Translate

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η ουσία του δεύτερου τσάκρα…

Η ουσία του δεύτερου τσάκρα αφορά την ισορροπία και τη σύνδεση της ενέργειας και του σώματος. Τη σύνδεση του εσωτερικού εαυτού και του εξωτερικού κόσμου. 
Το δεύτερο τσάκρα μας συνδέει με το σώμα μας. Το σώμα μας με τη σειρά του μας συνδέει με τον κόσμο. Στο χαμηλότερο σημείο της κοιλιάς μας βρίσκεται η μήτρα της ενέργειας της ζωής. Ο χώρος όπου ανατρέφονται νέες υπάρξεις και δημιουργικές ιδέες. Ο χώρος όπου το σώμα αποθηκεύει ενέργεια, αντοχή και φυσική υγεία. Η κοιλιά μας κρατά το σώμα μας στη γη, όπως η άγκυρα κρατά το καράβι.

Η πηγή των θεραπευτικών δυνάμεων του σώματος προέρχεται από την ικανότητα του δευτέρου τσάκρα να συμφιλιώνει τα αντίθετα και από τη διαχείριση της ροής της ζωτικής ενέργειας.
Η φύση του δεύτερου τσάκρα (χάρα) εμπεριέχει το σύμβολο γιν και γιανγκ γιατί στο κέντρο της κοιλιάς εναρμονίζονται οι φαινομενικά αντίθετες ενέργειες, της δεκτικής (θηλυκής) και της ενεργητικής (αρσενικής πολικότητας).
 

Όταν η κίνηση μας βγαίνει από το Χάρα μας γίνεται με βεβαιότητα και χάρη, όπως κινείται μια γάτα. Είμαστε αυθόρμητοι και υπερβαίνουμε τις άκαμπτες μεθόδους και μορφές. Ακτινοβολούμε ηρεμία και αυτοκυριαρχία.
Όταν έχουμε δυνατό δεύτερο τσάκρα νιώθουμε συγκεντρωμένοι στο σώμα μας και είμαστε άνετοι μαζί του. Είμαστε υγιείς, ζωντανοί και ευαίσθητοι απέναντι στο περιβάλλον. Ρέουμε, αγκαλιάζουμε τη ζωή, χορεύουμε με τα εμπόδια που συναντάμε, ζούμε φυσικά και άπιαστα.
Όταν το δεύτερο τσακρα είναι αδύναμο τότε οι κινήσεις μας είναι αδέξιες, χάνουμε ενέργεια, νιώθουμε ασταθείς και εκτός ισορροπίας στη ζωή, σαν να είμαστε έξω από το σώμα μας.

Όταν έχουμε δυνατό δεύτερο τσάκρα έχουμε ξεκάθαρα όρια. Κατανοούμε ποιοι είμαστε σε σχέση με τους άλλους και διαθέτουμε μια διαισθητική αίσθηση και γνώση για τη θέση μας στον κόσμο.
Τα όρια στηρίζονται στην ικανότητα μας να λέμε «όχι». Όταν το δεύτερο τσάκρα είναι αδύναμο, τα όρια μας είναι θολά. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε που τελειώνουμε εμείς και που αρχίζουν οι άλλοι. Είμαστε ανασφαλείς γιατί επιτρέπουμε στους άλλους να παρεμβαίνουν στον προσωπικό μας χώρο.
Ασχολούμαστε υπερβολικά με τους άλλους, παραμελώντας τις δικές μας ανάγκες αφού προστρέχουμε συνέχεια στις δικές τους. Ακόμα μπορεί να είμαστε υπερβολικά άκαμπτοι, απαιτητικοί ή παρεμβατικοί ή ακόμα να μην αφήνουμε τους άλλους να μας προσεγγίσουν.
Η οριοθέτηση συνδέεται με την ικανότητα μας να κάνουμε επιλογές.
 

Κατάσταση ροής:
Όταν βγαίνεις από τα όρια του νου και καθοδηγείσαι από το Χάρα τότε βρίσκεσαι στο κέντρο της βαρύτητας όπου μέσω της δράσης η αναπνοή, οι μύες, η κίνηση και η συναίσθηση γίνονται ένα.
Η σκέψη καταρρέει στην αίσθηση. Η πράξη μεσα στην ύπαρξη. Ζεις μέσα στην εγρήγορση, τη ζωντάνια, τη ροή. Όταν η κίνηση μας είναι αυθόρμητη ο νους μας σταματά και γινόμαστε ένα με το σώμα μας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός γιατί δεν παρεμβάλλεται η σκέψη.

Το σώμα μας αποτελείται 70% από νερό και έχει αναπτυχθεί στο αμνιακό υγρό. Γι’ αυτό και η κίνηση σε ροή αποτελεί την φυσική του κατασταση. Μερικές φορές μπορεί να συμβεί να βιώσουμε τη ροή αυθόρμητα στο χορό, στην άσκηση, στις πολεμικές τέχνες, στην αγγειοπλαστική ή στην ζωγραφική, στην ηθοποιία, στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και στην ερωτική πράξη.
Αν θέλετε μπορείτε να ασκηθείτε στη ροή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης και μάλιστα με μεγάλα οφέλη. Αντί να σκέφτεστε από πριν και να αγωνίζεστε να φτάσετε σε οργασμό, χαλαρώστε και απολαύστε τη στιγμή.
Μην ανησυχείτε για την επόμενη, ούτε για το αν το κάνετε σωστά. Για το αν εκείνος τελειώσει νωρίς ή αν εκείνη θα έχει οργασμό. Αφεθείτε στην αίσθηση προκειμένου να ελευθερωθείτε από κάθε σκέψη και κρίση.

Παραδοθείτε στην ενέργεια της στιγμής. Η ροή εκδηλώνεται όταν ενώ κάνετε έρωτα απολαμβάνετε απλά πράγματα όπως το άγγιγμα, την αίσθηση, την αναπνοή, και την ερωτική έκφραση αντί να προσπαθείτε να νοιάζεστε για τα αποτελέσματα.

Η ροή εκδηλώνεται όταν επικεντρωνόμαστε στην κοιλιά μας και ισορροπούμε σ’ αυτήν. Επιτρέψετε στην λεκάνη σας να κινηθεί στη ροή χωρίς περιορισμό και έλεγχο από το νου. Επιτρέψετε σε ολόκληρο το σώμα να κινηθεί στη ροή χωρίς τον έλεγχο του νου.  Αφεθείτε στην αναπνοή και στις αισθήσεις για να οδηγηθείτε στην ροή.

Οδηγίες κλειδιά για να βιώσετε τη ροή.
·    Χαλαρώστε συνειδητά.
· Αναπνεύστε.
Αφήστε να βγουν μέσω της αναπνοής εντάσεις και τυχόν παράπονα.
· Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή κι όχι στις σκέψεις.
· Επιλέξτε να εστιάζετε μόνο σε αυτό που κάνετε την δεδομένη   στιγμή.
·   Νιώστε στιγμή προς στιγμή τι συμβαίνει.
·  Μην συγκρίνετε αυτό που συμβαίνει αυτή τη δεδομένη στιγμή   με κάτι που έγινε χθες ή με κάτι που θα θέλατε να γίνει αύριο.
·   Ξεχάστε τον εαυτό σας. Μην προσπαθείτε.
· Μην ανησυχείτε ούτε για την επιτυχία ούτε για την αποτυχία.
·   Παραδώστε το νου και το σώμα σας στην εμπειρία.
·   Παραδοθείτε στην κίνηση του σώματος σας.
·   Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας.
·   Χαλαρώστε εντελώς.


namaste