Translate

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αποσπάσματα για τον Έρωτα και τον Γάμο

Ο Χαλίλ Γκιμπράν μιλά για τον γάμο

Και τι έχεις να πεις για το γάμο Δάσκαλε:
Κι εκείνος αποκρίθηκε:
Γεννηθήκατε μαζί, και θα είστε παντοτινά μαζί. Θα είστε μαζί κι όταν τα άσπρα φτερά του θανάτου σκορπίσουν τις μέρες μας.
Ναι!  θα είστε μαζί ακόμα και μέσα στη σιωπηλή ανάμνηση του Θεού.
Αφήστε όμως να υπάρχουν αποστάσεις στην ένωση σας. Κι αφήστε τους ανέμους του ουρανού να χορεύουν ανάμεσα σας. Αγαπάτε ο ένας τον άλλο, αλλά μην κάνετε δεσμά από την αγάπη. Αφήστε την αγάπη να είναι σα μια κινούμενη θάλασσα ανάμεσα στις ακτές των ψυχών σας.
Γεμίστε τις κούπες ο ένας του άλλου, αλλά μην πίνετε από την ίδια κούπα. Δίνετε ο ένας στον άλλο από το ψωμί σας αλλά μην τρώτε από το ίδιο κομμάτι. Όπως οι χορδές του λαγούτου, είναι μόνες παρ' όλο που δονούνται με την ίδια μουσική.
Δώστε τις καρδιές σας, όχι όμως στη φύλαξη ό ένας του άλλου. Γιατί μόνο το χέρι της Ζωής μπορεί να κρατήσει τις καρδιές σας. Να στέκεστε μαζί ,κι ωστόσο όχι πολύ κοντά μαζί: Γιατί οι κολόνες του Ναού στέκονται χώρια, και η βελανιδιά και το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν το ένα στη σκιά του άλλου.




O Osho μιλά για τον γάμο
... Αγάπησε έντονα, ολοκληρωτικά, με χαρά και δεν θα σκεφτείς ποτέ να φτιάξεις ένα δεσμό, ένα συμβόλαιο. Δεν θα σκεφτείς ποτέ να κάνεις τον άλλο εξαρτημένο. Αν αγαπάς, δεν θα μπορέσεις να είσαι τόσο σκληρός, ώστε να καταστρέψεις την ελευθερία του άλλου. Θα τον βοηθήσεις να πλατύνει τους ορίζοντες του. Υπάρχει μονάχα ένα μέτρο κρίσης για την αγάπη: Δίνει ελευθερία και δίνει χωρίς όρους.

... Η αγάπη είναι ένα πουλί που πετάει. Ο γάμος είναι ένα πουλί σε χρυσό κλουβί. Και βέβαια το πουλί δεν μπορεί ποτέ να σε συγχωρήσει. Έχεις καταστρέψει όλη του την ομορφιά, όλη του τη χαρά, όλη του την ελευθερία. Κατάστρεψες την ψυχή του. Είναι μόνο ένα νεκρό αντίγραφο. Έχεις όμως σιγουρέψει ότι δεν μπορεί να σου φύγει, ότι θα είναι πάντα δικό σου, ότι και αύριο θα είναι δικό σου και μεθαύριο...
 
... Ο γάμος είναι μεγάλο σχολείο, είναι μια ευκαιρία να μάθεις κάτι, να μάθεις ότι η εξάρτηση δεν είναι αγάπη, ότι εξάρτηση σημαίνει διαμάχη, θυμό, οργή, μίσος, ζήλια, κτητικότητα, κυριαρχία. Πρέπει να μάθεις να μην εξαρτάσαι. Γι' αυτό όμως, θα χρειαστείς μεγάλη διαλογιστικότητα, ώστε να μπορείς να είσαι τόσο ευδαιμονικός από μόνος σου, που να μη χρειάζεσαι τον άλλο άνθρωπο. Όταν δεν χρειάζεσαι τον άλλο, η εξάρτηση εξαφανίζεται. Από τη στιγμή που δεν χρειάζεσαι τον άλλο, μπορείς να μοιράζεσαι τη χαρά σου.

...Αν δεν πάρεις το γάμο στα σοβαρά, τότε μπορείς να είσαι ελεύθερος. Αν τον πάρεις στα σοβαρά, τότε η ελευθερία είναι αδύνατη. Δες το γάμο σου σαν παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι. Έχετε λίγη αίσθηση χιούμορ, ότι δεν είναι παρά ένας ρόλος που παίζεις στη σκηνή της ζωής αλλά δεν είναι κάτι που ανήκει στην ύπαρξη, δεν έχει υπόσταση, είναι μια φαντασίωση. Οι άνθρωποι όμως είναι τόσο ανόητοι, που παίρνουν την φαντασίωση για πραγματικότητα...

... Θα ήθελα το γάμο να το ονομάσω απλώς φιλία—χωρίς νομικά δεσμά, απλώς μια τρυφερή συνύπαρξη. Καμία υπόσχεση για το αύριο. Αυτή η στιγμή είναι αρκετή. Και αν αγαπάτε ο ένας τον άλλον αυτή τη στιγμή και αν απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον αυτή τη στιγμή, αν μπορείτε να μοιραστείτε με τον άλλον αυτή τη στιγμή, η επόμενη στιγμή θα γεννηθεί από αυτή τη στιγμή και θα εμπλουτιστεί. Κι όσο περνάει ο καιρός, η αγάπη σας θα βαθαίνει και θα αρχίσει να έχει καινούργιες διαστάσεις, μα δεν θα δημιουργεί δεσμά.



O Osho μιλά για τον Έρωτα
Γιατί ερωτεύεσαι; Για ποιο λόγο ερωτεύεσαι;
Ο έρωτας είναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό και ο υπολογιστικός νους, ο λογικός νους, ο νους που είναι προσανατολισμένος σε συγκεκριμένους σκοπούς, δεν μπορεί να ερωτευτεί .Και ο νους που είναι προσανατολισμένος σε συγκεκριμένους σκοπούς , θα βρίσκεται συνεχώς σε ένταση, αφού ο σκοπός μπορεί να εκπληρωθεί μόνο στο μέλλον , ποτέ στο εδώ και τώρα...
Ο έρωτας όμως αφορά πάντοτε την παρούσα στιγμή, συμβαίνει πάντοτε στο εδώ και τώρα. Ο έρωτας δεν ασχολείται με το μέλλον. Γι΄αυτό και ο έρωτας είναι τόσο κοντά στο διαλογισμό. Γι’ αυτό και ο θάνατος είναι τόσο κοντά στο διαλογισμό - επειδή ο θάνατος συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Δεν μπορεί ποτέ να συμβεί στο μέλλον.


Ο θάνατος, ο έρωτας, ο διαλογισμός, όλα αυτά συμβαίνουν στο παρόν. Έτσι αν φοβάσαι τον θάνατο, δεν μπορείς να ερωτευτείς. Αν φοβάσαι τον έρωτα, δεν μπορείς να διαλογιστείς. Αν φοβάσαι τον διαλογισμό, η ζωή σου θα είναι ανώφελη. Ανώφελη όχι με την έννοια του σκοπού, ανώφελη με την έννοια του ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να αισθανθείς καμία ευδαιμονία στη ζωή σου. Θα είναι μια ζωή ανώφελη, μια ζωή μάταιη.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο το να συνδέει κανείς αυτά τα τρία - τον έρωτα, το διαλογισμό και το θάνατο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου παράδοξο. Και τα τρία αυτά είναι παρόμοιες εμπειρίες. Γι’ αυτό αν μπορέσεις να μπεις στο ένα, θα μπορέσεις να μπεις και στα άλλα δύο.
Ο αληθινός έρωτας
Ο έρωτας δε θα έπρεπε να είναι κτητικός, δε θα έπρεπε να είναι αποκλειστικός, θα έπρεπε να είναι περιεκτικός. Μόνο όταν ο έρωτας είναι περιεκτικός, θα γνωρίσεις τι είναι έρωτας.
Όταν ο έρωτας είναι αποκλειστικός – αποκλειστικός προς έναν άνθρωπο – τότε στενεύει τόσο πολύ που θα τον σκοτώσεις. Καταστρέφεις την απεραντοσύνη του. Προσπαθείς να βάλεις ολόκληρο τον ουρανό μέσα σε ένα μικρό χώρο, που δεν μπορεί να τον εμπεριέχει. Θα έπρεπε κανείς να είναι απλώς ερωτευμένος.
Ο έρωτας δε θα έπρεπε να είναι σχέση, αλλά μια κατάσταση του ΕΙΝΑΙ. Κι όποτε ερωτεύεσαι μέσα από τον έναν, είσαι ερωτευμένος με το όλο. Και αν ο έρωτάς σου έχει συμβεί πραγματικά, ξαφνικά θα βρεις ότι έχεις αρχίσει να είσαι ερωτευμένος με τα δέντρα και τα πουλιά και με τον ουρανό και με τους ανθρώπους.


Όταν είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο, τι ακριβώς σημαίνει; Όταν είσαι ερωτευμένος με μια γυναίκα, είσαι ερωτευμένος με όλες τις γυναίκες. Αυτή η μία γυναίκα είναι απλώς η αντιπρόσωπος, η μία γυναίκα είναι απλώς ένα παράδειγμα όλων των γυναικών που υπήρξαν, που υπάρχουν και θα υπάρξουν. Η μία γυναίκα είναι απλώς μια πόρτα προς τη γυναικεία φύση. Η γυναίκα όμως δεν είναι μόνο γυναίκα, είναι και άνθρωπος. Έτσι έχεις ερωτευτεί και όλους τους ανθρώπους. Και η γυναίκα δεν είναι μόνο άνθρωπος, είναι και όν. Έτσι έχεις ερωτευτεί όλα τα όντα. Από τη στιγμή που ερωτευτείς, θα εκπλαγείς, που η ενέργεια σου απελευθερώνεται στα πάντα.
Αυτό είναι αληθινός έρωτας. Ο κτητικός έρωτας δεν είναι αληθινός έρωτας. Είναι τόσο στενός, που πνίγεται και πνίγει και τον άλλον άνθρωπο. Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι τώρα. Ο έρωτας δεν υπήρξε ποτέ περιεκτικός. Έχεις διδαχτεί τον αποκλειστικό έρωτα. Ο έρωτας όμως μπορεί να είναι περιεκτικός. Μπορείς να ερωτευτείς ολόκληρο τον κόσμο.