Translate

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Διαλογισμός: εκφράζοντας τον εσωτερικό άνδρα και την εσωτερική γυναίκα

Πώς να εκφράσετε τον εσωτερικό άνδρα και την εσωτερική γυναίκα


Σκοπός
Να εκφράσετε αυθόρμητα την αρσενική(ενεργητική) και τη θηλυκή (δεκτική) πλευρά της φύσης σας και μέσα από αυτό να διασκεδάσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Προετοιμασία: Φορέστε άνετα ρούχα για να μπορείτε να κινείστε και να τεντώνεστε άνετα. Είναι καλό να έχετε στη διάθεσή σας ένα στερεοφωνικό και δύο είδη μουσικής: Μια απαλή μουσική που θα τη συνδέσετε με τη θηλυκή πλευρά και μια δυναμική μουσική που θα τη συνδέσετε με την αρσενική πλευρά.
Προετοιμαστείτε για χορό. Θα χορέψετε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, εκφράζοντας κάθε πλευρά (αρσενική και θηλυκή) της φύσης σας.


Άσκηση
Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς 
Διαμορφώστε έναν όμορφο χώρο, χωρίς έπιπλα, όπου θα μπορείτε να κινείστε και να χορεύετε χωρίς ενόχληση.

Eκφράστε τη Γυναίκα που έχετε Μέσα σας
Αρχίστε να παίζετε την αγαπημένη σας θηλυκή μουσική.
Σταθείτε όρθιος/α, με τα μάτια κλειστά. Χαλαρώστε το σώμα σας και συγκεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας που γίνεται πιο βαθιά.
Αρχίστε να λικνίζεστε στη μουσική. Απολαύστε την κίνηση, αφήνοντας την αναπνοή σας να σας συνδέσει μαζί της και να σας μεταφέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Τώρα φανταστείτε, δείτε, σκεφτείτε, νιώστε (με όποιον τρόπο μπορείτε) ότι αυτή που κινείται είναι η γυναίκα που έχετε μέσα σας.
Καθώς χορεύετε, αφεθείτε να δείτε τον εαυτό σας ως γυναίκα, ή φανταστείτε την πίσω από τα κλειστά σας μάτια. Τώρα, η γυναίκα που έχετε μέσα σας παρουσιάζεται χορεύοντας. Έρχεται από μέσα σας. Πώς νιώθει; Άνετα, ανάλαφρα, βαριά, ευτυχισμένη; Αν η εικόνα ή η αίσθηση είναι θολή, σταματήστε για μια στιγμή, μείνετε ακίνητοι και καλέστε μια εικόνα της, μια αίσθηση που έχετε γι’ αυτήν και που έρχεται από μέσα σας...
Τώρα, ξανά, συνεχίστε πάνω σ’ αυτή την αίσθηση που έχετε από τη γυναίκα μέσα σας. Χορέψτε την, εκδηλώστε αυτή την εσωτερική θηλυκότητα. Αν χρειαστεί, μη διστάσετε να υπερβάλετε — εκδηλώνετε μια πολικότητα, μια πλευρά του εαυτού σας. Κινηθείτε σαν γυναίκα, λικνίστε τους γοφούς σας, αναπνεύστε σαν γυναίκα. Νιώστε και οραματιστείτε όσο πιο καθαρά μπορείτε τον όμορφο, θηλυκό εαυτό σας. Εκτιμήστε αυτή την πλευρά και αγαπήστε την. Την αφήνετε να εκφραστεί — διασκεδάστε το.

Όταν ολοκληρωθεί η εικόνα της εσωτερικής γυναίκας και τη νιώσετε ζωντανή μέσα σας, κλείστε τα μάτια και γυρίστε στον εαυτό σας. Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω από την καρδιά σας, επιβραδύνετε, ηρεμήστε και νιώστε την ποιότητα της ενέργειάς σας.
Ακούστε αμέσως το μήνυμα που σας στέλνει η γυναίκα μέσα σας. Σας λέει πώς νιώθει που είναι μέσα σας. Τι σας λέει;
Ευχαριστήστε την για το μήνυμα που σας έδωσε, και αφήστε την να φύγει.


Εκφράστε τον Άνδρα που έχετε Μέσα σας
Τώρα αλλάξτε μουσική. Βάλτε κάτι πιο αρρενωπό. Ξανά, κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε.
Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο, όπως πριν. Φανταστείτε τον εσωτερικό άνδρα να χορεύει μέσα σας. Αφεθείτε στην αίσθησή του, χορέψτε τον, εκδηλώστε αυτή την εσωτερική αρρενωπότητα. Κινηθείτε σαν άνδρας, λικνίστε τους γοφούς σας, αναπνεύστε έτσι όπως θα ανέπνεε ένας άνδρας. Νιώστε και οραματιστείτε όσο πιο καθαρά μπορείτε τον δυνατό, αρσενικό εαυτό σας. 
Μη διστάσετε να υπερβάλετε — εκδηλώνετε μια πολικότητα σας. Πειραματιστείτε υποδυόμενοι μια κωμική φιγούρα που εκφράζει αυτή την πλευρά του εαυτού σας. Πώς κουνάει τους ώμους του; Τους γοφούς του; Πώς κρατάει το πιγούνι του; Γνωρίστε τον, αγαπήστε τον και απολαύστε τον καθώς εκδηλώνεται. Προσπαθήστε να μιμηθείτε τους ήχους του, διακωμωδήστε τη φωνή του. Μελετήστε τον μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, έως ότου νιώσετε οικεία με κάθε πτυχή του.
Ακούστε αμέσως το μήνυμα που σας στέλνει ο εσωτερικός σας άνδρας. Σας λέει πώς νιώθει που βρίσκεται μέσα σας. Τι σας λέει;
Ευχαριστήστε τον για το μήνυμα και αποχαιρετήστε τον.
Για μερικά λεπτά χαλαρώστε και, μετά, αναρωτηθείτε: πώς θα ήθελα να τελειώσω αυτή τη συναλλαγή με τις εσωτερικές μου πολικότητες;

Μπορείτε, αν το νιώθετε κατάλληλο, να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στο κενό πίσω από τα κλειστά σας μάτια και να οραματιστείτε, να φανταστείτε, ή να νιώσετε (ό,τι σας έρχεται) τον εσωτερικό άνδρα και την εσωτερική γυναίκα να συναντιώνται, να αγκαλιάζονται, να χορεύουν, να συζητούν και να γίνονται φίλοι. Απολαύστε την σχέση τους.

Όταν νιώσετε έτοιμοι, ανοίξτε τα μάτια σας και επιστρέψτε στο χώρο. Νιώστε πόσο δυνατοί και ζωντανοί είναι μέσα σας ο εσωτερικός άνδρας  και η εσωτερική γυναίκα.
Αν το θέλετε, μπορείτε να πάρετε μια απόφαση: πως από δω και  στο εξής θα τους αφήνετε να είναι μαζί σας, να σας μιλούν και να σας συμβουλεύουν κάθε στιγμή της ζωής σας: Μήπως πρέπει να περιμένω; Μήπως πρέπει να το πω; Να το ζητήσω τώρα; Ρωτήστε τους, μέσα σας, και μπορείτε να απολαύσετε ένα νέο επίπεδο διαύγειας και καθαρότητας της σκέψης.

Υποδείξεις
Οι γυναίκες ίσως νιώσουν πιο άνετα ξεκινώντας την εμπειρία με την εσωτερική γυναίκα. Οι άνδρες, πάλι, ίσως νιώσουν πιο άνετα συνδεόμενοι, αρχικά, με τον εσωτερικό τους άνδρα. Κάντε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.
Προσπαθήστε να χορέψετε μόνοι, ακόμα κι αν δεν είστε συνηθισμένοι σ’ αυτό. Δείτε το σαν μια άσκηση διαλογισμού στην κίνηση και στην επίγνωση. Θα εκπλαγείτε όταν, μετά από λίγο καιρό, διαπιστώσετε πόσο πιο ξεκάθαροι νιώθετε στις κινήσεις και στις αποφάσεις της καθημερινής ζωής.
Για όσους/όσες κάνουν την άσκηση με τον/τη σύντροφό τους είναι διασκεδαστικό να κάνετε ταυτόχρονα τις αντίθετες πολικότητες: η γυναίκα κάνει τον άνδρα και ο άνδρας κάνει τη γυναίκα. Αφήστε τον εσωτερικό άνδρα και την εσωτερική γυναίκα να αλληλεπιδράσουν.


margot anand