Translate

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τάντρα και Τσάκρα

Το μονοπάτι της παλλόμενης ενέργειας
Κοίτα αυτούς τους κόσμους. 
Κοίτα πώς στροβιλίζονται από το τίποτα. 
Αυτή είναι η δύναμή σου.
Rumi

Η δύναμη της ζωής κινείται μέσω των τσάκρα και γεννά ενέργεια που πυροδοτεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το ποιοι είμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε τον κόσμο μας. Μέρα με τη μέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χτυπάει η καρδιά μας και αναπνέουν τα πνευμόνια μας, τα τσάκρα στροβιλίζονται ρουφώντας τη δύναμη της ζωής, το πράνα, από τα αόρατα ενεργειακά πεδία, που βρίσκονται παντού γύρω μας και, «από το τίποτα», φέρνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ανανέωση, εναρμόνιση, ταίριασμα.



Πως λειτουργούν τα τσάκρα
Δεν μπορείτε να δείτε τα τσάκρα σας με τον ίδιο τρόπο που βλέπετε το σώμα σας. Σιγά, σιγά όμως, και καθώς μαθαίνετε όλο και περισσότερα γι’ αυτά, θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε την παρουσία και την επιρροή που ασκούν στη ζωή σας. Τα τσάκρα προωθούν την Κουνταλίνι (πράνα, τσι, ή δύναμη της ζωής) προς την κατεύθυνση της συνείδησης.
Να πώς περιγράφει τα τσάκρα ο δάσκαλος της γιόγκα Β.Κ.Σ. Ιένγκαρ: «Τα τσάκρα πιάνουν τις κοσμικές δονήσεις και τις κατανέμουν σε όλο το σώμα, με τον ίδιο τρόπο που οι κεραίες των ραδιόφωνων πιάνουν τα ηχητικά κύματα και μέσω των σχετικών συστημάτων υποδοχής, τα μεταμορφώνουν σε ήχο».

Από τη στιγμή που θα δούμε τον κόσμο μας σαν ένα πεδίο δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ενέργειας και συνείδησης, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα ενεργειακό χορό που δεν σταματά ποτέ και συνεχώς αλλάζει μορφές, μέσα από δονήσεις, συστολές και διαστολές. Το κάθε τσάκρα είναι ένα σκαλί στη σκάλα της προσωπικής μας ανάπτυξης, που συντονίζεται με μια συχνότητα της ζωικής μας ενέργειας την οποία μαθαίνουμε να ελέγχουμε και να συγκροτούμε καθ’ οδόν προς την ολότητα. Σε κάθε τσάκρα μαθαίνουμε να ελέγχουμε μια μοναδική όψη της ζωής και της ανθρώπινης εμπειρίας, να ζούμε και να λειτουργούμε ελεύθερα σ’ αυτό το επίπεδο, έτσι ώστε η ενέργεια μας να μπορέσει να ανέλθει στο επόμενο σκαλί. Κάθε τσάκρα προικίζει τη λειτουργική και συσχετιστική συμμετοχή μας στη ζωή με μοναδικά δώρα και ικανότητες και, συγχρόνως, απευθύνει μοναδικές προκλήσεις, διλήμματα και απαιτήσεις.

 
Οργασμός στα εφτά τσάκρα
 
Για μένα, η ερωτική πράξη αποτελεί μια μεταφορά για οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή. Όταν κάνουμε έρωτα, αναδημιουργούμε σε φυσικό επίπεδο οτιδήποτε συμβαίνει ενεργειακά σε καθένα από τα επτά τσάκρα. Η ιδέα της δημιουργίας ενός φορτίου, είναι μια διαδικασία κατά την οποία συγκρατούμε την ενέργεια και της επιτρέπουμε να ρέει στο σώμα και κάποια στιγμή, την απελευθερώνουμε, όπως συμβαίνει και στη διαδικασία του οργασμού, ταιριάζει απόλυτα στα τσάκρα.
Σε κάθε τσάκρα συντελείται ένας γάμος της ενέργειας και της συνείδησης, της δύναμης και της αντίληψης, της Σάκτι και του Σίβα. Τα αρχαία ταντρικά κείμενα μας λένε ότι, κατά τη διάρκεια της παράφορης ερωτικής πράξης, ο Σίβα και η Σάκτι προκάλεσαν την αναταραχή και το στροβιλισμό των τσάκρα, «αναταράσσοντας τα πάντα». Αυτό μας θυμίζει ότι ο οργασμός δεν έχει μόνο σεξουαλική διάσταση. Πρόκειται για την οικοδόμηση, το ανακάτεμα και την ανάδυση της ζωικής ενέργειας, που συντελείται συνεχώς σε κάθε έμβιο ον.

Όπως όλοι μας, έτσι και τα τσάκρα έχουν μια εσωτερική αρσενική (ενεργητική, που εκπέμπει) και μια θηλυκή πλευρά (δεκτική, που ελκύει). Η θηλυκή πλευρά κάθε τσάκρα ελκύει ενέργεια και τη διοχετεύει στο κέντρο του. Η αρσενική πλευρά προωθεί ή κατευθύνει την ενέργεια προς τα έξω διαμέσου του συστήματος των τσάκρα. Αυτές οι δύο κινήσεις δημιουργούν τη σπειροειδή, στροβιλίζουσα, οργασμική κίνηση των τσάκρα. Και όπως συμβαίνει όταν κάνουμε έρωτα, όσο περισσότερη ενέργεια διαθέτουμε τόσο πιο έντονη είναι η ευχαρίστηση και η ανταπόκριση στον οργασμό. Η διαστολή και συστολή που προκαλεί αυτή η συγχώνευση του αρσενικού με το θηλυκό αποτελεί αυτή καθαυτή την κίνηση της ζωής. Και όσο περισσότερο ρέει η ενέργεια της ζωής μέσα σε κάποιο τσάκρα τόσο αυξάνεται η δύναμή του να γεννά και να μεταμορφώνει την ενέργεια και τη συνείδηση στο σχετικό επίπεδο.
Ο έλεγχος των ενεργειακών δυναμικών και των ζητημάτων που συνδέονται με κάθε τσάκρα, και η εξισορρόπηση της δυναμικής έντασης που υπάρχει ανάμεσα στο ενεργητικό και στο δεκτικό στοιχείο του προκαλούν μια αύξηση της έντασης που θυμίζει πολύ το χτίσιμο της σεξουαλικής ενέργειας ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα, που οδηγεί στον οργασμό. Ένα ανοιχτό τσάκρα, που κατευθύνει ελεύθερα τη δύναμη της ζωής, αρδεύει και ζωντανεύει με τη δύναμή του ολάκερη την ύπαρξή μας. Και η ενέργεια ρέει και ανέρχεται στο επόμενο τσάκρα.
 
Μερικές φορές μπορεί να συμβεί ένα βαθύ και αυθόρμητο άνοιγμα των τσάκρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εξαιτίας μιας ξαφνικής απελευθέρωσης που μπορεί να προκληθεί από φόβο, πόνο, λύπη ή από έντονη κινητοποίηση της ενέργειάς μας μέσα από το χορό, την άσκηση, τη δουλειά, την έντονη αναπνοή, τον παρατεταμένο οργασμό, δυνατά συναισθήματα, βαθύ διαλογισμό ή ακόμα και εξαιτίας της απόλυτης παρουσίας και δεκτικότητας με την οποία βιώνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή.
Όταν συμβαίνει αυτό, η δύναμη της ζωής κυλά ανεμπόδιστα μέσα από τα τσάκρα μας. Το σώμα μας πάλλεται. Η καρδιά είναι ανοιχτή. Ο νους είναι καθαρός και ελεύθερος από αρνητικές σκέψεις. Και το Πνεύμα μας νιώθει ενσω­ματωμένο στη ζωή. Στιγμές σαν κι αυτές μας δίνουν το προνόμιο για μια φευγαλέα ματιά σε αυτό που μπορούμε να καταφέρουμε. Παρ’ όλ’ αυτά, το ταυτόχρονο και με απρόσκοπτη ροή ενέργειας άνοιγμα των τσάκρα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Αυτό που συνήθως συμβαίνει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας είναι ότι κάποιο τσάκρα μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και να είναι ανοιχτό, ενώ τα άλλα όχι. Τα ενεργειακά πεδία τους βρίσκονται σε συνεχή μεταβολή.
 
Η εμπειρία της ενεργειακής μεταμόρφωσης των τσάκρα δεν περιορίζεται στην ερωτική πράξη. Όλες οι εμπειρίες της ζωής περιέχουν ενέργεια, και τα τσάκρα είναι σχεδιασμένα με στόχο την επεξεργασία της. Τα τσάκρα είναι το ενεργειακό δίκτυο του σώματος που μετατρέπει την ενέργεια της ζωής σε δύναμη, συνείδηση και έκσταση.

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Margot Anand 
«Η τέχνη της καθημερινής έκστασης»