Translate

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Διαλογισμοί για ζευγάρια,

Διαλογισμός Nadabrahma


Ένας υπέροχος διαλογισμός δημιουργημένος από τον Osho που μπορεί να γίνει και σε ζευγάρια. Φέρνει το Σώμα και το Νου σε κατάσταση Αρμονίας και το ζευγάρι σε κατάσταση Αγάπης και Πληρότητας.



Η ουσία του διαλογισμού είναι η παρατήρηση.
''Η ποιότητα της παρατήρησης, η ποιότητα του να είσαι συνειδητός και ξύπνιος, αυτό είναι ο διαλογισμός. Το σημαντικό είναι, να είσαι παρατηρητικός, να μην ξεχνάς να παρατηρείς, συνέχεια να παρατηρείς, να παρατηρείς. Και σταδιακά όσο ο παρατηρητής γίνεται όλο και πιο σταθερός, ακίνητος, αδιάσπαστος, μία μεταμόρφωση συμβαίνει. Όλα αυτά που παρατηρούσες εξαφανίζονται. Για πρώτη φορά ο ίδιος ο παρατηρητής γίνεται το αντικείμενο της παρατήρησης.
Έχεις επιστρέψει σπίτι''…    

                                                                                  Osho
 

Διαλογισμός Nadabrahma 
Ο nadabrahma είναι ένας ενεργητικός διαλογισμός που διαρκεί μια ώρα και γίνεται σε τρία στάδια. Σε φέρνει σε επαφή με το κέντρο της κοιλιάς ενώ ταυτόχρονα σε οδηγεί σε ησυχία, σιωπή, ειρήνη και πληρότητα
Είναι ένας συνδυασμός ήχου και κίνησης που συντονίζουν από την αρχή το σώμα. Κάνοντάς τον κάποια μέρη του σώματος, που ίσως βρισκόταν σε ενέργεια σύγκρουσης, έρχονται πάλι σε ομόνοια. Ο Νους και το Σώμα συνδέονται πάλι και εσύ έρχεσαι σε κατάσταση αρμονίας

 
''Στο nadabrahma λοιπόν, να θυμάσαι αυτό: Tο σώμα και ο νους ας είναι τελείως μαζί, να θυμάσαι όμως ότι πρέπει να γίνεις παρατηρητής. Βγες έξω από το σώμα και το νου, εύκολα, αργά, από την πίσω πόρτα, χωρίς μάχη, χωρίς προσπάθεια''.                                         Osho



Πρώτο στάδιο (30΄)

Κάθεσαι οκλαδόν με τα μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια του διαλογισμού και τα χείλη ενωμένα. Αφήνεις τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν, δεν ασχολείσαι καθόλου μαζί τους. Τις αφήνεις να φεύγουν όπως ένα φύλλο που κυλά στην επιφάνεια του νερού ενός ποταμού. Δεν ασχολείσαι μαζί τους.
Ταυτόχρονα κανείς για μισή ώρα περίπου τον ήχο Μμμμ...
Έναν ήχο βαθύ, στρογγυλό που νιώθεις ότι έρχεται κατευθείαν από την κοιλιά σου. Τον κάνεις τόσο δυνατά ώστε να μπορούν να σε ακούνε και να δημιουργείται μια δόνηση μέσα σε όλο το σώμα σου. Μπορείς να φανταστείς την εικόνα ενός κενού σωλήνα ή ενός άδειου δοχείου που το γεμίζουν μόνο οι δονήσεις αυτού του ήχου;.
 
Όσο περισσότερο κανείς τον ήχο νιώθεις ότι γεμίζει όλη την στοματική κοιλότητα και σταδιακά ακούγεται σαν κόμβος από μέλισσα. Θα έρθει μια στιγμή που o ήχος Μμμμ θα συνεχίζει από μόνος του και εσύ θα γίνεις ο ακροατής. 
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αναπνοής και εάν θέλεις μπορείς να αλλάζεις την ποιότητα του ήχου καθώς κινείς το σώμα σου απαλά και αργά αφήνοντάς το στη δόνηση.
Σταδιακά ξεγλιστράς από τον έλεγχό του μυαλού σου και γίνεσαι παρατηρητής ταυτόχρονα του Σώματος και του Νου. Η παρατήρηση αυτή θα σε φέρει σε ειρήνη, σε εσωτερική σιωπή και ευδαιμονία.

Δεύτερο στάδιο (15΄)
Γίνεται σε δυο μέρη διάρκειας 7,5΄ το καθένα. 

Φέρνεις τα χέρια μπροστά στην κοιλιά σου με τις παλάμες να βλέπουν προς τον ουρανό. Ξεκινώντας από τον αφαλό, τα δύο χέρια κινούνται σε μια κυκλική, προς τα έξω κίνηση. 
Πρώτα κινούνται προς τα εμπρός και μετά χωρίζονται για να φτιάξουν ταυτόχρονα, δύο μεγάλους κύκλους, αριστερά και δεξιά, που καθρεφτίζουν ο ένας τον άλλον. Η κίνηση πρέπει να είναι τόσο αργή που μερικές φορές θα φαίνεται σαν να μην υπάρχει καθόλου κίνηση.
Νιώσε ότι δίνεις ενέργεια προς τα έξω, ότι προσφέρεις προς το σύμπαν.

Μετά από επτάμιση λεπτά γύρισε αντίστροφα τα χέρια σου, με τις παλάμες προς τη γη και άρχισε να τα κινείς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα τα χέρια ξεκινώντας πάλι από τον αφαλό χωρίζονται και απομακρύνονται προς τα πλευρά με κατεύθυνση προς τα έξω. 
Κάνουν ταυτόχρονα ένα κύκλο και ενώνονται πάλι μπροστά στην κοιλιά. Καθώς το κάνεις αυτό νιώσε ότι φέρνεις ενέργεια προς τα μέσα, ότι παίρνεις ενεργειακά δώρα από το Σύμπαν.
Όπως και στο πρώτο στάδιο, μην εμποδίσεις το υπόλοιπο σώμα σου αν θέλει να κάνει απαλές, αργές κινήσεις
 
Τρίτο στάδιο (15΄)
Σταματάνε οι κινήσεις των χεριών και εσύ κάθεσαι χαλαρός, στη σιωπή, για δεκαπέντε λεπτά ή ξαπλώνεις αν νιώθεις ότι το χρειάζεται το σώμα σου και αφήνεσαι...



Παραλλαγή 1 (για ζευγάρια)
 

Το ζευγάρι εκτελεί τον διαλογισμό σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες όμως οι σύντροφοι κάθονται αντικριστά σε μια σχετική απόσταση.

 
Παραλλαγή 2  (για ζευγάρια)
Γίνεται χωρίς ρούχα. Οι σύντροφοι σκεπάζονται με ένα διάφανο ύφασμα στο χρώμα της προτίμησης τους. Κάθονται αντικριστά, πολύ κοντά ο ένας στον άλλον με τέτοιο τρόπο ώστε όταν σκύψουν, ελαφρά μπροστά και να μπορούν να ακουμπήσουν εύκολα τα μέτωπα τους.
Μόλις ενώσουν τα μέτωπα τους αρχίζουν να μουρμουρίζουν τον ήχο Μμμμ! Νιώθουν και παρατηρούν σε όλη την διάρκεια το σώμα τους αλλά και το πώς αισθάνονται. Τι είναι αυτό το καινούριο, το διαφορετικό που συναντάνε μέσα τους...
 
Μόλις περάσει η μισή ώρα και ακούσουν τον ήχο από το καμπανάκι, ξαπλώνουν τρυφερά ο ένας δίπλα στον άλλον σιωπηλά για άλλη μισή ώρα.