Translate

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αποσπάσματα από αναφορές του Oshο για το Νου και τις καταστάσεις του

Νους και Καρδιά
Η δικτατορία του νου πρέπει να ανατραπεί. Ο Νους είναι μόνον υπηρέτης, όχι κύριος. Ο πραγματικός κύριος είναι μόνον η Καρδιά, διότι σ' αυτήν γεννάται ότι πιο όμορφο υπάρχει μέσα σας. Από αυτήν προέρχεται ότι είναι πιο αληθινό και ακριβό. Η Αγάπη σας, η Συμπόνια σας, ο Διαλογισμός σας.
Ο Νους είναι η άγονη έρημος, στην οποία δεν φυτρώνει τίποτε, ούτε ένα λουλούδι. Το παν, που έχει αξία και είναι αληθινό φυτρώνει μέσα στην Καρδιά σας. Δεν χρειάζεται να έχετε τόση μεγάλη φροντίδα για τον νου. Τον θρόνο σας δώστε τον στην Καρδιά...



Ο Νους είναι όλα αυτά που έχεις βιώσει, όλα αυτά από τα οποία έχεις περάσει, όλα αυτά που είναι ήδη νεκρά. Ο νους είναι το νεκρό κομμάτι του είναι σου. Είναι το παρελθόν. Το νεκρό πλανιέται πάνω από το ζωντανό. Δεν σου επιτρέπει να είσαι εδώ. Δεν σου επιτρέπει να είναι παρών. Είναι σαν σύννεφο που σε περικυκλώνει. Δεν μπορείς να δεις από μέσα του, η όραση σου δεν είναι καθαρή. Το κάθε τι παραμορφώνεται.

Ευφυΐα.
Η ευφυΐα είναι ατίθαση. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής είναι ατίθασος. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής αποφασίζει από μόνος του αν θα πει ναι ή όχι. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής δεν μπορεί να είναι παραδοσιακός, δεν μπορεί να εξακολουθεί να λατρεύει το παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτα να λατρέψει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής δεν προσκολλάται στο νεκρό παρελθόν, δεν κουβαλάει πτώματα. Όσο όμορφα κι αν υπήρξαν, όσο πολύτιμα, δεν κουβαλάει πτώματα. Έχει τελειώσει με το παρελθόν. Έχει φύγει κι έχει φύγει για πάντα.
Ο άνθρωπος που είναι ευφυής θέλει να δημιουργήσει το μέλλον, θέλει να ζήσει στο παρόν. Το να ζεις στο παρόν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί το μέλλον. Ο ευφυής άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με την περίσταση και ο ανόητος άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις έτοιμες απαντήσεις — δεν έχει σημασία αν έρχονται από το Βούδα, το Χριστό ή τον Κρίσνα. Ο ανόητος άνθρωπος κουβαλάει πάντοτε ιερά κείμενα και έτοιμες λύσεις. Φοβάται να εμπιστευτεί τον εαυτό του. Ο ευφυής άνθρωπος εμπιστεύεται την ενόραση του, εμπιστεύεται το ίδιο του το είναι. Αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του. Ο μη ευφυής άνθρωπος σέβεται τους άλλους.

Λογική. 
Η λογική πιστεύει σε δυο κατηγορίες: στο γνωστό και στο άγνωστο. Αυτό που σήμερα είναι άγνωστο, θα γίνει αύριο γνωστό. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό, ήταν εχθές άγνωστο. Έτσι, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο γνωστό και στο άγνωστο. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Η λογική δεν πιστεύει στο ακατανόητο. Και το ακατανόητο είναι η ίδια η καρδιά της ζωής, ο ίδιος ο χτύπος της καρδιάς του σύμπαντος.
Δεν είμαι εναντίον της λογικής. Χρησιμοποίησε την, είναι μια όμορφη στρατηγική, σε ό,τι αφορά την αγορά, σε ό,τι αφορά τον επιφανειακό κόσμο, πρόσεχε όμως, να μην την κουβαλάς στα βαθύτερα στρώματα της ζωής και της εμπειρίας. Εκεί είναι εμπόδιο. Η λογική χρησιμοποιεί το νου και ο νους είναι χρήσιμος στην κατανόηση του αντικειμενικού κόσμου, είναι όμως εμπόδιο στην κατανόηση του υποκειμενικού κόσμου, επειδή ο υποκειμενικός κόσμος είναι πέρα από το νου, πίσω από το νου
 
Δράση/Δραστηριότητα.
Η δράση είναι ανταπόκριση, όταν το απαιτεί η κατάσταση. Η δραστηριότητα δεν είναι ανταπόκριση, είναι όταν είσαι τόσο ανήσυχος μέσα σου, που βλέπεις μια κατάσταση σαν δικαιολογία για να είσαι δραστήριος. Η δράση βγαίνει από ένα νου σιωπηλό. Είναι ένα όμορφο πράγμα. Η δραστηριότητα βγαίνει από ένα νου ανήσυχο και είναι το πιο άσχημο.
Η δράση έχει νόημα, η δραστηριότητα είναι ανόητη. Η δράση έχει αυθορμητισμό, η δραστηριότητα είναι φορτωμένη με το παρελθόν. Δεν είναι ανταπόκριση στην παρούσα στιγμή, αλλά εκδηλώνει την ανησυχία σου, που την κουβαλούσες από το παρελθόν και τη φέρνεις στο παρόν. Η δράση είναι δημιουργική. Η δραστηριότητα είναι πολύ καταστροφική. Καταστρέφει εσένα, καταστρέφει και τους άλλους.

Καθήκον.
Οτιδήποτε φέρνει χαρά σ' εσένα, θα φέρει χαρά και στους άλλους. Μερικές φορές μπορεί να μην είναι πολύ προφανές, αυτός όμως είναι ο θεμελιώδης νόμος — ότι αυτό που φέρνει χαρά σ' σένα, είναι αναπόφευκτο να φέρει χαρά και σε όλους τους άλλους κι ότι αυτό που φέρνει μιζέρια σ' εσένα, είναι αναπόφευκτο να φέρει μιζέρια και στους άλλους, αργά ή γρήγορα. Να είσαι εντελώς ατομιστής και να θυμάσαι ότι με το να είσαι ατομιστής, ωφελείς την ανθρωπότητα. Όλα τα άλλα που γίνονται στο όνομα του καθήκοντος είναι άσχημα. Το καθήκον είναι κακιά λέξη—απόφευγέ την! Κάνε πράγματα από χαρά, ποτέ όμως από καθήκον.

namaste