Translate

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας

Από το ομώνυμο βιβλίο του Deepak Chopra
 
Oι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας είναι οι νόμοι της φύσης όπως εφαρμόζονται στην ανθρώπινη εμπειρία. Είναι οι αρχές που μέσα από αυτές το Πνεύμα γίνεται υλικό Σύμπαν και το αόρατο γίνεται ορατό.


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ
Ο νόμος του Κάρμα ή της αιτίας και του αποτελέσματος αντιστοιχεί στο πρώτο τσάκρα. Όσο αφορά το υλικό επίπεδο κάθε τι που πράττεται, κάθε δράση σας, οδηγεί στην αντίστοιχη αντίδραση. Κάθε πράξη σας γεννά μια δύναμη ενέργειας που επιστρέφει σε σας με ανάλογο τρόπο. Ότι σπέρνουμε θερίζουμε. Αν με την συμπεριφορά σας προσφέρεται ευτυχία και επιτυχία στους άλλους τότε ο καρπός του κάρμα σας θα είναι η ευτυχία και η επιτυχία 


Μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή το νομο του κάρματος αν αποφασίσετε να κάνετε τα ακόλουθα βήματα:  
1)Παρατηρήστε τις επιλογές που κάνετε κάθε στιγμή. με αυτόν τον τρόπο έχετε την πλήρη συνείδηση του παρόντος σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.
2)Αναρωτηθείτε: ποιες οι συνέπειες της επιλογής που κάνω; Θα φέρει ευτυχία σε μένα και τους άλλους;
3)Ζητήστε από την καρδιά σας να σας καθοδηγήσει. Αν αισθανθείτε άνεση τότε ακολουθήστε την επιλογή σας άφοβα. Αν νιώσετε δυσφορία προσπαθήστε να δείτε τις συνέπειες της επιλογής σας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον εαυτό σας να κάνει τις σωστές επιλογές για σας και για τους γύρω σας.




Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ 

Όταν μένετε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις και δεν στέκεστε άκαμπτοι σε μια, τότε τα όνειρα και οι επιθυμίες σας θα ρέουν σύμφωνα με τις επιθυμίες της φύσης. Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν. Αυτός είναι ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας που ενεργοποιείται στο δεύτερο τσάκρα μας διδάσκει ότι μπορούμε να κάνουμε λιγότερα και να πετύχουμε περισσότερα.
Όταν αναζητάτε την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στους άλλους, ή τα χρήματα μόνο για προσωπικό όφελος, ή την δύναμη για χάρη του εγώ τότε δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να σπαταλάτε ενέργεια. Όταν όμως η ζωτική σας ενέργεια ρέει μέσα από το κέντρο της δημιουργίας και οι πράξεις σας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη τότε συμμετέχετε στην δημιουργία της καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια.


Υπάρχουν τρία στοιχεία στο νόμο της ελάχιστης προσπάθειας. Τρία πράγματα μπορείτε να κάνετε για να θέσετε σε ενέργεια την αρχή: κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα. Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι η αποδοχή.
«Σήμερα θα αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα γεγονότα όπως κι αν έρθουν»
Κάθε στιγμή στο σύμπαν είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Όταν αντιμάχεστε αυτήν τη στιγμή επειδή κάτι δεν σας αρέσει, δεν σας ικανοποιεί τότε αντιμάχεστε όλο το σύμπαν. Αντί να παλεύετε το σύμπαν πάρτε το απόφαση και αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλετε να είναι. Μπορείτε να εύχεστε να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον και να δραστηριοποιηθείτε για αυτό αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδεχτείτε όπως έχουν.
Όταν αντιδράστε σε μια κατάσταση ή σε ένα πρόσωπο θυμηθείτε πως στην ουσία αντιδράτε στα συναισθήματα σας για αυτά. Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση τους. 

Αν μπορείτε να αποδέχεστε τα πράγματα ως έχουν τότε μπορείτε να αναλάβετε και την ευθύνη για την κατάσταση σας και για όλα τα γεγονότα που θεωρείτε ως προβλήματα. Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του νόμου της ελάχιστης προσπάθειας που είναι η Ευθύνη. Και ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται ΤΩΡΑ.

Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας και αυτή η συνειδητοποίηση σας επιτρέπει να αρπάξετε την στιγμή και να την μετατρέψετε σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα.
Το τρίτο στοιχείο είναι η άρνηση υπεράσπισης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε απαλλαγή από την ανάγκη να πείσετε τους άλλους για τις απόψεις σας και έτσι θα έχετε πρόσβαση σε τεράστια ποσοστά ενέργειας που μέχρι τώρα σπαταλούσατε άσκοπα.
Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσετε αντίσταση, αναγνωρίστε ότι πιέζοντας την κατάσταση απλά αυξάνεται την αντίσταση περισσότερο.
 
«Μην στέκεστε άκαμπτοι σαν την ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει στην δυνατή καταιγίδα. Γίνετε εύκαμπτοι και ευπροσάρμοστοι όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα σ΄ αυτήν και επιβιώνει»



O NOMOΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ 
 
O Νόμος της Πρόθεσης και της Επιθυμίας αντιστοιχεί στο τρίτο τσάκρα. και βασίζεται πάνω σε δυο ιδιότητες της συνείδησης. Την προσοχή και την πρόθεση.
Η προσοχή ενεργοποιεί ενώ η πρόθεση μεταμορφώνει. Αν θέλετε να αυξηθεί κάτι στην ζωή σας όλη η προσοχή σας χρειάζεται να στραφεί σε αυτό. Αν πάλι θέλετε κάτι να το μειώσετε απομακρύνεται την προσοχή σας από αυτό. Η πρόθεση από την άλλη έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την μεταμόρφωση των μέχρι τώρα δεδομένων σε νέες μορφές ώστε να συμβούν καινούρια πράγματα.
Η αληθινή δύναμη πίσω από την πρόθεση είναι η Επιθυμία. Επιθυμία χωρίς να υπάρχει όμως προσκόλληση. Η πρόθεση σας μπορεί να είναι στο μέλλον αλλά η προσοχή σας χρειάζεται να βρίσκεται στο παρόν. Αποδεχτείτε το παρόν και στοχεύστε στο μέλλον. Παρελθόν, παρόν και μέλλον αποτελούν όλα ιδιότητες της συνείδησης. Το παρελθόν είναι η μνήμη, το μέλλον η προσμονή και το παρόν η επίγνωση. 

Για να πετύχετε τις επιθυμίες σας μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
1)Γλιστρήστε στο ΄΄κενό΄΄: Μέσα από διαλογισμό αδειάστε το μυαλό σας από τις σκέψεις
2) Απελευθερώστε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας: Αν έχετε κάποιους στόχους μπορείτε να τους γράψετε σε ένα χαρτί και να εστιάσετε πάνω τους πριν μπείτε στο ΄΄κενό΄΄ Αν εγκαταλείψετε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας στο κενό είναι σαν να του φυτεύετε στο εύφορο έδαφος της καθαρής δυνατότητας
3) Να έχετε αντίληψη του αληθινού Εαυτού σας: Αυτό σημαίνει να μην κοιτάτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια του κόσμου
4) Μην προσκολληθείτε στο αποτέλεσμα: Εγκαταλείψτε τις προσδοκίες και ζήστε με την σοφία της αβεβαιότητας. Απολαύστε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας στη ζωή
5) Αφήστε το σύμπαν να χειριστεί τις λεπτομέρειες
Να θυμάστε πως στην πραγματική σας φύση είστε καθαρό πνεύμα. Όπου κι αν βρίσκεστε απελευθερώστε τις επιθυμίες σας αβίαστα και αφήστε τον σύμπαν να αναλάβει τα υπόλοιπα
Είναι σημαντικό να έχετε ξεκάθαρες προθέσεις και επιθυμίες ώστε να μην βρίσκεστε προ εκπλήξεων από τους καρπούς που αποφέρουν.




Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ 

Ο Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής αντιστοιχεί στο τσάκρα της καρδιάς. Εδραιώνει την αρχή βάση της οποίας η καρδιά είναι ένα όργανο που κυκλοφορεί την αγάπη. Κάθε πράξη προσφοράς είναι ταυτόχρονα και πράξη αποδοχής. Κάθε φορά που καλωσορίζετε ένα δώρο στην ζωή σας δίνετε σε κάποιον την ευκαιρία να το προσφέρει.
Όμως πολύ σημαντική είναι και η πρόθεση που κρύβεται πίσω από την προσφορά. Η πρόθεση πρέπει πάντα να είναι τέτοια ώστε να δίνει χαρά όχι μόνο σε αυτόν που δίνει αλλά και σε αυτόν που παίρνει.
Αν η προσφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνετε χαρά μέσα από την πράξη της προσφοράς και μόνο, τότε ταυτόχρονα τα δώρα που δέχεστε από την ενέργεια της προσφοράς πολλαπλασιάζονται.
Πρέπει να γνωρίζετε πως κατέχετε από την φύση σας το χάρισμα της αφθονίας (ανεξάρτητα με το πόσα λίγα ή πολλά χρήματα έχετε σήμερα). Η συνείδηση γνωρίζει τέλεια πώς να εκπληρώνει κάθε ανάγκη όπως την χαρά, την αγάπη, το γέλιο, την γαλήνη, την αρμονία και την γνώση. Αναζητήστε πρώτα αυτά για σας και τους άλλους και όλα τα αλλά θα έρθουν από μόνα τους γρήγορα.  

 
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
Όπου κι αν πηγαίνω, όποιον κι αν συναντώ θα προσφέρω ένα δώρο. Το δώρο μπορεί να είναι γλυκά λόγια βγαλμένα από την καρδιά μου, ένα λουλούδι ή μια προσευχή. Σήμερα θα χαρίσω κάτι κι έτσι θα ξεκινήσω τη διαδικασία της χαράς και της αφθονίας στην ζωή μου και στην ζωή των ανθρώπων που είναι γύρω μου.
Θα δεχτώ με ευγνωμοσύνη τα δώρα που έχει η ζωή να μου προσφέρει. Θα δεχτώ τα δώρα της φύσης και θα είμαι ανοιχτός στις προσφορές των άλλων, οποία μορφή κι αν έχουν αυτές  (δώρο, χρήματα, χάδια, όμορφα λόγια, ευχές).
Θα διατηρήσω την διαδικασία πλούτου στη ζωή μου παίρνοντας και δίνοντας τα πιο πολύτιμα δώρα: τα αγαθά της τρυφερότητας, της φροντίδας, της εκτίμησης και της αγάπης. Κάθε φορά που θα συναντώ κάποιον θα του εύχομαι σιωπηλά κάθε ευτυχία, χαρά και ευημερία στη ζωή.
 

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ
 Ο Πέμπτος πνευματικός νόμος μας αποκαλύπτει ότι προκειμένου να αποκτήσουμε κάτι πρέπει να παραιτηθούμε από την προσκόλληση μας σε αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πρόθεση να εκπληρωθεί η επιθυμία μας. Η προσκόλληση βασίζεται στον φόβο και την ανασφάλεια. Αν παραιτηθείτε από την προσκόλληση σας στο γνωστό τότε μπαίνετε στον χώρο των απεριόριστων δυνατοτήτων. Αν αγκαλιάσετε την αβεβαιότητα του άγνωστου και παραιτηθείτε από την ανάγκη να είστε κολλημένοι στο παρελθόν (που είναι το μόνο γνωστό) τότε θα βιώσετε την χαρά, την περιπέτεια και τα δώρα της ζωής.
Εφαρμογή του νόμου της απόσπασης
Σήμερα θα επιτρέψω στον εαυτό μου και στους γύρω μου να έχουμε την ελευθερία να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε. Σήμερα θα επιτρέψω στην αβεβαιότητα να υπάρξει στην ζωή μου χωρίς να πιέζομαι να δώσω λύσεις στα προβλήματα μου.
Θα περιμένω όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν έχω ανοικτό το μυαλό και την καρδιά μου. Θα απολαύσω την περιπέτεια, την διασκέδαση και το μυστήριο της ζωής.




Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ
Ο Έκτος πνευματικός νόμος μας διδάσκει ότι κάθε έμψυχο πλάσμα έχει έναν σκοπό στη ζωή ο οποίος είναι: Να αποκαλύψει τον Ανώτερο Εαυτό του και να εκφράσει στον εξωτερικό κόσμο τις μοναδικές ικανότητες που διαθέτει. με τον ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο.
Υπάρχουν ανάγκες στον κόσμο που καλύπτονται ιδανικά από τα συγκεκριμένα χαρίσματα του καθενός μας. Όταν οι ανάγκες του κόσμου ταιριάξουν με την δημιουργική έκφραση των ταλέντων μας τότε ο σκοπός μας, το ντάρμα μας, γίνεται πραγματικότητα 
Αν θέλετε να θέσετε σε εφαρμογή τον νόμο του ντάρμα θα πρέπει να:
1) Αναζητήσετε μέσα από διαλογισμό και πνευματική εξάσκηση τον Ανώτερο Εαυτό σας, αυτόν που βρίσκετε πέρα από το εγώ.
2) Εκφράστε τα μοναδικά σας χαρίσματα και χρησιμοποιήστε τα για το καλό της ανθρωπότητας. Δημιουργήστε αφθονία τόσο στην ζωή σας όσο και στις ζωές των άλλων γύρω σας
3) Αναρωτηθείτε καθημερινά: Πως μπορώ να υπηρετήσω, πως μπορώ να βοηθήσω; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα με βοηθήσουν να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου με αγάπη


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ

Ο έβδομος πνευματικός νόμος μας διδάσκει ότι το κέντρο της ύπαρξης μας είναι καθαρή συνείδηση. Εδώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και από εδώ πηγάζουν όλες οι μορφές της  δημιουργικότητας. Ο πυρήνας μας είναι καθαρή δυνατότητα.
Αυτός, είναι ο τόπος της γνώσης, της διαίσθησης, της ισορροπίας, της αρμονίας και της ευδαιμονίας. Είναι η μήτρα της σιωπής που γεννά όλες τις μορφές και τα φαινόμενα που εκφράζουν την θεμελιώδη φύση μας.
Ο σιωπηλός και πάντα παρών παρατηρητής σε αυτόν τον τόπο είναι ο Ανώτερος Εαυτός. Γαληνεύοντας τον νου μας με τον διαλογισμό και την προσευχή μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην γαλήνη μέσα μας και εκεί να συναντήσουμε τον Ανώτερο Εαυτό μας.
Ο Αληθινός εαυτός μας, η ψυχή μας, είναι τελείως ελεύθερη. Δεν την αγγίζουν η κριτική, οι φόβοι, οι προκλήσεις και δεν νιώθει ανώτερη η κατώτερη από κανέναν.


Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν την ημέρα τους ανατρέχοντας σε έναν από τους επτά νόμους με την πρόθεση να τον εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο προτείνουμε να αρχίσετε με το νόμο της καθαρής δυνατότητας την Κυριακή και να ολοκληρώσετε το Σάββατο με το νόμο του Ντάρμα

Οι αντιστοιχία νόμων και ημερών είναι:
Κυριακή           ο νόμος της καθαρής δυνατότητας
Δευτέρα           ο νόμος της προσφοράς και της αποδοχής
Τριτη               ο νόμος του κάρμα
Τετάρτη           ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας
Πέμπτη            ο νόμος της πρόθεσης και της επιθυμίας
Παρασκευή      ο νόμος της απόσπασης
Σάββατο          ο νόμος του Ντάρμα


Πνευματικοί Νόμοι και Γιόγκα

Όλοι αυτοί οι νόμοι μπορούν να ενταχθούν στο μονοπάτι της γιόγκα. Βάλτε το νόμο της Καθαρής Δυνατότητας μέσα στην άσκηση σας με τη μέθοδο της γιόγκα και θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάθε κίνηση αναδύεται μέσα από το σιωπηλό πεδίο της απεριόριστης δυνατότητας. 
Ο νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής ζωντανεύει στην κάθε σας ανάσα όταν σε καθε εισπνοή-εκπνοή ανταλλάσσετε δισεκατομμύρια άτομα με το περιβάλλον σας. 
Ο νόμος του Κάρμα εφαρμόζεται καθως εκτελείτε συνειδητά τις στάσεις, έχοντας τη συνείδηση της αντίδρασης που γεννιέται απο κάθε δική σας δράση.
Κάθε φορά που παίρνετε μια βαθιά αναπνοή και παραδινεστε στη δυσκολία της τεχνικής τότε εφαρμοζεται το νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας.
Αξιοποιείτε τον νόμο της Πρόθεσης και της Επιθυμίας όταν έχετε ξεκάθαρες προθέσεις και επιθυμίες και όταν παραδίνεστε στο σύμπαν καθώς εκτελείτε τις στάσεις της γιόγκα. 
Ο νόμος της απόσπασης σας επιτρέπει να φύγετε από την προσκόλησή σας σε μια ιδανική στάση. Αντι να επιδιώκετε την τέλεια στάση καλό θα είναι να έχετε την πρόθεση η ασκησή σας να αφυπνίσει τα βαθύτερα πεδία συνειδητότητας μέσα σας.
Όταν η ζωτική ενέργεια ρέει αβίαστα σε κάθε κύτταρο του σώματός σας, όταν εκφράζετε τα χαρίσματά σας στον κόσμο τότε είστε απόλυτα συνδεδεμένοι με το νόμο του Ντάρμα