι περιπετειώδης, πρέπει να είναι δημιουργικός, πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει όσο γίνεται περισσότερες πρωτοβουλίες. Η γυναίκα, για να είναι αληθινή γυναίκα πρέπει να είναι μια δεξαμενή ενέργειας πίσω από τον άντρα ώστε η περιπέτεια να μπορεί να έχει όσο γίνεται περισσότερη ενέργεια.
Η ενέργεια θα χρειαστεί, ώστε η περιπέτεια να μπορεί να έχει έμπνευση, να έχει ποίηση, ώστε η περιπετειώδης ψυχή να μπορεί να χαλαρώσει μέσα στη γυναίκα και να ξαναγεμίζει με ζωή, να ανανεώνεται. Ο άντρας και η γυναίκα και οι δύο μαζί, όταν κινούνται θετικά, είναι ένα όλο. Και το αληθινό ζευγάρι και υπάρχουν ελάχιστα αληθινά ζευγάρια - είναι εκείνο στο οποίο ο ένας συνδέεται με τον άλλο με θετικό τρόπο.

Η γυναίκα κατανοεί, ο άντρας ονειρεύεται. Στην αναζήτηση του θεού ή της αλήθειας ο άντρας πρέπει να οδηγεί και η γυναίκα πρέπει να ακολουθεί. Μέσα τους το αρσενικό κομμάτι πρέπει να γίνει ο δάσκαλος και το θηλυκό κομμάτι πρέπει να γίνει ο μαθητής και  θυμάσαι, αυτό είναι άσχετο από το αν είσαι άντρας ή γυναίκα.

Το επαναλαμβάνω:
Ο άντρας πρέπει να είναι αρσενικός και η γυναίκα πρέπει να είναι θηλυκή, αλλά με θετικό τρόπο. Τότε το να είναι μαζί είναι διαλογισμός, τότε το να είναι μαζί είναι στ’ αλήθεια μια μεγάλη περιπέτεια. Τότε, το να είναι μαζί φέρνει καινούργιες εκπλήξεις κάθε μέρα. Τότε, η ζωή είναι χορός ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολικότητες και ο ένας βοηθάει τον άλλον, ο ένας τρέφει τον άλλον.
Ο άντρας δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά μόνος του. Η γυναίκα μόνη της θα είναι απλώς μια δεξαμενή ενέργειας, μα δεν υπάρχει πιθανότητα καμίας δυναμικής κίνησης. Όταν είναι και  οι δύο μαζί είναι συμπληρωματικοί. Κανένας δεν είναι ανώτερος , κανένας δεν είναι κατώτερος.

Γίνε ξανά ολόκληρος.
Διεκδίκησε οτιδήποτε σου έχει αρνηθεί η κοινωνία. Μη φοβάσαι να το διεκδικήσεις. Μη φοβάσαι, αν είσαι άντρας, να είσαι και γυναίκα μερικές φορές. Κάποιος έχει πεθάνει. Εσύ δεν μπορείς να Θρηνήσεις, επειδή είσαι άντρας και τα δάκρυα είναι μόνο για τις γυναίκες. Κάτι τόσο όμορφο όπως τα δάκρυα, δεν επιτρέπεται στους άντρες.
Τότε ο άντρας γίνεται όλο και πιο σκληρός, βίαιος, ανήσυχος. Και τότε δεν απορείς αν γεννηθεί ένας Χίτλερ. Ο άντρας, που τα δάκρυά του έχουν εξαφανιστεί, είναι αναπόφευκτο να γίνει μια μέρα Χίτλερ, να γίνει Τζένγκις Χαν. Τότε, θα είναι αδύνατον να νιώσει συμπάθεια. Τότε θα γίνει τόσο σκληρός που δεν θα είναι σε θέση να νιώσει τι κάνει στους ανθρώπους. Ο Χίτλερ σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να τον κεντρίζει καθόλου η συνείδησή του. Η γυναίκα μέσα του είχε εξαφανιστεί εντελώς. Η συμπόνια, η αγάπη, όλα είχαν εξαφανιστεί. Τα δάκρυα είχαν εξαφανιστεί.

Θα ήθελα τους άντρες να μπορούν να κλάψουν όπως οι γυναίκες.Τα δάκρυα που κυλούν θα μαλακώσουν την καρδιά σου. θα σε κάνουν πιο υγρό και πιο ρευστό, θα λιώσουν το πλαίσιο του παραθύρου σου και θα σου επιτρέψουν να έχεις μεγαλύτερο ουρανό.
Στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να γελούν αυθόρμητα. Αυτό είναι αντίθετο με τη γυναικεία χάρη. Τι ανοησία! Αν δεν μπορείς να γελάσεις βαθιά, θα χάσεις πολλά. Το γέλιο πρέπει να έρχεται από την κοιλιά. Το γέλιο πρέπει να είναι τόσο πολύ, που να κουνιέται μαζί του όλη η κοιλιά. Δεν πρέπει να έρχεται από το κεφάλι. Οι γυναίκες όμως χαμογελούν, δεν γελούν. Το θορυβώδες γέλιο δεν είναι για τις κυρίες. Τότε οι κυρίες ζουν μια ζωή ανήσυχη. Σιγά-σιγά, γίνονται περισσότερο ονειρικές. Δεν είναι αληθινές, δεν είναι αυθεντικές.
Μη γίνετε κυρίες και μη γίνετε κύριοι.
Γίνετε ολόκληροι.



Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho 
«άντρας – γυναίκα 
ο χορός των ενεργειών» 

εκδόσεις Ρέμπελ