Translate

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η διαφορές της Τάντρα και της Γιόγκα

Ερώτηση: ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην παραδοσιακή Γιόγκα και την Τάντρα; Είναι ίδιες;
Osho: Η Τάντρα και η Γιόγκα είναι βασικά διαφορετικές. Φτάνουν στον ίδιο στόχο, αλλά τα μονοπάτια τους δεν είναι μόνο διαφορετικά, είναι και αντίθετα. Αυτό λοιπόν πρέπει να το κατανοήσουμε πολύ καλά.
Η διαδικασία της Γιόγκα είναι και μεθοδολογία, η Γιόγκα είναι και τεχνική. Η Γιόγκα δεν είναι φιλοσοφία. Όπως ακριβώς η Τάντρα, έτσι και η Γιόγκα βασίζεται στην πράξη, τη μέθοδο, την τεχνική. Και με τη Γιόγκα από την πράξη οδηγείσαι στο είναι, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική. Στη Γιόγκα πρέπει κανείς να μάχεται, είναι το μονοπάτι του πολεμιστή. Στο μονοπάτι της Τάντρα δε χρειάζεται να μάχεσαι καθόλου. Μάλλον το αντίθετο πρέπει να ικανοποιείς τον εαυτό σου, αλλά συνειδητά.


Η Τάντρα λέει πως ό,τι κι αν είσαι, το απόλυτο δεν αντιτίθεται σ’ αυτό. Είναι ένα είδος ανάπτυξης. Αναπτύσσεσαι για να φτάσεις το απόλυτο. Δεν υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε σένα και την πραγματικότητα. Είσαι μέρος της, γι’ αυτό δε χρειάζεται να παλεύεις, να συγκρούεσαι, να έρχεσαι σε αντίθεση με τη φύση. Πρέπει να χρησιμοποιείς τη φύση, πρέπει να χρησιμοποιείς ό,τι κι αν είσαι για να προχωρήσεις πέρα από αυτό.
Στη Γιόγκα, πρέπει να παλέψεις με τον εαυτό σου για να τον ξεπεράσεις. Στη Γιόγκα, ο κόσμος και η μόκσα, εσύ όπως είσαι κι εσύ όπως μπορείς να γίνεις, είναι δύο αντίθετα πράγματα. Καταπίεσε, πολέμησε, διάλυσε αυτό που είσαι για να καταφέρεις να πετύχεις αυτό που μπορείς να γίνεις. Το πέρασμα στο πέραν είναι θάνατος στη Γιόγκα. Πρέπει να πεθάνεις για να γεννηθεί το πραγματικό σου είναι. Από την άποψη της Τάντρα, η Γιόγκα είναι μια βαθιά αυτοκτονία. Πρέπει να σκοτώσεις τον φυσικό σου εαυτό, το σώμα σου, τα ένστικτά σου, τις επιθυμίες σου, τα πάντα.

Η Τάντρα λέει να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι. Είναι μια βαθιά αποδοχή. Μη δημιουργείς χάσμα ανάμεσα στον εαυτό σου και στο πραγματικό, ανάμεσα στον κόσμο και στη νιρβάνα. Μη δημιουργείς χάσμα! Δεν υπάρχει χάσμα για την Τάντρα. Δε χρειάζεται θάνατος. Δε χρειάζεται να πεθάνεις για να ξαναγεννηθείς. Χρειάζεται μάλλον υπέρβαση. Για την υπέρβαση αυτή χρησιμοποίησε τον εαυτό σου.
Για παράδειγμα, υπάρχει το σεξ, η βασική ενέργεια - η βασική ενέργεια μέσα από την οποία γεννιέσαι, μαζί με την οποία γεννιέσαι. Τα βασικά κύτταρα του είναι σου, του σώματός σου, είναι σεξουαλικά, γι’ αυτό το ανθρώπινο μυαλό περιστρέφεται γύρω από το σεξ. Η Γιόγκα λέει, πολέμησε αυτή την ενέργεια. Μέσα από τη μάχη δημιουργείς μέσα σου ένα διαφορετικό κέντρο. Όσο πιο πολύ την πολεμάς, τόσο ο εαυτός σου ενώνεται σε ένα διαφορετικό κέντρο. Τότε το σεξ δεν είναι πια το κέντρο σου.
Πολεμώντας το σεξ - συνειδητά, βέβαια - θα δημιουργήσεις ένα νέο κέντρο ύπαρξης μέσα σου, νέα έμφαση, μια νέα αποκρυστάλλωση. Τότε το σεξ δε θα είναι η ενέργειά σου. 0α δημιουργήσεις την ενέργειά σου αντιμαχόμενος το σεξ. Και θα προκύψει μια διαφορετική ενέργεια και ένα διαφο­ρετικό κέντρο ύπαρξης.


Η Τάντρα λέει, χρησιμοποίησε την ενέργεια του σεξ, μη την πολεμάς. Μεταμόρφωσέ την! Μη σκέφτεσαι με όρους εχθρικούς, να είσαι φιλικός απέναντι της. Είναι η δική σου ενέργεια, δεν είναι διαβολική, δεν είναι κακιά. Κάθε ενέργεια είναι απλώς ουδέτερη., Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς όφελος σου. Μπορείς να τη μετατρέψεις σε φραγμό, σε εμπόδιο. Μπορείς να τη μετατρέψεις σε ένα βήμα. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Αν τη χρησιμοποιήσεις σωστά, γίνεται φιλική. Αν τη χρησιμοποιήσεις λανθασμένα, γίνεται εχθρός σου. Δεν είναι όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ενέργεια είναι ουδέτερη.
Με τον τρόπο που ο κοινός άνθρωπος το χρησιμοποιεί, το σεξ γίνεται εχθρός σου, σε καταστρέφει. Απλώς διαλύεσαι μέσα του. Χάνεσαι. Η Γιόγκα παίρνει την αντίθετη άποψη, αντίθετη προς τον κοινό νου. Ο κοινός νους καταστρέφεται από τις ίδιες του τις επιθυμίες! Γι’ αυτό η Γιόγκα λέει, πάψε να επιθυμείς, μην έχεις επιθυμίες! Πολέμησε την επιθυμία και δημιούργησε μέσα σου μια ολοκλήρωση, που να μην έχει επιθυμίες.

Η Τάντρα συμβουλεύει να έχεις επίγνωση της επιθυμίας σου. Μη δημιουργείς καμιά σύγκρουση. Κινήσου μέσα στην επιθυμία με πλήρη συνειδητότητα. Κι όταν κινείσαι μέσα στην επιθυμία με πλήρη συνειδητότητα, τότε την υπερβαίνεις. Είσαι μέσα στην επιθυμία και ταυτόχρονα έξω από αυτήν. Περνάς μέσα από αυτήν, αλλά παραμένεις απέξω.
Η Γιόγκα είχε μεγάλη έλξη, γιατί είναι ακριβώς αντίθετη προς τον κοινό νου. Έτσι, ο κοινός νους, μπορεί να κατανοήσει τη γλώσσα της Γιόγκα. Γνωρίζεις πώς σε καταστρέφει το σεξ, πώς σε έχει καταστρέψει, με ποιον τρόπο περιστρέφεσαι συνεχώς γύρω του σαν σκλάβος, σαν μαριονέτα. Το γνωρίζεις από την εμπειρία σου. Έτσι, όταν η Γιόγκα λέει πολέμησε το, αμέσως την καταλαβαίνεις αυτή τη γλώσσα. Αυτή είναι η έλξη, η εύκολη έλξη της Γιόγκα.

Η Τάντρα δεν θα μπορούσε να προσελκύσει τόσο εύκολα. Μας φαίνεται δύσκολο: πώς να μπούμε στην επιθυμία χωρίς να μας κατακλύσει; Πώς να είμαστε μέσα στη σεξουαλική πράξη συνειδητά, με πλήρη επίγνωση; Ο κοινός νους φοβάται, του φαίνεται επικίνδυνο αυτό. Όχι πως είναι επικίνδυνο: οτιδήποτε γνωρίζεις για το σεξ σού δημιουργεί αυτή την αίσθηση κινδύνου. Ξέρεις τον εαυτό σου, ξέρεις με ποιους τρόπους μπορείς και τον εξαπατάς. Ξέρεις πολύ καλά ότι το μυαλό σου είναι πονηρό. Μπορείς να κινηθείς μέσα στην επιθυμία, στο σεξ, σε οτιδήποτε, και μπορεί να εξαπατάς τον εαυτό σου ότι κινείσαι με πλήρη επίγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος δε βρίσκεται στην Τάντρα, βρίσκεται σε σένα. Και η έλξη της Γιόγκα υπάρχει εξαιτίας του κοινού σου νου, που είναι σεξουαλικά καταπιεσμένος, σεξουαλικά πεινασμένος και παραδομένος στο σεξ.
Επειδή ο κοινός νους δεν είναι υγιής ως προς το σεξ, η Γιόγκα τον έλκει. Αυτός ο «κανονικός» νους δημιούργησε την έλξη της Γιόγκα. Αν δεις το σεξ φυσιολογικά, χωρίς καμιά φιλοσοφία γύρω του, φιλοσοφία υπέρ ή κατά, αν δεις το σεξ όπως βλέπεις τα χέρια σου, τα μάτια σου, αν το δεχτείς ολοκληρωτικά σαν κάτι φυσικό, τότε η Τάντρα θα σε προσελκύσει και μόνο τότε η Τάντρα θα μπορέσει να είναι χρήσιμη σε πολλούς.


Όμως οι μέρες της Τάντρα έρχονται. Αργά ή γρήγορα, η Τάντρα θα εκραγεί για πρώτη φορά πάνω στις μάζες, γιατί για πρώτη φορά οι καιροί είναι ώριμοι να δεχθούν το σεξ φυσιολογικά. 


Οsho
Τάντρα πνευματικότητα και σεξ