Translate

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ψέματα και Αλήθειες για την Γιόγκα

Γύρω μας ακούμε πολλές φορές όσον αφορά τη γιόγκα πράγματα που είναι ανακρίβειες και που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Είναι καλό να έχουμε μια σαφή εικόνα πριν επιλέξουμε να ενταχθούμε σε ένα μάθημα άσκησης με τη μέθοδο της γιόγκα και να ξεφύγουμε απο την ημιμάθεια και τις προκαταλήψεις...

● Ψέμα: H Γιόγκα είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής
Αρκετοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι η Γιόγκα είναι μια δραστηριότητα για φυσική ενδυνάμωση ή ένας καινούριος τρόπος αδυνατίσματος (hot yoga) και δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η Γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
● Αλήθεια: Η Γιόγκα είναι Επιστήμη που βοηθά τον άνθρωπο στην σωματική, νοητική και πνευματική του εξέλιξη. Είναι η τέχνη της ένωσης του σώματος, του νου και της ψυχής μέσα από διαδικασίες (asana) που ενισχύουν τον συντονισμό των μελών του σώματος και προσφέρουν ισορροπία, χάρη, δύναμη, αρμονία και συνειδητότητα.



Παρόλο που οι στάσεις του σώματος (asana) μπορεί να φαίνονται σαν απλές ασκήσεις διατάσεων, στην πραγματικότητα παράλληλα με τη σωματική βελτίωση (ενδυνάμωση, ευλυγισία) μας προετοιμάζουν στο να αποκτήσουμε την συνειδητότητα του σώματος μας. Να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις σχέσεις που έχουν μεταξύ τους τα διάφορα μέρη του σώματος μας και το πώς συνεργάζονται αυτά στην κάθε μας ανάσα, στην κάθε μας κίνηση. Αυτή η ¨εξάσκηση¨ μας βοηθά να αποκτήσουμε την επίγνωση και την ενσυναίσθηση όχι μόνο του σώματος μας αλλά και της πνευματικής και της ψυχικής μας κατάστασης.

● Ψέμα: Η Γιόγκα δεν είναι για όλους
● Αλήθεια: Η Γιόγκα πάντα έχει κάτι να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια αποτελεσματική μέθοδο για σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την κοινωνική τάξη και τον σωματότυπο του καθενός. Δεν έχει καμιά σημασία αν κάποιος είναι μεγάλος ή μικρός στην ηλικία, αν είναι γυναίκα ή άντρας, αν είναι ευλύγιστος ή όχι για να ενταχθεί σε ένα μάθημα Γιόγκα όμως δεν πρέπει όλοι να κάνουμε την ίδια πρακτική εξάσκηση.
Η ¨άσκηση¨ με τη μέθοδο της Γιόγκα χρειάζεται να είναι εξατομικευμένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και το σωματότυπο του κάθε ατόμου. Για αυτό το λόγο μέχρι να αποκτήσει κάποιος αρκετή εμπειρία είναι καλύτερο να ενταχθεί σε ένα μάθημα για να έχει σωστή καθοδήγηση από ένα εκπαιδευμένο δάσκαλο. Ο δάσκαλος θα τον βοηθήσει να αγγίξει τα όρια του με ασφάλεια και επίγνωση.
Η Φιλοσοφία της Γιόγκα είναι πάνω από ¨γυμναστικά¨ στερεότυπα. Οι τεχνικές της (Αsana, Pranayama, Mundra, Διαλογισμός) στην πραγματικότητα είναι θεραπευτικές και έχουν δημιουργηθεί για να φέρουν και να διατηρήσουν την υγεία του σώματος σε όλα τα επίπεδα ώστε η ζωτική ενέργεια να ρέει μέσα του αβίαστα.
Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να κινείτε ελεύθερα. Αυτό που ονομάζουμε έλλειψη ευλυγισίας στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένταση που έχει σταδιακά συγκεντρωθεί, σε κάποια σημεία του σώματος. Κάθε asana απευθύνεται σε διαφορετική περιοχή του σώματος και με την εξάσκηση σιγά, σιγά αυτή η περιοχή μαλακώνει, ¨λύνεται¨ και αποκτά περισσότερη ευλυγισία. Και όσο μαλακώνει το σώμα μαλακώνει ταυτόχρονα το μυαλό και η ψυχή μας. Βιώνουμε ηρεμία σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και πνευματικό)

● Ψέμα: Η Γιόγκα είναι θρησκεία.
● Αλήθεια:
Η Γιόγκα δεν δοξάζει και δεν πρεσβεύει κανένα θεό. Δεν έχει τελετουργικά λατρείας και προσφοράς. Μπορεί να κάνει ο καθένας γιόγκα ανεξάρτητα από ποιον Θεό πιστεύει. Η πρακτική της δεν παρεμβαίνει με κανένα τρόπο στις θρησκευτικές πεποιθήσεις που έχει κάποιος. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξασκούνται στην πρακτική της γιόγκα για πολλά χρόνια και συνεχίζουν να ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις με τις όποιες έχουν μεγαλώσει.
Η Γιόγκα δεν ανήκει σε κανέναν. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ένα εργαλείο που όλοι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν. Οι τεχνικές της μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το πιο απλό, τη διαχείριση του άγχους ή την βελτίωση της ευλυγισίας, μέχρι την αυτογνωσία και την απόκτηση μιας βαθιάς επίγνωσης του εαυτού.
Η φιλοσοφία της Γιόγκα μας λέει ότι τα πάντα είναι μέσα μας και εμείς απλά καλούμαστε να ανακαλύψουμε και να προσεγγίσουμε όλο αυτό το απίστευτο δυναμικό που έχουμε. Καλούμαστε να βρούμε την θεϊκότητα μέσα μας.



namaste